6 spôsobov, ako žiť udržateľným životným štýlom

žena a knihy

Žijeme v modernom svete. Fast-foody, plastové výrobky a množstvo ďalšieho. Týmto všetkým ubližujeme nielen našej planéte, ale taktiež sami sebe. Mnohé návyky sú nielen nezdravé, ale tiež finančne náročné. Peniaze tak odchádzajú rôznymi smermi a sami často ani nevieme kam. Chcete ušetriť peniaze a pomôcť aj okoliu? Stavte na týchto 6 spôsobov, vďaka ktorým sa naučíte žiť udržateľným životným štýlom.

Pestujte svoje vlastné rastliny

Namiesto toho, aby ste zeleninu či ovocie nakupovali v obchodoch, si ich zaobstarajte iným spôsobom. Všetko pestujte! Výhodou je, že dnes môže pestovať úplne každý, či už bývate v byte alebo v dome.

Mnohé bylinky nepotrebujú príliš veľa miesta. Vystačia si aj s jedným menším črepníkom.

Pred pestovaním si zistite všetky dôležité informácie o pôde, zalievaní a umiestnení rastliny. Následne si ich zasaďte a už o krátky čas sa môžete tešiť zo svojej prvej úrody.

Takáto zelenina či ovocie sú nielen zdravšie, ale v mnohých prípadoch aj lacnejšie. Finančný rozdiel si všimnete už po krátkom čase. Jediné, čo je potrebné investovať, je trochu z vášho času.

plastová nádoba

Recyklujte

Pomocou recyklácie môže byť veľké množstvo výrobkov znovu použitých. V dnešnej dobe recykluje veľké množstvo ľudí. Je to jednoduché najmä vďaka rôznym druhom košov, ktoré máme ako na verejných miestach, tak aj doma.

Medzi najčastejšie recyklované materiály sa radia plast, papier a sklo. Kúpte si na ne samostatné koše a recyklujte. Ušetríte nielen tým, že nebudete mať veľké množstvo komunálneho odpadu, ale taktiež pomôžete našej planéte.

Vyskúšajte solárne panely

Jedným z najzaujímavejších nových vynálezov v spojitosti s udržateľnosťou je v posledných rokoch solárny panel. Panely sa dajú veľmi jednoducho umiestniť na váš dom a vedia vám vyrobiť energiu. Samozrejme, stále máte záložnú energiu od elektrickej spoločnosti. Keďže však väčšinu času vyrábate elektrinu, váš účet sa výrazne zníži.

Solárne panely zhromažďujú slnečné lúče a menia ich na elektrickú energiu. Pretože táto metóda vyžaduje slnko, funguje najlepšie na slnečných miestach alebo počas letných slnečných dní.

Solárne panely sa zvyčajne nachádzajú na hornej časti vašej strechy. Spoločnosť Tesla však vynašla strechu zo solárnych panelov. Je drahá, no ide o veľmi atraktívne riešenie, ktoré vám neskôr ušetrí veľké množstvo financií.

Vyhnite sa plastovým taškám

Plastové tašky sú jedným z najväčších znečisťovateľov ovzdušia. Sú pre naše okolie zlé a často pohádzané v prírode. Práve preto by ste sa ich kupovaniu mali vyhnúť. Stačí, aby ste investovali do dobrej plátenej tašky, ktorá vám vydrží mesiace, ak nie rovno roky. Namiesto toho, aby ste za tašky platili pri každom nákupe, budete mať jednu alebo dve svoje vlastné.

Ak si plátené tašky nechcete kupovať, môžete si ich sami doma vytvoriť. Je to jednoduché a rýchle.

nákupné vozíky

Podporujte lokálnych výrobcov

Samozrejme, zahraniční a veľkí výrobcovia sú lacnejší a omnoho výhodnejší. Tí slovenskí a lokálni sú však omnoho kvalitnejší a prostredie často znečisťujú menej.

Za výrobky síce zaplatíte viac, no platíte nielen za výrobok, ale taktiež za svoje okolie a životné prostredie.

Vyskúšajte elektrické autá

Plánujete nákup nového auta? V tom prípade stavte na to elektrické. Okrem toho, že budete platiť menej za pohonné hmoty, taktiež vo veľkom pomôžete svojej planéte a svojmu okoliu. Elektrické autá majú nulové emisie a nijako ovzdušie neznečisťujú.

Často kladené otázky

Ako si môžem pestovať vlastné rastliny a ako mi to pomôže ušetriť peniaze?

Výhodou domáceho pestovania rastlín je, že môžete získať zeleninu a ovocie nielen zdravšie, ale aj lacnejšie. Najprv si zistite dôležité informácie o pôde, zalievaní a umiestnení rastliny. Potom si ich zasaďte a postupne sa môžete tešiť zo svojej úrody. Toto vám pomôže ušetriť peniaze, keďže nebudete musieť nakupovať zeleninu a ovocie v obchodoch.

Prečo je dobré recyklovať?

Recykláciou môžeme znovu použiť veľké množstvo výrobkov, čím šetríme zdroje a pomáhame našej planéte. Je to jednoduché najmä vďaka rôznym druhom košov pre plast, papier a sklo, ktoré môžeme mať doma. Týmto spôsobom tiež ušetríte na poplatkoch za komunálny odpad.

Ako môžu solárne panely pomôcť ušetriť peniaze a pomôcť okoliu?

Solárne panely zhromažďujú slnečné lúče a menia ich na elektrickú energiu. Keďže väčšinu času vyrábate elektrinu pomocou solárnych panelov, váš účet za elektrinu sa môže výrazne znížiť. Týmto spôsobom šetríte peniaze a prispievate k ochrane životného prostredia, pretože solárna energia je udržateľná a čistá forma energie.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

veľká noc

Najlepšie veľkonočné zľavy 2024

Veľká noc sa blíži a s ňou aj ďalšia séria zliav, pomocou ktorých môžete ušetriť. Premýšľate už teraz, čo by ste si vložili do svojho košíka a...

cvičenie

Akciové ponuky a zľavy na podporu zdravia a wellness

Pri nakupovaní tovarov a služieb sa mnohí z nás snažia ušetriť. Robíme tak využívaním rôznych aktuálne prebiehajúcich akcií alebo pomocou...

novoročný výpredaj

Najlepšie zimné výpredaje v roku 2024

Rovnako ako v iné roky, aj v roku 2024 je január a začiatok februára vyhradený hlavne na zaujímavé a výhodné výpredaje. Tie tlačia ceny produktov a...

vianočné darčeky

Vianočné darčeky na poslednú chvíľu: Čo kúpiť?

Vianoce sa nezadržateľne blížia a vy premýšľate, čo kúpiť svojim blízkym? Darček, ktorý si nájdu pod stromčekom, by mal byť osobný a od srdca....