5G Wi-Fi vs. 2.4G Wi-Fi: Aký je medzi nimi rozdiel?

wi-fi

V poslednej dobe je stále viac produktov vybavených novou generáciou technológie Wi-Fi 6, vďaka ktorej je téma Wi-Fi stále aktuálnejšia. Mnoho ľudí vie, že aktualizácia protokolu Wi-Fi môže zvýšiť rýchlosť vašej siete Wi-Fi. V skutočnosti sú však v sieti Wi-Fi dva dôležité parametre, ktoré môžu tiež ovplyvniť rýchlosť siete. A tými sú pásmo 2,4G a 5G. Aký je teda rozdiel medzi 2,4 G WiFi a 5 G WiFi? Čítajte ďalej!

Wi-Fi router

Kategórie Wi-Fi

Predtým, ako budeme hovoriť o pásmach 2.4G a 5G, sa pozrime krátko na kategórie Wi-Fi. Protokolom 802.11ax je Wi-Fi 6, protokolom 802.11ac je Wi-Fi 5, protokolom 802.11n je Wi-Fi 4.

Čo je 5G a 2.4G Wi-Fi?

5G vo Wi-Fi sfére nie je komunikačnou technológiou, ani sa netýka piatej generácie Wi-Fi technológie. Je to bezdrôtová technológia vyrábaná podľa štandardu WIFI 5 a má svoju vlastnú jednotku „GHz“. Podobne je na tom 2.4G bezdrôtová technológia vyrábaná podľa štandardu 802.11b.

V súčasnosti Wi-Fi 6 podporuje pásma 2,4 GHz aj 5 GHz, zatiaľ čo Wi-Fi 5 podporuje iba pásmo 5G a Wi-Fi 4 podporuje iba pásmo 2,4 G. Naše hlavné smerovače WiFi teraz používajú technológiu Wi-Fi 5 a Wi-Fi 4, takže môžete nastaviť pásmo 2,4 G a 5 G.

notebook na stole

Aký je medzi nimi rozdiel?

Existuje rozdiel medzi pásmami 2,4 G a 5G. Signál 2.4G je lepší ako signál 5G a má silnejšiu schopnosť preniknúť cez steny. Ak je smerovač v inej miestnosti, odporúča sa zmeniť ho na pásmo 2,4 G.

Pásmo 5G má menšie rušenie a rýchlosť siete je rýchlejšia ako pásmo 2,4 G, ale nevýhodou je, že signál preniká cez stenu len veľmi ťažko. Preto sa 5G odporúča, ak je router v miestnosti, kde sa nachádzate aj vy.

Často kladené otázky

Aký je rozdiel medzi 2,4 G WiFi a 5 G WiFi?

Signál 2.4G WiFi je silnejší a lepšie preniká cez steny, zatiaľ čo signál 5G WiFi poskytuje rýchlejšiu rýchlosť siete a menšie rušenie. Odporúča sa používať 2.4G WiFi, ak je smerovač v inej miestnosti, a 5G WiFi, ak je smerovač v rovnakej miestnosti ako vy.

Čo je 5G a 2.4G Wi-Fi?

5G a 2.4G sú frekvenčné pásma používané v bezdrôtových Wi-Fi sieťach. 5G sa týka bezdrôtových technológií podľa štandardu Wi-Fi 5 a má svoju jednotku GHz. 2.4G sa vzťahuje na bezdrôtové technológie podľa štandardu 802.11b.

Ktoré kategórie Wi-Fi existujú a čo predstavujú?

Wi-Fi 6 predstavuje protokol 802.11ax, Wi-Fi 5 zodpovedá protokolu 802.11ac a Wi-Fi 4 sa označuje ako protokol 802.11n. Wi-Fi 6 podporuje pásma 2,4 GHz aj 5 GHz, Wi-Fi 5 podporuje iba pásmo 5 GHz a Wi-Fi 4 podporuje iba pásmo 2,4 GHz.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

počítač

Okay elektronika: Aké výrobky má obľúbený e-shop v ponuke?

Internetový obchod Okay je známy svojou širokou ponukou spotrebnej elektroniky od mnohých, známych aj menej známych značiek. Z jeho ponuky si...

elektronika

Okay zaujímavosti: Informácie, o ktorých ste možno nevedeli

Nakupovanie spotrebnej elektroniky je dnes jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. K dispozícii je veľké množstvo internetových obchodov, v ktorých si...

prehliadanie webu

Anonymné prehliadanie: Čo to je a ako naozaj funguje?

Anonymné prehliadanie, niekedy označované aj ako inkognito režim, dnes využíva veľké množstvo používateľov s cieľom získať vyššiu úroveň anonymity...

Macbook

Najlepšie notebooky roka 2023

Rok 2023 je tu a s ním aj novinky vo svete spotrebnej elektroniky. Mnohé značky stihli v posledných mesiacoch vydať nové modely mobilných telefónov...