7 krokov, ako opraviť problémy s notebookom Apple Macbook

macbook

Macbook je v súčasnosti jeden z najpopulárnejším notebookov, ktoré sú na trhu. Avšak, niekedy sa môže stať, že príde k určitým sieťovým problémom alebo iným problémom, ktoré sú spôsobené vonkajšími faktormi. Niekedy sa môžu tieto problémy vyskytnúť aj vtedy, ak si zabudnete aktualizovať softvér však.
Pripojenie vášho Macbooku k sieti si vyžaduje niekoľko jednoduchých krokov, v ktorých vám vysvetlíme, kde ste asi spravili chybu a čo musíte urobiť, aby ste ju napravili.

notebook na stole

Krok 1: Diagnóza

Môže sa stať, že aj napriek tomu, že ste pripojení na Wi-Fi, nemôžete pristupovať k internetu aj napriek tomu, že ostatní vo vašom okolí, ktorí takýchto notebook majú, majú aj prístup k internetu. Stačí, ak v takomto prípade najprv skontrolujete na paneli ponuku Wi-Fi.
Najnovšie verzie systému MacOS (od verzie Mountain Lion) majú diagnostický nástroj, ktorý vám umožňuje skontrolovať vašu bezdrôtovú sieť.
V pravom hornom rohu vašej obrazovky stačí, keď kliknete na "Možnosti" a vyberiete Wi-Fi. Následne môžete otvoriť diagnózu siete. Predtým, ako sa spustí, je potrebné zadať heslo a počkať, kým bude diagnóza hotová.

Krok 2: Reštartujte svoj router

Nemôžu sa k Wi-Fi pripojiť aj ostatné zariadenia? V tom prípade je pravdepodobne nejaký problém s vašou sieťou. Vždy je vhodné skontrolovať, či sú všetky sieťové káble pripojené k vášmu routeru.
Ďalším krokom je reštartovať router, aby ste obnovili sieťové pripojenie. Niekedy sa stáva, že aktualizácie routeru nejako poškodia pripojenie a je potrebné reštartovať ho.

Krok 3: Aktualizujte softvér

Aktualizovali ste nedávno systém MacOS? Odporúčame vám, aby ste si pravidelne aktualizácie sledovali a zisťovali, či nejaké nové verzie tohto systému nie sú v ponuke. Ak si totižto notebook udržujete aktualizovaný, pripojenia by mali fungovať hladko. Akonáhle si všimnete, že existujú nejaké nové aktualizácie a sú k dispozícií na stiahnutie, nečakajte viac ako jeden deň na to, aby ste si ich stiahli, pretože inak môžete mať problém, že by ste sa nemohli pripojiť.

Macbook Air

Krok 4: Zmeňte nastavenia

Ak chcete svoj Macbook pripojiť na novú sieť Wi-Fi alebo obnoviť pripojenie, prejdite na položku "Systémové predvoľby" a kliknite na ikonu "Sieť".
Tu nájdete všetky dostupné Wi-Fi zariadenia vo vašom okolí a môžete si tu takisto zvoliť aj to, ktoré zariadenie bude lepšie v pripojení.

Krok 5: Skontrolujte si TCP/IP nastavenia

Všetky základné informácie o vašom pripojení nájdete v aplikácií Network Utility. Tu môžete vidieť ikonu "Info", kde môžete zobrazovať nastavenia týkajúce sa vášho smerovača a nahlásiť technické problémy.

Krok 6: Vymažte niektoré doplnky

Niektoré zariadenia ako je USB 2.0 alebo typ C, by mohli narušiť sieťový signál alebo vytvoriť protichodné signály. Najjednoduchším riešením je odpojiť tieto zariadenia, reštartovať pripojenie Wi-Fi a následne skontrolovať, či sa môžete pripojiť k sieti. Ak sa vaše pripojenie obnoví, znamená to, že zariadená, ktoré ste odpojili, ovplyvňujú sieťové pripojenie.
V takomto prípade je potrebné vyhnúť sa týmto zariadeniam iba vtedy, keď ste pripojení alebo ich jednoducho používajte, keď ste offline.

Krok 7: Kúpte si zosilňovač

Predpokladajme, že ste príliš ďaleko od vášho routera a na druhej strane chcete zostať vo svojej izbe, aby ste mali nejaké súkromie. Niekedy vaše internetové pripojenie funguje dobe, no váš dom je veľký, ale router je moc slabý na to, aby pokryl všetky izby pripojením. V tomto prípade by ste mali zvážiť zakúpenie Wi-Fi zosilňovača, ktorý dodatočne rozšíri pripojenie v celom dome a zabezpečí tak stabilné pripojenie po celú dobu.

Často kladené otázky

Ako môžem diagnostikovať problém s Wi-Fi na mojom Macbooku?

Na diagnostikovanie problému s Wi-Fi sa odporúča použiť diagnostický nástroj, ktorý je súčasťou najnovších verzií systému MacOS (od verzie Mountain Lion). Kliknite na "Možnosti" v pravom hornom rohu obrazovky a vyberte Wi-Fi. Potom môžete otvoriť diagnózu siete a po zadaní hesla sa zobrazí výsledok diagnostiky.

Čo by som mal urobiť, ak sa všetky zariadenia v sieti nevedia pripojiť na Wi-Fi?

Ak sa k Wi-Fi nevedia pripojiť ani ostatné zariadenia, mali by ste skontrolovať, či sú všetky sieťové káble pripojené k vášmu routeru. Reštartujte router, aby ste obnovili sieťové pripojenie. Niekedy môže pomôcť aj aktualizácia softvéru routeru.

Ako si môžem overiť, či mám najnovší softvér na mojom Macbooku?

Pravidelné sledovanie dostupných aktualizácií systému MacOS je dôležité pre hladké fungovanie pripojenia. Ak nájdete nové aktualizácie, stiahnite si ich najneskôr do jedného dňa, aby ste sa vyhli možným problémom s pripojením.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

počítač

Okay elektronika: Aké výrobky má obľúbený e-shop v ponuke?

Internetový obchod Okay je známy svojou širokou ponukou spotrebnej elektroniky od mnohých, známych aj menej známych značiek. Z jeho ponuky si...

elektronika

Okay zaujímavosti: Informácie, o ktorých ste možno nevedeli

Nakupovanie spotrebnej elektroniky je dnes jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. K dispozícii je veľké množstvo internetových obchodov, v ktorých si...

prehliadanie webu

Anonymné prehliadanie: Čo to je a ako naozaj funguje?

Anonymné prehliadanie, niekedy označované aj ako inkognito režim, dnes využíva veľké množstvo používateľov s cieľom získať vyššiu úroveň anonymity...

Macbook

Najlepšie notebooky roka 2023

Rok 2023 je tu a s ním aj novinky vo svete spotrebnej elektroniky. Mnohé značky stihli v posledných mesiacoch vydať nové modely mobilných telefónov...