7 dokumentov, ktoré zvýšia váš všeobecný prehľad

knihy

Dokumentárne filmy nie sú až tak nudné, ako si mnohí myslia. Priťahujú pozornosť ľudí k vážnym problémom spoločnosti. Takisto mnohým pomôžu rozšíriť si ich všeobecný prehľad a informácie nám ponúkajú nenútene a veľmi prirodzene. My sme si dnes pre vás pripravili niekoľko dokumentov, ktoré by ste rozhodne mali vidieť, pretože stoja za to.

jazero

Dokumenty o životnom prostredí

Dokumenty o životnom prostredí sú veľmi dôležité. Dokážu ľuďom v mnohých ohľadoch pomáhať a oboznámiť ich s problematikou sveta, v ktorom žijú.

Tapped je dokumentárnym filmom, ktorý je režírovaný Stephanie Soechting a Jasonom Lindseym. Tento film je z roku 2009 a ponúka pohľad na znečistenie oceánu, ktorý vedie k mnohým ekologickým problémom.
Dokument sa pozerá na odvetvie balenej vody a jeho dlhodobého účinku vo sférach sociálnych, ekonomických a ekologických. Tvorcovia sa zamerali na priemyselných gigantov ako sú Pepsi a Nestlé Waters. Tvorcovia navštívili aj výrobu, vďaka čomu získali množstvo rôznych zaujímavých informácií, ku ktorým sa bežný smrteľník len tak nedostane.

An Inconvenient Truth je dokumentom z roku 2006 a ponúka pohľad na globálne otepľovanie. Film ponúka komplexnú prezentáciu viceprezidenta Spojených štátov Al Goreho, ktorý vzdeláva ľudí o tomto probléme. Myšlienka zdokumentovať Goreho úsilie prišla od režiséra Laurieho Davida, ktorý raz jeho prezentáciu videl. Režisér bol tak inšpirovaný jeho prezentáciou, že musel okamžite niečo urobiť. A tak nakrútil tento film.

ľadovec

Dokumenty o zvieratách

Dokumenty o zvieratách sú asi najobľúbenejšími dokumentami, ktoré pozerajú nielen dospelí, ale takisto aj deti.

Kedi je turecký dokumentárny film z roku 2016, ktorý režíroval Ceyda Torun. Film je o túlavých mačkách, ktoré žijú v Istanbule. Tento krásny dokument mal premiéru aj na nezávislom filmovom festivale v Istanbule. Nájdete ho aj na Youtube, vďaka čomu je dostupný naozaj každému.

Into the Universe with Stephen Hawking je zaujímavým dokumentom z roku 2010, ktorý napísal známy britský fyzik Stephen Hawking. Séria tohto dokumentárneho seriálu bola vytvorená pre Discovery Channel a ponúka počítačom generované snímky vesmíru vytvorené spoločnosťou Red Vision.

dieťa

Dokumenty o ľuďoch

Dokumenty o ľuďoch sú takisto veľmi dôležité pre mnohých ľudí, ktorí chcú do tejto tematiky nahliadnuť hlbšie.

Life in a Day je filmová dráma a dokumentárny film, ktorý sa skladá z usporiadaných sérií videoklipov vybraných z 80 000 klipov odoslaných na webovú stránku a sociálnu sieť YouTube. Film má 94 minút a 53 sekúnd a zahŕňa scény vybrané zo 4500 hodín záznamu. Film bol dokončený v roku 2011 a debutoval na známom filmovom festivale v Sundance.

What the Health je dokument, ktorý ukazuje dopady výroby a spotreby predpripravených mäsových jedál na zdravie konzumentov a na ich okolie. Odhaľuje, prečo popredné zdravotnícke organizácie pokračujú v propagovaní tohto priemyslu napriek nespočetným lekárskym štúdiám a výskumom, dokazujúcim škodlivé účinky takýchto produktov. Taktiež približuje prepojenosť priemyslu mäsovýroby s farmaceutickým a zdravotníckym priemyslom, zdravotníckymi organizáciami a vládami krajín a ukazuje negatívne aspekty, ktorými trpí obyvateľstvo žijúce v blízkosti výroby.

The World Before Her je kanadský dokumentárny film, ktorý vyšiel v roku 2012. Film napísal a režíroval Nisha Pahuja. Tento dokument skúma komplexné a protichodné prostredie pre mladé dievčatá v Indií.

Často kladené otázky

Aké sú niektoré dokumentárne filmy o životnom prostredí?

Dva zaujímavé dokumentárne filmy o životnom prostredí sú Tapped z roku 2009, ktorý sa zaoberá problémom znečistenia oceánu a balenej vody, a An Inconvenient Truth z roku 2006, ktorý prináša pohľad na globálne otepľovanie a komplexnú prezentáciu bývalého viceprezidenta USA, Ala Goreho.

Aké sú niektoré dokumentárne filmy o zvieratách?

Kedi je turecký dokumentárny film z roku 2016 o túlavých mačkách v Istanbule, ktorý režíroval Ceyda Torun. Into the Universe with Stephen Hawking je dokumentárna séria, ktorú napísal známy britský fyzik Stephen Hawking a bola vytvorená pre Discovery Channel v roku 2010. Ponúka počítačom generované snímky vesmíru.

Aké sú niektoré dokumentárne filmy o ľuďoch a ich životnom štýle?

Life in a Day je dokumentárny film z roku 2011, ktorý sa skladá z usporiadaných videoklipov odoslaných na webovú stránku a sociálnu sieť YouTube. What the Health sa zaoberá dopadmi výroby a spotreby pripravených mäsových pokrmov na zdravie konzumentov a ich okolie. The World Before Her z roku 2012 je kanadský dokumentárny film, ktorý skúma komplexné a protichodné prostredie pre mladé dievčatá v Indii.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

veľká noc

Najlepšie veľkonočné zľavy 2024

Veľká noc sa blíži a s ňou aj ďalšia séria zliav, pomocou ktorých môžete ušetriť. Premýšľate už teraz, čo by ste si vložili do svojho košíka a...

cvičenie

Akciové ponuky a zľavy na podporu zdravia a wellness

Pri nakupovaní tovarov a služieb sa mnohí z nás snažia ušetriť. Robíme tak využívaním rôznych aktuálne prebiehajúcich akcií alebo pomocou...

novoročný výpredaj

Najlepšie zimné výpredaje v roku 2024

Rovnako ako v iné roky, aj v roku 2024 je január a začiatok februára vyhradený hlavne na zaujímavé a výhodné výpredaje. Tie tlačia ceny produktov a...

vianočné darčeky

Vianočné darčeky na poslednú chvíľu: Čo kúpiť?

Vianoce sa nezadržateľne blížia a vy premýšľate, čo kúpiť svojim blízkym? Darček, ktorý si nájdu pod stromčekom, by mal byť osobný a od srdca....