5 tipov, ktoré zmiernia akúkoľvek bolesť

čaj

Môže sa to stať komukoľvek. Náhla pálčivá bolesť alebo pulzovanie v určitej časti tela sú nepríjemnými spoločníkmi, ktorí nám znepríjemnia akýkoľvek deň. Namiesto toho, aby ste hneď siahli po pilulke alebo po nejakom zázračnom lieku, jednoducho spravte jeden z našich tipov a trikov, ktoré vám rozhodne pomôžu.

Či už si dáte kúsok čokolády na upokojenie bolesti v krku alebo vyskúšate mätu na bolesť zubov, existujú omnoho lepšie a prírodné spôsoby, ktoré vám pomôžu zastaviť otravné bolesti bez toho, aby ste siahli po liekoch.

Dajte si kúsok čokolády, ak vás bolí hrdlo

Omnoho lepší a najmä chutnejší spôsob, ako sa zbaviť bolesti v hrdle, je čokoláda. Ak máte pocit, že bolesť hrdla už nevydržíte, dajte si kúsok tmavej čokolády s vysokým obsahom kakaa.
Prečo niečo takéto funguje? Podľa vedcov môže čokoláda potlačiť kašeľ a liečiť bolesť v krku ešte lepšie ako bežné lieky. Štúdie totižto ukázali, že vďaka kakau, čokoláda výrazne znižuje frekvenciou kašľa a pracuje lepšie ako nejaké sirupy či lieky proti bolesti hrdla.

Ak cítite príchod migrény, pite viac vody

Cítite prvé príznaky migrény? Odborníci odporúčajú vypiť naraz minimálne dva poháre vody a to každé dve hodiny.
Prečo niečo takéto funguje? Mierne bolesti hlavy a ťažké migrény môžu byť často vyvolané dehydratáciou. Nedostatočná rovnováha tekutín a elektrolytov v tele nedovolí, aby jeho systémy fungovali správnym spôsobom. Pitie dostatočného množstva vody vám pomôže bojovať s dehydratáciou a zmierniť tak príznaky migrény.

Pri bolesti chrbátu sa naťahujte

Bolesť chrbátu môže hocikedy prísť a preto by ste sa mali začať naťahovať a zaradiť do svojho cvičenia strečing. Existuje totižto celý rad strečingových cvičení, ktoré môžete robiť, a ktoré istotne pomôžu. Ak je vaša bolesť chrbátu spôsobená niekoľkými inými zdravotnými problémami, mali by ste byť pri cvičení opatrní.
Prečo niečo takéto funguje? Strečing uvoľňuje napätie vo svaloch, ktoré podporujú chrbticu a zlepšuje tak váš pohyb a celkovo aj pohyblivosť tela.

Ak cítite, že vás obchádza nádcha, inhalujte esenciálne oleje

Ako si poradiť s nádchou? Veľmi jednoducho! Stačí pridať niekoľko kvapiek esenciálneho oleja do vreckovky a vdychovať jeho arómu. Niekoľko kvapiek si môžete pridať aj do kúpeľa alebo si naniesť olej na spánky či čelo. Buďte však opatrní. Esenciálne oleje môžu spôsobiť alergické reakcie, takže ich treba riediť aj iným olejom (napríklad kokosovým). Medzi obľúbené esenciálne oleje patria napríklad levanduľový, rozmarínový, harmančekový, mätový a mnoho ďalších.
Prečo niečo takéto funguje? Predpokladá sa, že éterické oleje majú upokojujúci a relaxačný účinok. Preto môžu byť nápomocní pri liečbe bolesti hlavy spôsobenej úzkosťou a stresom.

Bolesť zubov? Použite mätu!

Bolesť zubov je nepríjemným spoločníkom, ktorý len tak neodíde. Práve preto je dôležité vedieť, ako proti nemu bojovať. Stačí, ak si jednu lyžičku sušených lístkov mäty priepornej vložíte do šálky a zalejete ju vriacou vodou. Nechajte pôsobiť 20 minút. Akonáhle sa vám spraví výluh, napite sa a chvíľku si nápoj v ústach nechajte. Môžete takisto použiť aj teplé a mokré lístky mäty. Tie stačí položiť na miesto, ktoré vás bolí.
Prečo niečo takéto funguje? Mäta má znecitlivujúce účinky, ktoré sa považujú aj za upokojujúce účinky na zmiernenie bolesti. Okrem toho je známe, že mentol, ktorý sa v mäte nachádza, má antibakteriálne účinky.


Často kladené otázky

Ako sa zbaviť bolesti v krku bez liekov?

Skúste si dať kúsok tmavej čokolády s vysokým obsahom kakaa. Vďaka obsahu kakaa môže čokoláda potlačiť kašeľ a liečiť bolesť krku lepšie ako bežné lieky.

Čo robiť pri príznakoch migrény?

Odborníci odporúčajú vypiť naraz minimálne dva poháre vody a to každé dve hodiny. Pitie dostatočného množstva vody vám pomôže bojovať s dehydratáciou a zmierniť tak príznaky migrény.

Ako zmierniť bolesť zubov bez liekov?

Použite mätu pripravenú ako nápoj alebo ako teplé a mokré lístky. Mäta má znecitlivujúce účinky, ktoré zmiernia bolesť, a mentol v nej obsiahnutý má antibakteriálne účinky.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

úzkosť

Ako zabojovať proti úzkosti? 8 tipov z prírody, ktoré určite pomôžu

Chronická úzkosť je problémom, s ktorým bojuje množstvo ľudí po celom svete. Podľa American Psychiatric Association ňou trpí približne 30 %...

macbook air

Ako dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom?

Nájsť správnu rovnováhu medzi pracovným a osobným životom je mnohokrát náročné. Fakt, že posledné mesiace pracujeme hlavne z domu, k tomu príliš...

apple watch

Apple Watch vs. Fitbit: Ktoré inteligentné hodinky sú pre vás lepšie?

Ak uvažujete o kúpe nových inteligentných hodiniek alebo fitness trackerov, Fitbit a Apple sú dve najväčšie značky, ktoré by ste mali brať do úvahy...

cvičenie

Eliptický trenažér alebo bežecký pás: Ktorá možnosť je lepšia?

Rozhodli ste sa, že sa začnete stravovať zdravo, budete sa starať o svoje zdravie, schudnete prebytočné kilogramy a zaradíte viac pohybu? V tom...