6 vecí, ktoré vytvárajú vrásky. Vyhnite sa im!

ruky

Starnutie je bežnou súčasťou našich životov. Aj napriek tomu, že ide o prirodzený proces, mnohí ľudia sa proti nemu snažia viacerými spôsobmi bojovať. Ak netúžite po plastických operáciách, vyhnite sa týmto šiestim veciam, ktoré vrásky často spôsobujú.

červené pery

Nedostatok spánku

Viaceré štúdie zistili, že ak človek nespí v priemere viac ako 5 hodín denne, v jeho tele dochádza k poklesu dôležitých antioxidantov a látok. Nehovoriac o vode, ktorá hrá veľmi dôležitú úlohu v spojitosti s vráskami.

Kvalitný odpočinok je kľúčom k mlado vyzerajúcej a vypnutej pokožke. Taktiež je dôležitý k množeniu správnych buniek.

Plus, spánok je vo všeobecnosti pre človeka veľmi dôležitý. Dodáva nám energiu a dokáže zresetovať celé telo.

Nedostatok antioxidantov

Antioxidanty sú pre náš organizmus veľmi dôležité. Vitamíny skupiny A, C a E by spolu s draslíkom nemali vo vašom jedálničku chýbať. Ako ich však do tela dostať?

Veľmi jednoducho. Stavte na mrkvu, tekvicu, paradajky či zelenú listovú zeleninu. Vhodný je aj olivový olej. Ten sa hodí do množstva jedál.

Veľké množstvo červeného mäsa

Jedna holandská štúdia zistila, že ženy, ktoré jedia veľké množstvo červeného mäsa, majú omnoho viac vrások ako tie, ktoré sa mu vyhýbajú alebo ho jedia len raz za čas.

Dôvodom je veľké množstvo tukov a iných látok, ktoré často vedú nielen k väčšiemu množstvu vrások, ale taktiež k cukrovke.

Týmto problémom však môžete veľmi jednoducho zabrániť a to tak, že mäso zredukujete. Stavte na zeleninu a ovocie. Zamerajte sa na spomínané vitamíny A, C a E.

krémovanie pleti

Dlhé kúpele s penou

Aj vy milujete dlhé kúpele s veľkým množstvom peny? Ak áno, máme pre vás zlú správu. Výrobky ako parfumované peny menia pH pokožky. Dokážu ju vysušiť a podráždiť.

Suchá pokožka je veľkým problémom. Vidno na nej vrásky omnoho skôr ako na inom type. Je preto dobré staviť na bežné, menej parfumované sprchové gély či mydlá a pravidelnú hydratáciu pomocou krémov alebo telových mliek.

Vyhnite sa taktiež dlhým kúpeľom. Stavte na krátku sprchu.

Stravovanie sa podľa mono diéty

Na začiatok si povedzme, čo to vlastne mono diéta je.

Mono diéta, nazývaná aj ako monotrophic diet, je typ diéty, pri ktorom človek konzumuje len jeden typ jedla. Napríklad zeleninu alebo ovocie. Niektoré drastickejšie mono diéty dovoľujú jedenie len jednej potraviny ako napríklad jabĺk alebo zemiakov.

Tento typ stravovania vedie k nerovnováhe bielkovín, tukov a sacharidov, čo znižuje schopnosť regenerácie.

Ak chcete vyzerať dobre a mlado, nemali by ste zo stravy vynechávať žiadnu zložku. Sacharidy sú dôležité na energiu, bielkoviny zas na to, aby telo a pokožka vyzerali mladšie.

Nedostatok bielkovín

Ako sme už vyššie spomenuli, všetky zložky v strave sú veľmi dôležité. Bielkoviny však na zdravie pleti a na jej regeneráciu pôsobia najviac. Práve preto by ste ich nemali zo stravy vyradiť.

Bielkoviny sú dôležité pre pružnosť pokožky a pre jej obnovu. Ak v strave chýbajú, telo sa omnoho horšie hojí. Práve preto do stravy zaraďte mliečne výrobky či biele mäso. Poprípade využite proteínové výrobky.

žena, ktorá sa pozerá do zrkadla

Zhrnutie

Každý človek raz zostarne. Ide o bežnú vec, ktorá čaká s pribúdajúcim vekom všetkých. V prípade, že chcete, aby vrásky prišli neskôr, stavte na zopár našich rád.

Často kladené otázky

Aké sú niektoré bežné príčiny vrások?

Vrásky môžu byť spôsobené nedostatkom spánku, nedostatkom antioxidantov, veľkým množstvom červeného mäsa v strave, dlhými penivými kúpeľmi, stravovaním sa podľa mono diéty a nedostatkom bielkovín.

Čo môžeme urobiť, aby sme predišli vzniku vrások?

Ak chcete predísť vráskam, zabezpečte dostatočný spánok, bohatú stravu na antioxidanty (vitamíny A, C a E), obmedzte konzumáciu červeného mäsa, uprednostnite sprchovacie gély pred penivými kúpeľmi, vyhnite sa mono diétam a nezanedbávajte príjem bielkovín.

Aký význam majú bielkoviny pre zdravie pokožky?

Bielkoviny sú dôležité pre pružnosť pokožky a jej obnovu. Ak chýbajú v strave, telo sa horšie hojí, čo môže viesť k rýchlejšiemu vzniku vrások. Preto je dôležité zaradiť do stravy mliečne výrobky, biele mäso alebo proteínové výrobky.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

úzkosť

Ako zabojovať proti úzkosti? 8 tipov z prírody, ktoré určite pomôžu

Chronická úzkosť je problémom, s ktorým bojuje množstvo ľudí po celom svete. Podľa American Psychiatric Association ňou trpí približne 30 %...

macbook air

Ako dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom?

Nájsť správnu rovnováhu medzi pracovným a osobným životom je mnohokrát náročné. Fakt, že posledné mesiace pracujeme hlavne z domu, k tomu príliš...

apple watch

Apple Watch vs. Fitbit: Ktoré inteligentné hodinky sú pre vás lepšie?

Ak uvažujete o kúpe nových inteligentných hodiniek alebo fitness trackerov, Fitbit a Apple sú dve najväčšie značky, ktoré by ste mali brať do úvahy...

cvičenie

Eliptický trenažér alebo bežecký pás: Ktorá možnosť je lepšia?

Rozhodli ste sa, že sa začnete stravovať zdravo, budete sa starať o svoje zdravie, schudnete prebytočné kilogramy a zaradíte viac pohybu? V tom...