5 výhod meditácie: Upokojí myseľ a zlepší koncentráciu

meditácia

Cítili ste niekedy tak nepríjemnú úzkosť, že ste sa nevedeli na nič sústrediť? Takéto pocity sú úplne normálne a má ich množstvo ľudí. V skutočnosti, stáva sa to tým najlepším a najproduktívnejším jedincom, ktorí pracujú niekoľkonásobne tvrdšie ako ostatní. Ak máte rýchly životný štýl, neviete, čo urobiť skôr, no aj napriek tomu sa snažíte podať tie najlepšie výsledky a vyťažiť maximum z každej príležitosti, ktorá vám príde do cesty a ste odhodlaní dosiahnuť čokoľvek, čo si zaumienite, musíte poznať praktické a efektívne spôsoby, ako bojovať proti stresu alebo iným, veľmi podobným nepríjemným pocitom.

Možno si hovoríte, že vám sa to nemôže stať, prípadne ste proti stresu "chránení" tým, že patríte k ľuďom, ktorí majú vysokú duševnú bystrosť a takmer nič podobné ich netrápi. Opak je však pravdou. Pocit ohromenosti môže zasiahnuť úplne každého, nehľadiac na vek, prácu alebo skúsenosti. Práve preto by ste mali vždy vedieť, čo robiť. Existuje totižto niekoľko spôsobov, ako proti takejto situácií bojovať. A sú viac ako jednoduché. Jedným z nich je meditácia.

Samozrejme, vieme, že ste pravdepodobne zaneprázdnení. To sme všetci. Desať alebo pätnásť minút z dňa si však viete ukradnúť na to, aby ste sa vysporiadali so stresom a využili meditačné cvičenia vo svoj prospech.

meditácia

Základom je plánovanie

Jedným z najlepších spôsobov, ako bojovať proti stresu, je nájsť spôsob, ako rozumne naplánovať čas, aby ste mohli zvýšiť svoju produktivitu a zároveň mať dostatok času na premyslenie a vychutnanie si požadovanej kvality života, a to všetko bez rizika vyhorenia. Inými slovami, úspech nemusí ísť na úkor vášho vlastného duševného zdravia.

V praxi to znamená len jedno. Diár, zošit, aplikácia alebo len papier na plánovanie sú tým najlepším spôsobom, ako si dať dokopy svoj rýchly život, zlepšiť koncentráciu a vytvoriť čas na to, čo máte radi.

Druhou možnosťou je využiť ľahko prístupný a úplne bezplatný efektívny nástroj s názvom meditácia. Tá vám pomôže získať kognitívnu jasnosť a ostrosť, aby ste mohli úspešne vyvážiť svoj drahocenný čas. Meditácia má však aj množstvo ďalších skvelých účinkov, o ktorých si v dnešnom článku povieme niečo viac.

1. Meditácia uprace vašu myseľ

Meditácia pomôže zlepšiť každodenné sústredenie a koncentráciu tým, že vám prečistí myseľ. Funguje podobne ako počítač. Predstavte si, že do svojej hlavy dostávate každý deň stovky rôznych informácií. Tie sú ako veľké súbory. Keď ich do počítača stiahnete veľa, je preplnený. Ak chcete, aby dobre fungoval, je potrebné prečistiť ho. Rovnako tak musíte urobiť aj so svojou mysľou. Veľké množstvo údajov vás bude stresovať a tlačiť k tomu, aby ste pracovali dvadsaťštyri hodín denne sedem dní v týždni.

Takéto preplnenie mysle je prirodzené a úplne bežné. Väčšina však proti nemu nebojuje, čo spôsobuje vyhorenie a rôzne psychické problémy. Všetci máme totižto svoje limity. Niekto zvládne odolávať väčšiemu náporu údajov, iní menšiemu. Svoju hranicu znesiteľnosti však rozhodne netestujte. Do bežného dňa by ste mali zakomponovať meditáciu, ktorá vám pomôže niektoré nepotrebné veci vypustiť a iné zas uložiť tak, aby ste na ne nezabudli.

Meditácia je skvelá ako pre pracujúcich ľudí, tak aj pre študentov, ktorí sa hodiny učia na skúšky alebo záverečné testy. Dvadsať minút pokoja a meditovania dokáže zázraky.

2. Meditácia oslobodzuje vašu myseľ od tráum a nepríjemných situácií

Meditácia pomôže zlepšiť denné sústredenie a koncentráciu tým, že zbaví vašu myseľ tráum a iných nepríjemných situácií z minulosti. Traumatická udalosť je zvyčajne charakterizovaná niečím šokujúcim. Svedok, čiže osoba, ktorá danú udalosť prežije je spravidla poznačená pocitom hrôzy a bezmocnosti. Mnohí taktiež cítia hrozbu vážneho zranenia či dokonca smrti. Väčšina ľudí, ktorá bola svedkom traumatizujúcej udalosti, je negatívne ovplyvnená dlho potom, čo k incidentu došlo, stavom, ktorý je všeobecne známy ako posttraumatická stresová porucha. Tí, ktorí posttraumatickou stresovou poruchou trpia, zvyčajne všetko odznova prežívajú (či už pri bdení alebo v snoch), bojujú s nespavosťou a úzkosťou.

