7 znakov vyhorenia: Ako ich riešiť?

vyhorenie

Bojíte sa, že vyhoríte? Pri hľadaní príznakov by ste mali vziať do úvahy svoju energiu a náladu počas pracovnej doby. Každý sme totižto odlišní a kým niekto trpí pri strednej záťaži vyhorením, vás môže zastihnúť až omnoho neskôr. Vyhorenie sa však vo všeobecnosti spája s nespokojnosťou, skľučujúcim pocitom a stupňujúcou sa frustráciou. Stretnúť sa s ním môže úplne každý. Dokonca aj človek, ktorý svoju prácu miluje a nikdy by ju nevymenil za žiadnu inú.

Čo je vyhorenie?

Začnime hneď zostra a povedzme si, čo vlastne vyhorenie znamená. Vyhorenie, v angličtine známe pod názvom burnout, je syndróm, ktorý prvýkrát opísal Herbert Freudenberger v roku 1975. Do tohto času ľudia o syndróme vôbec nehovorili, nehovoriac o tom, že ho vôbec neriešili.

V dnešnom svete má množstvo definícií a u každého sa prejavuje inak. Vo všeobecnosti však ide o stav psychickej vyčerpanosti, ktorý sa vyskytuje v obzvlášť mentálne náročných profesiách. Stretávajú sa s ním aj tí, ktorí pravidelne pracujú s ľuďmi.

Vyhorenie tvorí rad niekoľkých symptómov zo psychickej, sociálnej a fyzickej oblasti. Hlavnými príznakmi, ktoré vám napovedia, že syndrómom trpíte, sú emočná vyčerpanosť, kognitívne vyčerpanie a celková únava, z ktorej sa nedá vyspať. Ráno sa dokonca môžete cítiť horšie ako deň predtým.

žena na posteli

Problém vyhorenia je ten, že prichádza pomaly a potichu. Následne, keď udrie, je však veľmi silný a dokáže vás ovplyvniť na niekoľko dní, týždňov, mesiacov či dokonca rokov. Zasiahne nielen váš pracovný, ale aj osobný život.

Jednoducho povedané, vyhorenie predstavuje nerovnováhu medzi profesijným očakávaním a realitou. Toto napätie vás vyšťavuje, až sa nakoniec psychicky zlomíte.

Vyhorenie je zdĺhavý proces, ktorý má štyri základné fázy:

  • nultá fáza - v tejto fáze neviete, že vyhorenie vôbec máte. Ste úplne v poriadku. Neustále pracujete, máte málo oddychu a môžete sa cítiť vyčerpaní. Nie je to však nič, čo by sa nedalo dohnať spánkom a oddychom. Problém však prichádza vtedy, keď na odpočinok a oddych akosi zabudnete.
  • 1. fáza - v tejto fáze cítite, akoby vám všetko unikalo pomedzi prsty. Nič nestíhate, ste v strese a strácate systém. Množstvo práce na vás začína padať.
  • 2. fáza - v tejto fáze sa začínajú ukazovať prvé symptómy neurózy, ako napríklad úzkosť. Prácu vôbec nestíhate, málo spíte a neoddychujete. Máte chaotické správanie.
  • 3. fáza - posledná, tretia fáza, je aj tá najhoršia. Z pocitu, že "musíte" všetko urobiť, sa stáva pocit, že "nemusíte" robiť nič. Ste apatickými, vaša motivácia je na bode nula. Najradšej by ste celý deň zostali v posteli a sledovali filmy alebo seriály. Najčastejšie cítite smútok, sklamanie, vyčerpanie a únavu. Mnohí ľudia v takomto období stratia prácu.

Vyhorenie nie je žiadnou maličkosťou, ale vážnym problémom. Keď sa vám zdá, že ním trpíte, je nutné proti nemu okamžite bojovať. Čím skôr ho podchytíte, tým lepšie.

