6 zdravotných benefitov Quinoi

0

Quinoou označujeme obilnú rastlinu, ktorá je pestovaná pre získanie semien, ktoré sú jedlé. Výslovnosť tejto rastliny je síce ťažká, no má naozaj perfektné účinky, ktoré si zamilujete. Semená sa varia a konzumujú sa ako príloha k rôznym zdravým jedlím.

V súčasnosti môžete semená nájsť v mnohých zdravých obchodíkoch po celom svete a áno, takisto aj u nás. Najčastejšie sa nachádza v troch typoch a to v čiernej, červenej a bielej.

quinoa

Výhody Quinoi sú naozaj perfektné

Existuje niekoľko stoviek skvelých výhod týchto semien a v dnešnom článku si spomenieme tie najdôležitejšie, medzi ktoré patrí napríklad aj chudnutie, kvôli ktorému ju mnohí ľudia aj konzumujú.

Vysoký obsah nutričných látok

Obilie je jednou z najznámejších zdravých potravín na svete. Má vysoký obsah bielkovín a takisto obsahuje všetkých deväť esenciálnych aminokyselín. Výhodou je aj to, že neobsahuje lepok, takže je táto látka vhodná pre každého. Quinoa je známe tým, že obsahuje vitamín E, vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík, zinok, meď, folát, mangán a takisto aj vitamíny skupiny B.

Naklíčené semená Quinoa Bio BioCare.sk
Quinoa Bio BioCare.sk
Quinoa Bio Raw BioCare.sk

Mnoho ľudí vie, že plodina nie je geneticky modifikovaný a pestovaná organicky, vďaka čomu vám ponúkne presne to, čo pre svoje telo potrebujete. Bohatý obsah živín, jednoduchosť rastu a takisto aj jednoduché používanie v receptoch radí Quinou medzi tie najlepšie doplnky stravy, ktoré si zamilujete.

Má najvyšší obsah vlákniny zo všetkých obilnín

Ďalšou veľmi dôležitou výhodou Quinoi je vysoký obsah vlákniny. Výskum, ktorý študuje štyri odrody plodiny zistil obsah od 10 do 16 gramov vlákniny na každých 100 gramov, čo je naozaj perfektný obsah a dvojnásobok ako pri iných plodinách.

Rovnako je to aj vtedy, keď túto plodinu uvaríte. Kvôli absorpcií vody je vlákniny v jedle ešte viac a má omnoho viac zdravotných výhod, ako by ste si mohli myslieť. Podľa mnohých výskumov sa zistilo, že rozpustná vláknina, ktorá sa nachádza aj v tejto potravine, pomáha pri úbytku váhy, na zníženie hladiny cukru v krvi, pre zvýšenie plodnosti a znižovanie hladiny cholesterolu.

Je ideálnou potravinou pre ľudí, ktorí majú intoleranciu lepku

Štúdia z roku 2013 ukázala, že približne 33% populácie USA sa snaží vyhnúť konzumácií lepku. Medzi týchto ľudí sa radia nielen ľudia, ktorí majú s lepkom problémy, ale takisto aj tí ľudia, ktorí sa snažia niečo schudnúť. Diéty, ktoré sú založené na potravinách bez lepku, môžu byť veľmi zdravé a vhodné pre naše telo. Keď totižto človek konzumuje potraviny s vysokým obsahom gluténu, obsahujú aj rafinované cukry, z ktorých vznikajú rôzne zdravotné problémy.

Medzi bezlepkové potraviny sa radí aj Quinoa, čo je pre mnohých len skvelou správou. Mnohé štúdie takisto zistili aj to, že na rozdiel od bežných bezlepkových prísad, ako napríklad ryžová múka, kukurica, tapioka či zemiaky, môže Quinoa zvýšiť nutričné hodnoty našej stravy.

quinoa šalát

Obsahuje vysoký podiel minerálov ako magnézium či železo

Väčšina ľudí nedokáže dostať do tela dostatok minerálov a živín, ktoré potrebuje. Toto všetko platí pre minerály ako je železo, zinok, draslík a horčík. Quinoa je veľmi bohatá na všetky minerály. Jedna šálka Quinoi obsahuje úplne všetko, čo potrebujete.

Quinoa obsahuje aj zlúčeninu, ktorá sa nazýva kyselina fytová. Táto kyselin môže minerály viazať, čo znamená, že znižuje ich absorpciu. Tým, že zrno namočíte a necháte ho nabopnať, táto kyselina zmizne a nemusíte sa ničoho báť.

Zlepšuje metabolizmus

Vďaka vysokému obsahu živín môže Quino zvýšiť aj váš metabolizmus. Štúdie ukázali, že konzumáciou Quinoi, na rozdiel od iných, bezlepkových potravín, môžete minimalizovať hladiny triglyceridov, inzulínu a cukru v krvi.

Vysoký podiel antioxidantov

Quinoa má vysoký obsah antioxidantov, ktoré bojujú proti voľným radikálom a pomáhajú bojovať proti chorobám a takisto aj starnutiu. Výskum mnohých obilnín zistil, že Quinoa má najvyšší obsah antioxidantov zo všetkých.


Kupóny

https://www.kuponovnik.sk/obchod/biocare-sk

Zdielať

O autorovi

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.

Komentáre