S meditáciou môžete veľmi jednoducho prekonať traumu, a to takým spôsobom, že sa naučíte z mysle uvoľniť konkrétne okolnosti obklopujúce nepríjemnú udalosť, ktorá negatívne ovplyvnila váš život. Meditácia vám v podstate dokáže pomôcť uzavrieť mier s minulosťou, aby ste žili pre prítomný okamih.

meditovanie

3. Meditácia pomáha zlepšovať maladitívne správanie

Meditácia pomôže zlepšiť denné sústredenie a koncentráciu zdôraznením vplyvu maladaptívnych systémov. Ako to vyzerá v praxi? Jednoducho. Všetci sme produktmi určitej spoločnosti. Naše hodnoty a systémy s nimi spojené sú ovplyvnené svetom, v ktorom žijeme, a na informáciách, ku ktorým máme prístup.

Všetci máme kapacitu zmeniť myslenie, byť ohľaduplnejší a lepšie vnímať svoje okolie. Meditácia môže poskytnúť transcendentálnu mimotelovú perspektívu na akúkoľvek tému, ktorá sa vďaka tomu stane transparentnejšou. Meditovanie dokáže poskytnúť duševnú ostrosť pri pohľade na danú situáciu z viacerých hľadísk, čo v konečnom dôsledku zvyšuje vašu schopnosť prispôsobiť sa zmenám.

4. Meditácia pomáha udržať vás ďalej od vecí, ktoré vás vyrušujú

Meditácia má množstvo skvelých účinkov. Tým štvrtým je to, že dokáže oddeliť dôležité a menej dôležité veci, čo spôsobuje, že od prioritných úloh nebudete odskakovať k tým menej priroritným. Veci, ktoré vás rušia, ako napríklad mobilné telefóny, upozornenia či ostatní členovia rodiny, majú tendenciu zhoršovať sústredenie. Ku koncu je tak vaša robota urobená len na polovicu.

Vďaka pravidelnému meditovaniu sa dostanete do štádia, kedy vás nebude nič vyrušovať a aj pri rôznych rozptýleniach budete plynule pokračovať vo svojej práci.

5. Meditácia pomáha v boji s predsudkami

Meditácia pomáha veľmi efektívne v boji s predsudkami. Tie sú, bohužiaľ, v našej spoločnosti veľkým problémom. Vďaka upokojeniu mysle však budete môcť zhromaždiť všetky svoje myšlienky v pokoji a harmónii skôr, ako urobíte s jasným presvedčením kritické a často citlivé rozhodnutia, ktoré ovplyvnia váš pracovný aj osobný život. Myslite však na to, že byť objektívnym a pozrieť sa na veci z inej perspektívy je pri namáhavých rozhodnutiach kľúčové. V mnohých odvetviach nie je priestor na nesprávnu odpoveď. Ak si nie ste istí svojim názorom, skúste sa opýtať svojich blízkych, kolegov alebo odborníkov. Prípadne je tu ešte jedna možnosť, ktorou je meditácia.

Bez ohľadu na to, kde sa práve nachádzate a na čas, ktorý ukazujú hodiny, meditácia môže poskytnúť transcendentálny portál do vašej vlastnej podvedomej oázy. Pomocou neho sa dostanete do fázy, kedy si môžete vyčistiť myseľ skôr, ako urobíte dôležité rozhodnutia.

sedenie na lavičke

Prečo je meditácia tak dôležitá?

Každý z nás chce byť sebestačný a úspešný v čomkoľvek, čo ho baví alebo robí. Ako ľudia sme už od malička hrdí na to, že dokážeme samostatne myslieť, sme schopní vyriešiť zložité problémy a vieme, pomocou odhodlania a motivácie, dosiahnuť aj tie najvyššie ciele. Na to, aby sme však mohli toto všetko urobiť, je potrebné vedieť sa sústrediť. A práve so sústredením má množstvo ľudí problém. Veľa rušivých elementov v okolí spôsobuje, že v jednom momente myslíme nie na jednu alebo rovno na desať vecí. Výsledkom je nesprávne rozhodnutie, ktoré nás často stojí vzťah, prácu alebo peniaze.