Vyhoreniu sa v priebehu rokov venovali aj mnohé štúdie. Tie preukázali priamu koreláciu medzi pocitmi profesionálneho vyhorenia v práci a úrovňou spokojnosti s rovnováhou medzi pracovným a súkromným životom. Čo to znamená?

Predstavte si, že máte pred sebou váhu. Na jednej strane je osobný život, na druhej ten pracovný. Keď sú misky vyrovnané, všetko je v poriadku. Cítite sa skvelo ako doma, tak aj v práci. Akonáhle sa však začne niečo kaziť, napríklad začnete viac pracovať a dostaví sa vyhorenie, tlak začne pôsobiť na misku pracovného života. Tým sa naruší rovnováha. Váš profesijný život tak priamo ovplyvní ten osobný.

Práve preto je potrebné bojovať proti tomuto tlaku, odstrániť ho a vyrovnať misky, aby ste sa cítili dobre ako v práci, tak aj doma.

A síce to znie veľmi jednoducho, problém je v tom, že hranice medzi prácou a osobným životom nie sú tak jednoznačné. Často sa dokonca prelínajú. A to najmä vtedy, keď pracujete z domu.

Home office, ktorý je dnes čoraz obľúbenejší, a posledný rok aj viac využívaný, spôsobuje vyhorenie omnoho častejšie ako klasické pracovanie v kancelárii. Je preto dôležité, aby ste si našli určitý balans a dokázali pracovať z domu bez toho, aby ste jednotlivé časti svojich dvoch životov kombinovali.

Na to, aby ste si mohli dobre oddýchnuť, potrebujete aj kvalitný matrac a vankúš. Nakupujte ich na Dormeo.sk s viac ako 50 % zľavou.

7 znakov vyhorenia

Najprv sa poctivo pozrieme na bežné príznaky vyhorenia, ktoré môžu signalizovať narušenú rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom. Potom sa budeme venovať účinným krokom k ukončeniu tohto cyklu. Dobrou správou je, že pri hlbšom uvedomí si problému a niekoľkých jednoduchých zmenách môžete s vyhorením veľmi jednoducho zatočiť.

žena na streche budovy

1. Fyzická únava

Fyzické vyčerpanie je zvyčajne prvým príznakom vyhorenia, ktorý si všimnete. Neustály pocit únavy vás môže priviesť do kolotoča zvýšeného stresu a vyvolať mnoho ďalších príznakov uvedených nižšie.

Fyzická, duševná a emočná energia navzájom súvisia. V prípade syndrómu vyhorenia je ich nerovnováha niekedy dôvodom, prečo spánok navyše neprináša úľavu a pomoc. Na to, aby ste získali potrebnú energiu, je nutné, aby ste sa najprv zbavili zvýšeného stresu. Dajte si niekoľko dní či dokonca týždňov voľna. Uvoľnite sa a oddycujte. Nemyslite na prácu.

Akonáhle sa stres zníži, vaše energie sa vyrovnajú. Vďaka tomu sa vám bude lepšie zaspávať a oddychovať.

2. Nedostatočná starostlivosť o seba

Jedným z najľahšie rozpoznateľných znakov vyhorenia v práci je zaneprázdnenosť. Či už ste zaneprázdnení úmyselne alebo kvôli veľkému množstvu práce, ktorá sa vám nakopila, zanedbávanie starostlivosti o samých seba významne prispieva k vyhoreniu a je hlavnou súčasťou narušenej rovnováhy medzi pracovným a súkromným životom.

3. Zlá nálada a podráždenosť

Je bežné, že stresujúce pracovné prostredie vyvoláva mrzutosť. Je tiež vysoko pravdepodobné, že vaše rýchle a spontánne reakcie sa dostanú aj do vášho osobného života. Napríklad, úplne bezdôvodne nakričíte na svoje deti alebo partnera. Prípadne sa pohádate kvôli maličkosti, ktorá by vás inak vôbec nenahnevala.

Jedným z istých signálov emocionálneho utrpenia, ktoré môže viesť k vyhoreniu, sú situácie, kedy trestáte ľudí za svoju zlú náladu. A to dokonca aj tých, ktorí s ňou nemajú nič spoločné. Sekundárnym znakom je nevysvetliteľná nevrlosť.

