6 symptómov, ktoré si často mýlime s rôznymi chorobami

kapsuly

Človek je tvor starostlivý s obrovskými obavami o zdravie nielen svoje, ale takisto aj svojej rodiny. Často sa pozeráme na svoje telo, kondíciu či duševné zdravie a uvažujeme, či sme dostatočne zdraví. Sledujeme rôzne príznaky a uisťujeme sa na internete, či nie sú náznakom nejakých chorôb.

Niekedy sa človek snaží byť lekárom sám pre seba a zamieňa jednu chorobu za druhú. V skutočnosti je však až 20% závažných zdravotných stavov diagnostikovaných nesprávne. Naše zdravie by sa nemalo brať na ľahkú váhu. Je to jedna z najdôležitejších vecí, a preto sa pozrieme na niektoré z chorôb, ktoré sa môžu prehliadnuť alebo zameniť za niečo iné.

zdravie

Infarkt a panický záchvat

Niekedy je veľmi ťažké rozlíšiť srdcový infarkt od záchvatu paniky, pretože na prvý pohľad majú ich príznaky veľa spoločného. Ostrá bodavá bolesť často indikuje srdcový infarkt. V mnohých prípadoch je táto bolesť prítomná len v ľavej ruke.

Tu sú niektoré z rozdielov medzi infarktom a záchvatom:

  1. Ľudia trpiaci srdcovým infarktom trpia dýchavičnosťou a nemajú paniku. Môžu sa cítiť vystrašení. Predtým by mohli cítiť bolesť hlavy a triasť sa. V prípade záchvatov paniky má človek pocit straty kontroly nad svojimi nervami a nad mysľou.
  2. Ak máte záchvaty paniky, vaše telo je napäté, takže môžete trpieť svalovou bolesťou.

Meningitída a klasická nádcha

Meningitída je zápal mäkkých membrán okolo mozgu a miechy. Je to veľmi nebezpečná choroba, ktorá môže spôsobiť poškodenie mozgu. Preto je veľmi dôležité zistiť včas správnu diagnózu. Klasické príznaky ako horúčka, chladné ruky, bolesť svalov, bolesti hlavy a únava vás môžu občas zavádzať.

Meningitída je ochorenie, ktoré je často zamieňané s bežným nachladnutím, pretože symptómy sú veľmi podobné. Pri meningitíde si dávajte pozor hlavne na:

  • stuhnutý krk
  • kŕče
  • škvrny a vyrážky na koži
  • citlivosť na jasné svetlo

Tuberkulóza a klasická nádcha

Tuberkulóza je stále jednou z najčastejších smrteľných chorôb na svete. Pri tejto chorobe baktérie zvyčajne napádajú pľúca, no môžu poškodiť aj iné časti tela. Tuberkulóza sa šíri vzduchom, keď človek kašle, kýchne alebo hovorí. Teplota osoby s tuberkulózou nestúpa príliš vysoko. Zvyčajne je to do 37-37,5 stupňa Celzia. Teplota stúpa najmä večer.

Príznaky, ktoré tuberkulózu sprevádzajú sú napríklad horúčka, únava, nočné potenie a zimnica. Klasické príznaky, ktoré často sprevádzajú aj nádchu. Existujú však aj špecifické príznaky, na ktoré by ste si mali dávať pozor ako napríklad kašeľ, ktorý trvá viac ako tri týždne, kašeľ s krvou, bolesť na hrudníku, bolesť pri dýchaní či úbytok na hmotnosti.

tabletky

Rakovina prsníka a zápal prsnej žľazy

Takmer polovica pacientov s rakovinou je diagnostikovaná príliš neskoro. Približne štvrtina pacientov s rakovinou sa dozvedela o svojej chorobe tak, že bola už v pokročilom štádiu. Ak sa niektoré príznaky opakujú dlho a počas dlhého časového obdobia, nemusí to byť len znak nízkej imunity. Snažte sa byť v súlade s vaším telom a dávajte pozor na to, ako sa cítite.

Symptómy rakoviny sú veľmi podobné príznakom iných ochorení. Napríklad zápal prsnej žľazy sa veľmi ľahko zamieňa s rakovinou. Venujte svojmu telu špecifickú pozornosť a kontrolujte si prsia pravidelne.

Lupus a iné choroby

Lupus môžete mať celý život a pritom ani nemusíte o ňom vedieť. Jeho príznaky sú naozaj veľmi rôznorodé a často t môže vyzerať, že máte len nízky imunitný systém, ktorý spôsobuje, že "zachytávate" všetky druhy chorôb. Lekári majú roky na to, aby diagnostikovali túto nebezpečné chorobu.

Hlavná vec, ktorú by ste mali vedieť je, že ak máte bolesti kĺbov a svalov, objavujú sa vám často horúčky alebo máte podobné symptómy, je najlepšie ak vyhľadáte lekára, ktorý vás dôkladne skontroluje. Toto autoimunitné ochorenie môže postihnúť akúkoľvek časť tela, vrátane vnútorných orgánov. V niektorých prípadoch môže lupus spôsobiť zhoršenie funckie kardiovaskulárneho a tráviaceho systému.

Často kladené otázky

Ako môžem rozoznať srdcový infarkt od záchvatu paniky?

Je ťažké rozlíšiť infarkt od záchvatu paniky, pretože ich príznaky sa zdajú byť podobné. Avšak, pri srdcovom infarkte ľudia trpia dýchavičnosťou, nemajú paniku a môžu sa cítiť vystrašení. Záchvaty paniky sú sprevádzané pocitom straty kontroly nad nervami a mysľou a môžu trpieť svalovou bolesťou kvôli napätému telu.

Ako môžem rozlíšiť meningitídu od bežného nachladnutia?

Meningitída a nachladnutie majú podobné príznaky, ako sú horúčka, chladné ruky, bolesť svalov, bolesti hlavy a únava, avšak pri meningitíde si dávajte pozor hlavne na stuhnutý krk, kŕče, škvrny a vyrážky na koži a citlivosť na jasné svetlo.

Aké sú rozdiely v príznakoch medzi tuberkulózou a klasickou nádchou?

Príznaky tuberkulózy zahŕňajú horúčku, únavu, nočné potenie a zimnicu, čo sú príznaky podobné nádche. Avšak tuberkulóza má aj špecifické príznaky, ako kašeľ trvajúci viac ako tri týždne, kašeľ s krvou, bolesť na hrudníku, bolesť pri dýchaní a úbytok na hmotnosti.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

veľká noc

Najlepšie veľkonočné zľavy 2024

Veľká noc sa blíži a s ňou aj ďalšia séria zliav, pomocou ktorých môžete ušetriť. Premýšľate už teraz, čo by ste si vložili do svojho košíka a...

cvičenie

Akciové ponuky a zľavy na podporu zdravia a wellness

Pri nakupovaní tovarov a služieb sa mnohí z nás snažia ušetriť. Robíme tak využívaním rôznych aktuálne prebiehajúcich akcií alebo pomocou...

novoročný výpredaj

Najlepšie zimné výpredaje v roku 2024

Rovnako ako v iné roky, aj v roku 2024 je január a začiatok februára vyhradený hlavne na zaujímavé a výhodné výpredaje. Tie tlačia ceny produktov a...

vianočné darčeky

Vianočné darčeky na poslednú chvíľu: Čo kúpiť?

Vianoce sa nezadržateľne blížia a vy premýšľate, čo kúpiť svojim blízkym? Darček, ktorý si nájdu pod stromčekom, by mal byť osobný a od srdca....