6 znakov, že pijete príliš veľa kávy

káva

Káva je jedným z najobľúbenejších nápojov na svete. Okrem toho, že perfektne chutí, dodáva aj energiu a povzbudzuje. Ak človek vypije jednu či dve šálky za deň, dalo by sa hovoriť o priemere. Koľko kávy je však priveľa a ako to zistiť?

Naše telo má zaujímavé schopnosti. Ak mu niečo nerobí dobre alebo je niečoho priveľa, ohlási sa. Urobí to však tak, že vyšle nejaký signál. Môže to byť napríklad bolesť hlavy, žalúdka alebo nejakej časti tela. Ak vám telo posiela nejaké z týchto šiestich znakov, možno pijete priveľa kávy.

káva

Problém so žalúdkom

Káva má laxatívny účinok. Uvoľňuje hormón, vďaka ktorému váš žalúdok urýchľuje činnosť v hrubom čreve. Pitie príliš veľkého množstva kávy môže viesť k uvoľneniu stolice a dokonca k hnačke. Okrem toho káva podporuje gastroezofageálny reflux, čo je porucha svalového zvierača. Ak máte akékoľvek problémy so žalúdkom, je lepšie znížiť spotrebu kávy.

Pocit únavy na druhý deň

Áno, káva stimuluje váš nervový systém z dôvodu obsahu kofeínu a tiež zlepšuje vašu fyzickú výkonnosť o 11-12%. Táto skvelá funkcia má však aj svoju negatívnu stránku. Adenozín, chemický prvok nachádzajúci sa v káve, sa najprv zvyšuje a potom klesá. Niektoré štúdie si všimli, že po nadmernom pití sa môžete cítiť unavení a môžete zaspať. Únava však neprichádza okamžite. Väčšinou až na druhý deň.

Pocit úzkosti

Kofeín dokáže zvyšovať bdelosť tým, že blokuje látku s názvom adenozín, ktorá vás unavuje. Ak však budete prijímať vysoké dávky kávy, takýto spôsob blokovania látky môže viesť k úzkosti a nervozite. Káva je spúšťač uvoľňovania adrenalínu, ktorý môže ovplyvniť vaše správanie. Ak si všimnete, že ste boli príliš nervózni, je dobré vyskúšať si kontrolu nad spotrebou kofeínu.

Nespavosť

Kofeín vás núti zostať hore, ale zároveň môže ovplyvniť váš spánok. Vedci preukázali, že vysoký príjem kávy môže zvýšiť čas, počas ktorého zaspávate. Inak povedané, spíte menej a počas dňa ste viac unavení.

kávové zrno

Vysoký krvný tlak a točenie hlavy

Efekt rýchleho srdcového rytmu sa neobjaví u každého, ale je stále celkom bežný. U mladých ľudí, ktorí mali vysoké dávky kávy a kofeínu, sa dokázalo, že kofeín môže zvýšiť váš pulz. Pitie kávy sa neodporúča ľuďom, ktorí majú problémy s krvným tlakom a srdcom.

Z dôvodu vysokého príjmu kávy sa vám zvýši metabolizmus, no ostanete závislí

Kofeín je doplnok spaľujúci tuky. Štúdie preukázali, že zvyšuje váš metabolizmus o 3-11%. Je však dôležité byť opatrní, pretože niektorí ľudia neznášajú kávu a negatívne účinky sú oveľa horšie ako pozitívne. Pri pití kávy si dávajte pozor aj na pitný režim. Káva odvodňuje, a preto je potrebné do tela vždy doplniť dostatok tekutín.

Často kladené otázky

Ako zistiť, či pijem priveľa kávy?

Radiť sa dá podľa niektorých z týchto šiestich znakov: problémy so žalúdkom, pocit únavy na druhý deň, pocit úzkosti, nespavosť, vysoký krvný tlak a točenie hlavy a zvýšený metabolizmus. Ak si všimnete, že máte niektorý zo spomenutých problémov, možno pijete priveľa kávy a mali by ste zvážiť jej zníženie.

Aký účinok má pitie kávy na žalúdok?

Káva má laxatívny účinok, ktorý uvoľňuje hormón a urýchľuje činnosť v hrubom čreve. To môže viesť k uvoľneniu stolice a dokonca k hnačke. Okrem toho podporuje gastroezofageálny reflux, čo je porucha svalového zvierača. Ak máte akékoľvek problémy so žalúdkom, je lepšie znížiť spotrebu kávy.

Prečo je dôležité myslieť na pitný režim pri pití kávy?

Káva odvodňuje, a preto je potrebné do tela vždy doplniť dostatok tekutín. Nemali by ste sa spoliehať iba na kávu ako zdroj hydratácie. Je dôležité piť dostatok čistej vody alebo iných nealkoholických nápojov počas dňa.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

úzkosť

Ako zabojovať proti úzkosti? 8 tipov z prírody, ktoré určite pomôžu

Chronická úzkosť je problémom, s ktorým bojuje množstvo ľudí po celom svete. Podľa American Psychiatric Association ňou trpí približne 30 %...

macbook air

Ako dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom?

Nájsť správnu rovnováhu medzi pracovným a osobným životom je mnohokrát náročné. Fakt, že posledné mesiace pracujeme hlavne z domu, k tomu príliš...

apple watch

Apple Watch vs. Fitbit: Ktoré inteligentné hodinky sú pre vás lepšie?

Ak uvažujete o kúpe nových inteligentných hodiniek alebo fitness trackerov, Fitbit a Apple sú dve najväčšie značky, ktoré by ste mali brať do úvahy...

cvičenie

Eliptický trenažér alebo bežecký pás: Ktorá možnosť je lepšia?

Rozhodli ste sa, že sa začnete stravovať zdravo, budete sa starať o svoje zdravie, schudnete prebytočné kilogramy a zaradíte viac pohybu? V tom...