4. Nedostatočné sústredenie a koncentrácia

Tieto príznaky duševnej únavy môžu byť spôsobené fyzickým alebo emocionálnym preťažením, ako aj zanedbávaním seba samého. To znamená, že ak bojujete s únavou alebo stagnujúcou starostlivosťou o seba, ako je uvedené vyššie, je pravdepodobné, že budete trpieť aj týmto príznakom.

Ak sa nedostatočne sústredíte, znamená to, že na dokončenie aj tých najzákladnejších úloh potrebujete viac energie. Pocit, že nemáte dostatok času alebo energie na to, čo musíte urobiť, je katalyzátorom ohromenia a syndrómu vyhorenia.

5. Menšie zdravotné problémy (fyzické)

Pokiaľ ide o vyhorenie, najväčším problémom je vysoké napätie. Je bežné, že stres sa prejavuje ako fyzické nepohodlie, ktoré nemožno pripísať žiadnemu zdravotnému stavu. To môže byť frustrujúce, najmä keď kvôli symptómom trpíme.

Medzi hlavné fyzické príznaky napätia patria bolesti hlavy, bolesti a napätie v oblasti krku a ramien, a problémy s trávením (pálenie záhy, bolesti žalúdka, lenivé črevá). Príznakmi môžu byť tiež časté náhodné bolesti, stuhnutá čeľusť a nevysvetliteľné zmeny hmotnosti.

Ľudia v tejto situácii idú často od lekára k lekárovi a hľadajú riešenie bez rozuzlenia. Je to bohužiaľ čiastočne spôsobené tým, že vyhorenie nie je diagnostikovateľným zdravotným stavom.

Ak narazíte na tieto príznaky vyhorenia a stresu, skúste sa zamerať na hlavné príčiny, ktoré sme spomenuli.

unavený muž

6. Znecitlivenie alebo únik

Keď sa v živote cítite vystresovane, môžete mať tendenciu pred všetkým uniknúť. Ľudia sú jednoducho takí. Namiesto toho, aby svoje problémy riešili, hľadajú jednoduchý spôsob, ako sa vyhnúť nepríjemnostiam.

Potraviny, alkohol a lieky (na lekársky predpis alebo bez neho) uvoľňujú v mozgu chemikálie, ktoré vytvárajú dobrý pocit. Tento efekt posilňuje naše správanie, takže kedykoľvek sme v situácii, keď sa cítime vystresovaní alebo nešťastní, naše podvedomie automaticky signalizuje, aby sme siahli po tejto rýchlej náprave.

Medzi ďalšie príklady znecitlivenia a úniku patrí nadmerná zaneprázdnenosť, závislosť na videohrách a ďalšie bezduché činnosti, ako je napríklad pozeranie množstva seriálov či nekonečné prezeranie sociálnych médií. Do istej miery sa toto správanie v našej spoločnosti zvyčajne považuje za bežné. Ak však zistíte, že sa týmto činnostiam venujete práve preto, aby ste sa vyhli určitým úlohám, situáciám alebo emóciám, môže to byť znamenie, že vo vašom živote niečo nie je v poriadku.

7. Nedostatok spokojnosti s aktivitami alebo úlohami, ktoré vás niekedy bavili

Tento príznak je tiež bežne spájaný s depresiou. Existuje niekoľko zložiek depresie a syndrómu vyhorenia, ktoré sa prekrývajú, ale to neznamená, že sa navzájom vylučujú. Môžete mať oboje súčasne, alebo len jedno z nich.

V prípade syndrómu vyhorenia máte tendenciu cítiť sa príliš vyčerpaní alebo vystresovaní na to, aby ste boli pri týchto činnostiach prítomní a užívali si ich. Je ťažké vychutnať si niečo, keď je vaša myseľ príliš roztržitá.

