7 jedál, ktoré majú veľmi zaujímavý efekt na vašu psychiku

batáty

Stále viac a viac ľudia jedia zdravé potraviny. Keď sa pozrieme na regále v obchodoch, to čo často vidíme sú rôzne zdravé potraviny, ktoré majú spraviť s našim telom zázraky. Často takisto študujeme obaly, aby sme zistili, čo je pre nás dobré a na čo by sme mali staviť. Vedeckú štúdie však dokázali, že je ťažké povedať úplne presne, čo je pre naše zdravie skutočne dobré a čo nie, pretože mnohé potraviny skutočne obsahujú veľa rôznych chemikálií, o ktorých ani poriadne nevieme, že existujú. My sme si na túto tému posvietili trochu viac a povieme vám, aké efekty majú jednotlivé potraviny na vašu psychiku.

raňajky

Ryža

Pravidelne konzumovaná príloha s názvom ryža, ktorá sa uchytila už pred dávnymi rokmi aj v našich kuchyniach má na našu psychiku zaujímavé účinky. Ryža obsahuje rýchle sacharidy, vďaka ktorým sa molekuly glukózy dostávajú do našej krvi. Hladina cukru sa môže dramaticky zmeniť, čo môže mať negatívny vplyv na zdrave mozgu a nervový systém. Práve preto je dôležité vedieť, koľko ryže konzumujete.

Popcorn

Veľmi obľúbenou potravinou je aj popcorn. Ten obsahuje bielkoviny, zlato, fosfor, železo, kremík a horčík, ktoré umožňujú správne fungovanie nervového systému. Vitamín B, ktorý popcorn obsahuje taktiež bojuje proti depresií a stresu. To znamená, že popcorn má na naše telo omnoho lepší účinok ako ryža. Treba si však dávať pozor na to, že popcorn, ktorý si kúpite v obchodoch obsahuje aj soľ a rôzne tuky. Pri jeho konzumácií je tak dôležité pozerať takisto na množstvo ryže, ktoré skonzumujete.

Tuniak

Obľúbený druh ryby obsahuje veľa ortute. Práve vysoký obsah tejto látky môže viesť k problémom s pamäťou. Ryba obsahuje aj polychlórovaný binefyl, ktorý je syntetickouchemickou látkou, ktorá ovplyvňuje hormóny a narúša tak funkciu nervového systému. Ak máte chuť na rybu, no tento týždeň ste tuniaka už mali, stavte na iný druh.

Zrná

A tým myslíme rôzne celozrnné výrobky. Tie obsahujú lepok, ktorý je nevyhnutný pre rast rastlín, z ktorých sú vyrobené. Látky v lepku môžu ničiť dôležité látky v našom tele, bez ktorých naše telo nevie fungovať. Ak teda jete veľké množstvo lepku, môžete prísť o dôležité látky. A keď tieto látky v tele nemáte, môžete prepadať panike alebo depresií.

Tmavá čokoláda

Tmavá čokoláda je dobrá pre naše zdravie. Dokázalo to niekoľko štúdií, ktoré potvrdili mnohé skvelé účinky. Dôležité je však vedieť, čo sa vlastne v našom tele pri tom deje. Čokoláda, tmavá, obsahuje flavonoidy, ktoré sú zodpovedné za aktiváciu mozgových buniek. Toto jedlo robí cievy väčšie, stimuluje mozgové funkcie a dodáva mu kyslík.

batáty

Syr

Syry sú pre naše telo dobré. Obsahujú látku, ktorá sa volá tyramín. Táto látky vzniká pri rozklade bielkovín. Tyramín nie je však len dobrý a pri veľkom obsahu v tele môže zvýšiť krvný tlak a vyvolať migrény. Preto aj pri syroch pozor na ich množstvo.

Pečené zemiaky

Máte radi ako prílohu pečené zemiaky? Zemiaky obsahujú vysoký podiel draslíka, vitamín B, aminokyseliny a glukózu. Aminokyseliny zvyšujú zásobovanie mozgu krvou, aby sa zabezpečilo, že dostane všetku potrabnú energiu pre svoje fungovanie. Práve preto sú zemiaky skvelou a zdravou alternatívou prílohou.

Často kladené otázky

1. Aké sú účinky ryže na našu psychiku?

Ryža obsahuje rýchle sacharidy, vďaka ktorým sa molekuly glukózy dostávajú do našej krvi. Hladina cukru sa môže dramaticky zmeniť, čo môže mať negatívny vplyv na zdravie mozgu a nervový systém. Práve preto je dôležité vedieť, koľko ryže konzumujete.

2. Má popcorn nejaký vplyv na našu psychiku?

Popcorn obsahuje vitamín B, ktorý bojuje proti depresiím a stresu a ďalej obsahuje bielkoviny, zlato, fosfor, železo, kremík a horčík, ktoré umožňujú správne fungovanie nervového systému. To znamená, že popcorn má na naše telo omnoho lepší účinok ako ryža. Treba si však dávať pozor na to, že popcorn, ktorý si kúpite v obchodoch, obsahuje aj soľ a rôzne tuky.

3. Sú zemiaky zdravou alternatívou prílohy?

Áno, zemiaky sú zdravou alternatívou prílohy, pretože obsahujú vysoký podiel draslíka, vitamín B, aminokyseliny a glukózu. Aminokyseliny zvyšujú zásobovanie mozgu krvou, aby sa zabezpečilo, že dostane všetku potrebnú energiu pre svoje fungovanie.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

úzkosť

Ako zabojovať proti úzkosti? 8 tipov z prírody, ktoré určite pomôžu

Chronická úzkosť je problémom, s ktorým bojuje množstvo ľudí po celom svete. Podľa American Psychiatric Association ňou trpí približne 30 %...

macbook air

Ako dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom?

Nájsť správnu rovnováhu medzi pracovným a osobným životom je mnohokrát náročné. Fakt, že posledné mesiace pracujeme hlavne z domu, k tomu príliš...

apple watch

Apple Watch vs. Fitbit: Ktoré inteligentné hodinky sú pre vás lepšie?

Ak uvažujete o kúpe nových inteligentných hodiniek alebo fitness trackerov, Fitbit a Apple sú dve najväčšie značky, ktoré by ste mali brať do úvahy...

cvičenie

Eliptický trenažér alebo bežecký pás: Ktorá možnosť je lepšia?

Rozhodli ste sa, že sa začnete stravovať zdravo, budete sa starať o svoje zdravie, schudnete prebytočné kilogramy a zaradíte viac pohybu? V tom...