V osobnom živote ovplyvňujú rozhodnutia nielen nás, ale aj našu rodinu, priateľov a iných blízkych. Niekto raz povedal, že „žiaden človek nie je ostrov“ a my s tým pevne súhlasíme. Každý potrebuje určité medziľudské vzťahy, vďaka ktorým môže žiť svoj život naplno a získavať nové skúsenosti.

V profesijnom živote zas ovplyvňujú naše rozhodnutia okrem nás aj našich kolegov, nadriadených, samotnú spoločnosť, prípadne našu konkurenciu. Najviac však vplývajú na náš úspech a to, čo všetko vieme dosiahnuť. Ako podnikateľ alebo zamestnanec sa musíte vedieť pozerať na jednotlivé veci objektívne, prípadne z viacerých uhlov pohľadu.

A ako získať skvelé výsledky zo správnych rozhodnutí? V oboch životoch, aj osobnom aj profesionálnom, je odpoveďou meditácia a upokojenie našej mysle.

Na meditáciu si musíte urobiť čas vy sami

Na konci dňa majú mnohí z nás pocit, že si nedokážu dopriať deň voľna na to, aby si dobili baterky a mohli sa od nejakých vecí vzdialiť a pozrieť sa na ne objektívnejšie. V skutočnosti je však voľno omnoho dôležitejšie, ako sa zdá. Pomocou neho sa zbavíte preplnenej mysle a vyhnete sa riziku vyhorenia. Vaše psychické zdravie sa zlepší a budete lepšie odolávať zmenám nálad. To sa následne prejaví na vašich medziľudských vzťahoch a celkovo na vašom výzore. Pretože to, ako sa cítite vo vnútri, sa odráža na tom, ako vyzeráte zvonka.

Plus, veľkou výhodou meditácie je to, že si počas dňa na ňu stačí nájsť 10 - 20 minút. Zatvorte sa do tichej miestnosti, uvoľnite sa, zatvorte oči a vypustite všetky nepríjemné myšlienky von.

meditácia

Zhrnutie

Meditácia sa pre niekoho môže zdať zbytočnou stratou drahocenného času. Opak je však pravdou. Prakticky vyčistí hlavu, zlepší sústredenie a pomôže vám pri akejkoľvek práci. Vyskúšajte ju aj vy a uľahčite si svoj život. Uvidíte, zmeny sa dostavia už po prvom meditovaní.

Často kladené otázky

Ako meditácia pomáha proti stresu a upracuje našu myseľ?

Meditácia zlepšuje každodenné sústredenie a koncentráciu tým, že vám prečistí myseľ. Pomáha vám vypustiť nepotrebné veci a uložiť dôležité informácie tak, aby ste na ne nezabudli. Meditácia je skvelá pre pracujúcich ľudí a študentov, ktorí potrebujú zvládať veľa informácií a údajov. Aj krátkych 20 minút pokoja a meditácie dokáže urobiť zázraky.

Ako meditácia môže pomôcť zbaviť sa tráum a nepríjemných situácií?

Meditácia pomáha zlepšiť denné sústredenie a koncentráciu tým, že zbaví vašu myseľ tráum a iných nepríjemných situácií z minulosti. Tým pomáha výrazne zmierniť negatívne dôsledky pretrvávajúce po traumatických udalostiach, ako napríklad posttraumatická stresová porucha.

Ako môžem efektívne plánovať svoj čas na boj proti stresu?

Využite diár, zošit, aplikáciu alebo jednoduchý papier na plánovanie, aby ste si dali dokopy svoj rýchly život, zlepšili koncentráciu a vytvorili čas na to, čo máte radi. Rozumné plánovanie času vám umožní zvýšiť svoju produktivitu, zároveň mať dostatok času na premyslenie a vychutnať si požadovanú kvalitu života bez rizika vyhorenia.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

úzkosť

Ako zabojovať proti úzkosti? 8 tipov z prírody, ktoré určite pomôžu

Chronická úzkosť je problémom, s ktorým bojuje množstvo ľudí po celom svete. Podľa American Psychiatric Association ňou trpí približne 30 %...

macbook air

Ako dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom?

Nájsť správnu rovnováhu medzi pracovným a osobným životom je mnohokrát náročné. Fakt, že posledné mesiace pracujeme hlavne z domu, k tomu príliš...

apple watch

Apple Watch vs. Fitbit: Ktoré inteligentné hodinky sú pre vás lepšie?

Ak uvažujete o kúpe nových inteligentných hodiniek alebo fitness trackerov, Fitbit a Apple sú dve najväčšie značky, ktoré by ste mali brať do úvahy...

cvičenie

Eliptický trenažér alebo bežecký pás: Ktorá možnosť je lepšia?

Rozhodli ste sa, že sa začnete stravovať zdravo, budete sa starať o svoje zdravie, schudnete prebytočné kilogramy a zaradíte viac pohybu? V tom...