6 nesprávnych faktov o mobile, ktoré nie sú pravdivé, no mnohí im veria

mobil

Každý z nás má mobil, no mnohí majú na tieto zariadenia rôzne názory. Ktoré z nich nie sú pravdivé a nemali by ste im veriť?

iPhone

Počas nabíjania vysiela mobil o 100-krát viac rádiových vĺn ako inokedy

Pravdou je, že pri nabíjaní má síce mobil o niečo vyššie vysielanie vĺn ako počas normálne používania, no klasifikačná norma prípustnej intenzity žiarenia pre elektromagnetické vlny pre životné prostreide, ktoré vydala Národná agentúra pre ochranu životného prostredia, poukazuje na to, že pokiaľ je intenzita žiarenia nižšia ako 12 V/m, spĺňa bezpečnostné normy.

Mobil počas nabíjania vysiela 8,14 V/m čo znamená, že sa naozaj nemusíte o svoje zdravie nijako báť a určite jeho vysielanie vĺn nie je o 100-krát vyššie.

Ak mobilný telefón nemá dobrý signál, jeho žiarenie je o tisíckrát vyššie

Ak mobilný telefón nemá dobrý signál, žiarenie sa síce zváši, ale nie je tak prehnané, ako sa o tom hovorí. Môžete ho používať úplne bezpečne. Je to presne tak, ako aj pri nabíjaní. Všetko je v bezpečnom a kontrolovateľnom rozsahu.

Žiarenie je väčšie, ak ste bližšie pri vysielacej stanici

Nie je to pravda. Ak ste ďaleko od základnej stanice, signál sa zhoršuje a žiarenie sa zvyšuje. Čím vyšší signál od základňovej stanice prichádza, tým nižšia je intenzita elektromagnetického žiarenia zodpovedajúcej základňovej stanici. Čím bližšie k signálu ste, tým lepší signál máte a tým nižšia úroveň elektromagnetického žiarenia je vo vašom okolí.

Časté telefonovanie cez mobilný telefón vedie k bolesti hlavy v dôsledku žiarenia

Bolesti hlavy alebo ušné problémy sú s najväčšou pravdepodobnosťou vytvorené z dôsledku únavy alebo príliš vysokej hlasitosti. Podľa mnohých lekárov, nepohodlie spôsobené telefonovaním je spôsobené nadmerným telefonovaním, no nie z dôsledku žiarenia.

mobil a slúchadlá

Tehotné ženy by sa mali pred žiarením chrániť

Ďalšia chyba, ktorej by ste nemali veriť. Existujú len dva skutočné účinky pre tehotné ženy, kedy by sa mali ochraňovať pred žiarením.
Tehotné ženy by mali venovať pozornosť najmä rontgenovým lúčom či inému žiareniu, ktoré je pre ne nebezpečné. Počítače, televízory a mobilné telefóny v každodennom živote sú úplne bezpečné a netreba sa pred nimi nijako špeciálne chrániť.

Mobilné telefóny vo vrecku dokáže zabiť spermie

Pravdou je, že tento fakt nie je pravdivý. Skutočným faktorom, ktorý zabíja spermie, a ktorého by ste sa mali báť sú zlé životné návyky ako napríklad fajčenie, alkohol, ťažké kovy a podobne.

Vedci hovoria, že žiarenie z mobilného telefónu nezabíja spermie. Mnohí totižto robili viaceré výskumy a zistili, že to pravda nie je.

Často kladené otázky

Je pravda, že počas nabíjania vysiela mobil o 100-krát viac rádiových vĺn ako inokedy?

Nie, toto tvrdenie nie je pravdivé. Počas nabíjania síce mobil vysiela o niečo vyššie vlny ako pri normálnom používaní, ale ich intenzita žiarenia (8,14 V/m) je stále nižšia ako 12 V/m, čo je hodnota stanovená Národnou agentúrou pre ochranu životného prostredia ako bezpečnostná norma. Preto sa nemusíte báť o svoje zdravie.

Ak mobilný telefón nemá dobrý signál, je jeho žiarenie o tisíckrát vyššie?

Nie, aj keď sa pri zhoršenom signále žiarenie z mobilného telefónu zvyšuje, nie je to také prehnané ako sa hovorí. Môžete ho používať úplne bezpečne, všetko je v bezpečnom a kontrolovateľnom rozsahu.

Je pravda, že tehotné ženy by sa mali chrániť pred žiarením mobilných telefónov?

Toto tvrdenie je tiež nepravdivé. Tehotné ženy by mali venovať pozornosť najmä rontgenovým lúčom či inému žiareniu, ktoré je pre ne nebezpečné. Počítače, televízory a mobilné telefóny v každodennom živote sú úplne bezpečné a netreba sa pred nimi nijako špeciálne chrániť.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

počítač

Okay elektronika: Aké výrobky má obľúbený e-shop v ponuke?

Internetový obchod Okay je známy svojou širokou ponukou spotrebnej elektroniky od mnohých, známych aj menej známych značiek. Z jeho ponuky si...

elektronika

Okay zaujímavosti: Informácie, o ktorých ste možno nevedeli

Nakupovanie spotrebnej elektroniky je dnes jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. K dispozícii je veľké množstvo internetových obchodov, v ktorých si...

prehliadanie webu

Anonymné prehliadanie: Čo to je a ako naozaj funguje?

Anonymné prehliadanie, niekedy označované aj ako inkognito režim, dnes využíva veľké množstvo používateľov s cieľom získať vyššiu úroveň anonymity...

Macbook

Najlepšie notebooky roka 2023

Rok 2023 je tu a s ním aj novinky vo svete spotrebnej elektroniky. Mnohé značky stihli v posledných mesiacoch vydať nové modely mobilných telefónov...