3 kroky, ako na rovnováhu medzi pracovným a osobným životom

  1. Vytvorte vo svojom rozvrhu priestor určený na osobné aj profesionálne úlohy, aby ste zaistili, že vo svojom živote máte miesto pre obe oblasti. Zahrňte rôzne aktivity a úlohy, ktoré vás bavia.
  2. Počas dňa si robte relaxačné prestávky. Krátka prechádzka na čerstvom vzduchu alebo len postavenie sa od stola vám nezaberie viac ako 10 minút. Tieto jednoduché činnosti zmierňujú napätie, obnovujú energiu a sústredenie, a zlepšujú náladu.
  3. Najprv sa zamerajte na to, čo "musíte" urobiť. Toto sú vaše základné a nevyhnutné úlohy a povinnosti doma aj v práci. Zapíšte si ich do svojho harmonogramu červeným. Následne pod ne si zaznačte inou farbou projekty a úlohy s nižšou prioritou. Neočakávané úlohy môžu mať v rozvrhu miesto, no nesmú nezaberať väčšinu vášho drahocenného času a energie.

Vyhorenie nepodceňujte

Vyhorenie je pomerne veľkým problémom, s ktorým sa môže stretnúť úplne každý. Zbytočne ho nepodceňujte a dávajte si na seba pozor. Nezabúdajte na oddych a relax. Práca vás môže baviť, no musíte si od nej vedieť oddýchnuť. Vyskúšajte naše praktické tipy a uvidíte, že sa vám to podarí.

Často kladené otázky

Aké sú hlavné príznaky vyhorenia?

Hlavné príznaky vyhorenia sa prejavujú ako emočná vyčerpanosť, kognitívne vyčerpanie a celková únava, z ktorej sa nedá vyspať. Ráno sa dokonca môžete cítiť horšie ako deň predtým.

Aké sú základné fázy vyhorenia?

Vyhorenie má štyri základné fázy: nultá fáza, kedy človek nevie, že vyhorenie vôbec má, pracuje neustále, málo odpočíva a môže sa cítiť vyčerpaný; 1. fáza, v ktorej človek cíti, že mu všetko uniká pomedzi prsty, nič nestíha a je v strese; 2. fáza, kedy sa začínajú prejavovať prvé symptómy neurózy ako úzkosť, chaotické správanie a málo spánku; a 3. fáza, kedy nastáva apatia, motivácia je na bode nula a človek často cíti smútok, sklamanie a únavu.

Ako môžeme bojovať proti vyhoreniu?

Bojovať proti vyhoreniu je potrebné čo najskôr, keď si všimneme jeho príznaky. Pre podporu prevencie je dôležité, aby sme si našli určitý balans medzi profesijným a osobným životom a dodržiavali hranice medzi nimi. Zvlášť opatrní by sme mali byť v prípade home office, keď pracujeme z domu, pretože v tomto prípade vyhorenie často nastáva častejšie ako pri klasickom pracovnom prostredí.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

úzkosť

Ako zabojovať proti úzkosti? 8 tipov z prírody, ktoré určite pomôžu

Chronická úzkosť je problémom, s ktorým bojuje množstvo ľudí po celom svete. Podľa American Psychiatric Association ňou trpí približne 30 %...

macbook air

Ako dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom?

Nájsť správnu rovnováhu medzi pracovným a osobným životom je mnohokrát náročné. Fakt, že posledné mesiace pracujeme hlavne z domu, k tomu príliš...

apple watch

Apple Watch vs. Fitbit: Ktoré inteligentné hodinky sú pre vás lepšie?

Ak uvažujete o kúpe nových inteligentných hodiniek alebo fitness trackerov, Fitbit a Apple sú dve najväčšie značky, ktoré by ste mali brať do úvahy...

cvičenie

Eliptický trenažér alebo bežecký pás: Ktorá možnosť je lepšia?

Rozhodli ste sa, že sa začnete stravovať zdravo, budete sa starať o svoje zdravie, schudnete prebytočné kilogramy a zaradíte viac pohybu? V tom...