6 peňažných pravidiel, ktoré by ste mali dodržovať

peniaze

Existuje veľa účinných trikov na to, aby ste správne investovali peniaze a zarobili tak viac. Tieto triky sú však vo väčšine prípadov účinné iba pre ľudí, ktorí sú talentovaní v podnikaní. To však neznamená, že všetci ostatní ľudia, ktorí chcú byť bohatí, nemajú šancu. Potrebujú sa len naučiť o niektorých ďalších trikoch a prístupoch.

Investujte do seba

Najlepšia investícia, ktorú môžete urobiť, je investícia do seba. A čím skôr si to uvedomíte, tým lepšie, pretože kým ste mladí, mali by ste robiť rôzne vecí.

Samozrejme, ide o učenie a prežívanie nových vecí. Nemyslíme tým, že by ste mali nevyhnutne získať klasický vysokoškolský titul. Namiesto toho sa pokúste dozvedieť niečo, o čo sa skutočne zaujímate. Čítanie kníh, online kurzy, získanie osvedčenia alebo registrácia do programov osobného rastu sú skvelé možnosti. A čím viac do seba investujete, tým cennejšími sa stanete. V modernom svete má každý prístup k mnohým bezplatným lekciám a kurzom: skúste zistiť, ktorým smerom by ste mali ísť.

Pamätajte si pravidlo troch osmičiek

Všetci vieme, že v priemere pracujeme 8 hodín denne, spíme 8 hodín denne a máme asi 8 hodín voľného času. Svoju pracovnú dobu predávame iným ľuďom a nášmu telu dávame čas na spanie. Jediným spôsobom, ako sa v niečom zlepšiť, je stráviť posledných 8 hodín dňa múdro. Urobte niečo, čo by mohlo byť užitočné z dlhodobého hľadiska, napríklad zlepšite si svoje zručnosti alebo získajte nové. Využite čas efektívne!

Dávajte pozor, komu požičiavate peniaze

Aj keď svojich príbuzných a priateľov milujeme, a staráme sa o nich, stále dúfame, že dostaneme peniaze, ktoré im požičiavame, späť. Problém je však v tom, že oni môžu mať iný spôsob myslenia. Je možné, že ľudia, ktorí vás žiadajú o peniaze, dúfajú, že na tento dlh zabudnete.

Kvôli tomuto nedorozumeniu sa dobrý vzťah môže skončiť. Najlepšie urobíte, ak peniaze nebudete vôbec požičiavať, alebo budete súhlasíte s tým, že sa vrátia v stanovenom časovom období.

peniaze

Utrácajte menej

Články o bohatstve často odporúčajú minúť menej. A tento tip má v skutočnosti oveľa väčší zmysel, ako sa zdá. Len si predstavte, že máte prácu, ktorú nenávidíte, žijete na mieste, ktoré sa vám nepáči, no na druhej strane, dokážete zmeniť všetko, čo chcete. Keď začnete šetriť viac peňazí, stanete sa flexibilnejšími. A na druhej strane môžete robiť veci, ktoré sú pre vás skutočne dôležité.

Dodržujte pravidlo 24 hodín

Keď niečo nakupujeme, často za nás hovoria emócie. Preto, ak sa chystáte kúpiť niečo veľké, mali by ste si to nechať odležať v hlave. Ak chcete znížiť výdavky, musíte sa riadiť 24-hodinovým pravidlom. Počkajte 1 deň na uskutočnenie nákupu. Vaše emócie sa upokojia a budete si môcť konečne uvedomiť, ako sa skutočne cítite. Budete prekvapení počtom vecí, ktoré ste sa rozhodli nezakúpiť.

Každý deň strávte aspoň 1 minútu spočítaním vašich výdavkov

Tento trik je prekvapivo jednoduchý, ale umožňuje vám udržať svoje výdavky pod kontrolou každý deň. Uprostred každého dňa strávte 1 minútu kontrolou a premýšľaním o každom jednotlivom nákupe, ktorý ste v danom dni vykonali. Umožní vám to zistiť akékoľvek problémové oblasti, spomaliť vaše výdavky a určiť normálnu sumu peňazí, ktorú potrebujete na každý deň.

Často kladené otázky

Ako môžem správne investovať do seba?

Najlepšou investíciou do seba môže byť získavanie nových vedomostí a skúseností v oblastiach, ktoré vás zaujímajú. Môžete čítať knihy, absolvovať online kurzy, získať certifikáty alebo sa prihlásiť do programov osobného rastu. V dnešnej dobe máte prístup k mnohým bezplatným lekciám a kurzom, stačí len zistiť, ktorým smerom sa chcete uberať.

Čo je pravidlo troch osmičiek a ako mi môže pomôcť?

Pravidlo troch osmičiek znamená, že v priemere pracujeme 8 hodín denne, spíme 8 hodín denne a máme asi 8 hodín voľného času. Ak chcete dosiahnuť úspech a zlepšiť sa v niečom, je potrebné stráviť posledných 8 hodín dňa múdro. Skúste robiť veci, ktoré môžu byť užitočné z dlhodobého hľadiska, napríklad zlepšujte svoje zručnosti alebo získavajte nové.

Aký je dobrý spôsob, ako znižovať výdavky?

Skúste sa riadiť 24-hodinovým pravidlom. Leží na tom, že pred nákupom niečoho veľkého by ste si mali daný nákup "nechať odležať" najmenej jeden deň. To pomôže upokojiť vaše emócie a umožní vášmu rozumu, aby zvážil, či tento nákup naozaj potrebujete alebo nie. Je tiež dobré každý deň stráviť aspoň 1 minútu kontrolou a súčtami vašich výdavkov, čo vám pomôže udržať ich pod kontrolou.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

veľká noc

Najlepšie veľkonočné zľavy 2024

Veľká noc sa blíži a s ňou aj ďalšia séria zliav, pomocou ktorých môžete ušetriť. Premýšľate už teraz, čo by ste si vložili do svojho košíka a...

cvičenie

Akciové ponuky a zľavy na podporu zdravia a wellness

Pri nakupovaní tovarov a služieb sa mnohí z nás snažia ušetriť. Robíme tak využívaním rôznych aktuálne prebiehajúcich akcií alebo pomocou...

novoročný výpredaj

Najlepšie zimné výpredaje v roku 2024

Rovnako ako v iné roky, aj v roku 2024 je január a začiatok februára vyhradený hlavne na zaujímavé a výhodné výpredaje. Tie tlačia ceny produktov a...

vianočné darčeky

Vianočné darčeky na poslednú chvíľu: Čo kúpiť?

Vianoce sa nezadržateľne blížia a vy premýšľate, čo kúpiť svojim blízkym? Darček, ktorý si nájdu pod stromčekom, by mal byť osobný a od srdca....