7 vecí, ktoré by ste rozhodne nemali robiť počas búrky

blesk

Búrka je úplne bežným javom, ktorý sa v počasí vyskytuje. Počas života si na ňu vieme zvyknúť, aj keď existuje stále veľké množstvo ľudí, ktorí sa jej boja. Búrka často nebýva nebezpečná, no ak je silná, môže narobiť škody. Chcete byť počas nej v bezpečí? Stavte na tieto rady.

búrka

Nesprchujte sa

Sprchovanie alebo kúpanie vo vani môže byť počas silnej búrky nebezpečené. Vodovodné potrubia sú vyrobené z kovu, o ktorom je známe, že je veľmi dobrým vodičom elektriny. Okrem kovu je vodičom aj samotná voda. Tým sa vystavujete pomerne veľkému riziku zásahu elektrickým prúdom.

Vyhýbajte sa sviečkam

Silná búrka je sama o sebe nebezpečná. Svoj domov by ste nemali vystavovať ďalšiemu nebezpečiu zo sviečok, ktoré by sa mohli nechtiac zapáliť. Ak si zapnete len jednu, väčšiu, je to v poriadku. Ak však zapaľujete rovno niekoľko, nerobte to.

Sviečky by ste mali nahradiť praktickými baterkami. Poskytnú vám viac svetla a vyhnete sa riziku vznietenia a požiaru.

Neukrývajte sa v pivnici

Pivnica či suterén bývajú jedným z najobľúbenejších miest, kde sa ľudia skrývajú pred búrkou, hurikánmi alebo inými prírodnými katastrofami. Nedávne výskumy však zistili, že to nemusí byť až taký dobrý nápad. Ak je váš suterén pod zemou a nemá okná ani dvere, mohol by sa veľmi jednoducho naplniť vodou a vás uväzniť.

Búrke sa, bohužiaľ, nijako nevyhnete. Práve preto by ste mali zostať spolu s rodinou v jednej miestnosti.

Vyhnite sa spusteniu generátora vo vnútri

Prenosný generátor dokáže vyprodukovať veľké množstvo energie, ktoré vám počas búrky môže chýbať. Je vhodný na zapojenie chladničky, mrazničky či iných zariadení, ktoré by mali v domácnosti bežať neustále.

Počas búrky však nie je dobré zapájať ho. Dôvod je ten, že stroj uvoľňuje oxid uhoľnatý, ktorý môže ľudí otráviť, spôsobiť bolesti hlavy, závraty, slabosti alebo pocit na zvracanie.

Prenosný generátor by ste všeobecne nemali používať v uzavretých priestoroch ako napríklad dom, garáž alebo suterén.

Nestojte pri oknách

Sledovanie búrky síce môže byť zaujímavé, no rozhodne to nie je bezpečné. Ak je búrka príliš silná, vietor môže zodvihnúť veci z okolia, rozbiť okno a poraniť vás. Ďalší dôvod je pomerne zriedkavý, no je dobré spomenúť ho. V starších domoch, ktoré majú praskliny, sa často stávalo, že blesk udrel práve do nich.

Okná taktiež neotvárajte. Ako sme spomenuli, silný vietor dokáže zdvihnúť aj ťažké veci, ktoré by mohli ublížiť všetkým naokolo. Môže stať aj to, že sa okná pri otváraní rozbijú, pretože ich vietor namiesto vás silno roztvorí.

blesk

Nenabíjajte žiadnu elektroniku

Okrem toho, že by ste nemali nič nabíjať, by ste taktiež nemali žiadnu elektroniku používať. Každá totižto vysiela určitý typ energie, ktorá môže pritiahnuť blesky práve smerom k vášmu domu.

Ak potrebujete urobiť nejakú prácu, ktorú ste začali, uistite sa, že je nabíjačka od notebooku odpojená. Elektrický prúd by mohol prejsť práve cez nabíjací kábel a zasiahnuť vás.

Keď už na notebooku pracujete, neseďte blízko okien alebo dverí. Prácu urobte čo najrýchlejšie a elektroniku následne vypnite.

Nedotýkajte sa ničoho elektrického

Počes búrky by ste na elektronike nemali vôbec pracovať, no ešte lepšie urobíte, keď sa jej nebudete vôbec dotýkať. Ak elektrina počas búrky stále funguje, každý výrobok, ktorý ju využíva na fungovanie, je pod prúdom. Mohol by vás veľmi výžne zraniť, a preto sa od nich držte čo najďalej. Do tejto kategórie patria napríklad veľké spotrebiče ako chladnička či práčka.

Zhrnutie

Búrka sama o sebe nebýva až taká nebezpečná. Ak je však silnejšia, mohla by poškodiť nielen váš dom, ale taktiež vás zraniť. Využite naše tipy a cíťte sa v bezpečí ako nikdy predtým.

Často kladené otázky

Je sprchovanie alebo kúpanie vo vani nebezpečné počas silnej búrky?

Áno, sprchovanie alebo kúpanie vo vani môže byť počas silnej búrky nebezpečné. Vodovodné potrubia sú vyrobené z kovu, ktorý je veľmi dobrým vodičom elektriny, a aj samotná voda je vodičom. Tým sa vystavujete pomerne veľkému riziku zásahu elektrickým prúdom.

Prečo by sme sa nemali ukrývať v pivnici alebo suteréne počas búrky?

Pivnice a suterény bývajú jedným z najobľúbenejších miest, kde sa ľudia skrývajú pred búrkami a inými prírodnými katastrofami. Avšak nedávne výskumy zistili, že to nemusí byť až taký dobrý nápad. Ak je váš suterén pod zemou a nemá okná ani dvere, mohol by sa veľmi jednoducho naplniť vodou a vás uväzniť.

Je nebezpečné používať prenosný generátor počas búrky?

Áno, počas búrky nie je dobré používať prenosný generátor, pretože stroj uvoľňuje oxid uhoľnatý, ktorý môže ľudí otráviť, spôsobiť bolesti hlavy, závraty, slabosti alebo pocit na zvracanie. Prenosný generátor by ste všeobecne nemali používať v uzavretých priestoroch, ako sú dom, garáž alebo suterén.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

veľká noc

Najlepšie veľkonočné zľavy 2024

Veľká noc sa blíži a s ňou aj ďalšia séria zliav, pomocou ktorých môžete ušetriť. Premýšľate už teraz, čo by ste si vložili do svojho košíka a...

cvičenie

Akciové ponuky a zľavy na podporu zdravia a wellness

Pri nakupovaní tovarov a služieb sa mnohí z nás snažia ušetriť. Robíme tak využívaním rôznych aktuálne prebiehajúcich akcií alebo pomocou...

novoročný výpredaj

Najlepšie zimné výpredaje v roku 2024

Rovnako ako v iné roky, aj v roku 2024 je január a začiatok februára vyhradený hlavne na zaujímavé a výhodné výpredaje. Tie tlačia ceny produktov a...

vianočné darčeky

Vianočné darčeky na poslednú chvíľu: Čo kúpiť?

Vianoce sa nezadržateľne blížia a vy premýšľate, čo kúpiť svojim blízkym? Darček, ktorý si nájdu pod stromčekom, by mal byť osobný a od srdca....