5 spôsobov ako zlepšiť svoju produktivitu pri pracovaní z domu

práca z domu

Práca z domu sa stala určitým bežným štandardom, na ktorý sme si počas minulého roka zvykli. A kým niektoré firmy a podniky sa plánujú vrátiť k bežnému spôsobu pracovania, mnohé tzv. home office chcú ponechať alebo raz za čas využívať. Práca z domu však nie je tak jednoduchá, ako si mnohí mysleli. Doma vás rozptyľujú aj tie najmenšie veci a znižujú vašu produktivitu.

Veľké množstvo práce, nedostatočná sústredenosť, neustále odbehovanie od počítača vedie k strate motivácie, únave a vyhoreniu. Bohužiaľ, mnohé spoločnosti na takéto "drobnosti" neprihliadajú. Namiesto toho, aby svojich zamestnancov vzdelávali a poskytovali im informácie spojené práve s prácou z domu, zametajú problémy pod koberec a pridávajú ďalšie úlohy a deadliny.

Ešte predtým, ako svet zasiahla pandémia koronavírusu, odborníci tvrdili, že práca z domu sa stane úplne bežnou realitou pre viac ako 80 % populácie. Niet sa však ani čomu čudovať. Online svet dnes poskytuje široké možnosti. Väčšina práce sa dá vykonávať odkiaľkoľvek.

žena, ktorá pracuje v kuchyni

Výhodou home office je nielen možnosť pracovať z pohodlia údomova bez toho, aby ste niekam museli chodiť, ale taktiež šetrenie financií. Tie ušetríte ako vy, zamestnanec, tak aj spoločnosti, ktoré nemusia platiť napríklad za prenájom miestností a kancelárii.

A kým home office má veľké benefity pre obe strany, je potrebné myslieť aj na spomenuté nevýhody, ktoré sa s ním spájajú. V tomto článku si spomenieme 5 efektívnych spôsobov, ktoré môže využiť nielen zamestnanec, ale taktiež zamestnávateľ. Pomôžu vám motivovať vašich ľudí k tomu, aby pracovali naplno.

1. Dostatok spánku

Dostatok spánku je zmenou vo vašom živote, ktorú by ste mali urobiť hneď teraz. Existuje totižto pádny dôvod, prečo ním človek trávi až dve tretiny života. Kvalitný odpočinok je "super-moc", ktorú vlastní úplne každý. A môže ju kedykoľvek využiť. Bohužiaľ, veľké množstvo pracujúcich ľudí sa oň ukracuje a nedopraje si ani odporúčaných 7 - 8 hodín.

Spánok je nevyhnutný pre správne fungovanie celého organizmu. Vplyv má najmä na mozog, ktorý zbavuje nevhodných látok a pomáha mu uložiť všetky spomienky a informácie, ktoré ste deň predtým získali. A síce má množstvo výhod, ktoré vám potvrdia štúdie či odborníci, mnohí ho označujú ako "preceňovanú vec".

Ak chcete skutočne dosiahnuť lepšie výsledky v práci a túžite po vyššom výkone pri práci z domu (a nielen pri tej), doprajte si aspoň 7 - 8 hodín odpočinku. Uprednostnite ho pred sledovaním televízie alebo surfovaní po internete.

muž, ktorý pracuje z domu

V rámci oddychu je však dôležitý aj harmonogram, na ktorý si telo zvykne. Dôležité je uvedomiť si, že náš organizmus miluje určitý režim. To znamená, že do postele by ste mali chodiť v rovnakom čase. Nehovoriac o tom, že by ste mali v rovnakej hodine aj vstávať. Takýto rozvrh pomáha vášmu tzv. cirkadiánnemu rytmu, ktorý následne zlepší vašu schopnosť cítiť sa sviežo a oddýchnuto každé ráno.

Stále ste presvedčení o tom, že na spánku nezáleží? V tom prípade by ste mali počuť o niekoľkých štúdiách, ktoré boli vykonávané v priebehu dlhšieho obdobia. Vedci z University of Michigan uskutočnili v roku 2014 štúdiu, ktorá odhalila ohromujúci, až 24 % nárast hospitalizácii ľudí so srdcovými infarktmi. Tieto hospitalizácie boli v pondelky, pri posune času zo zimného na letný, kedy "stratíme" jednu hodinu.

Na tieto zistenia nadviazalo následne 21 % menej hospitalizácii z dôvodu infarktu v deň, keď sa čas posúval z letného na zimný a "dostali" sme o jednu hodinu viac.

Na tejto štúdii si môžete všimnúť jeden výrazný faktor - posun o hodinu dopredu alebo dozadu dokáže urobiť v našom organizme pomerne veľký chaos. A to je len jedna hodina počas jedného dňa. Predstavte si, že sa o spánok ukracujete každý jeden deň. A v mnohých prípadoch nejde o jednu, ale rovno o dve či tri hodiny.

Spánok je dôležitou súčasťou nielen človeka, ale taktiež zvierat či dokonca rastlín. Potrebuje ho každá jedna živá bunka. Má množstvo účinkov na naše telo vrátane zlepšovania výkonu v práci.

2. Cvičenie

Fyzické cvičenie je jedným z najlepších pomocníkov pre naše telo a celkovo pre nervový systém. Väčšina z nás využíva zdvíhanie činiek či behanie na to, aby schudla či vybudovala svaly. Pravdou však je, že pohyb dokáže omnoho viac, ako len znížiť číslo na váhe.

Aeróbne cvičenia, ako napríklad rýchla chôdza, turistika, plávanie, bicyklovanie alebo beh, dokážu znížiť úzkosť a depresiu. Zvyšujú totižto aktivitu v prednom laloku, čo je oblasť mozgu spojená s pozitívnym myslením a kognitívnym spracovávaním informácií.

žena, ktorá pracuje v obývačke

Pravidelný pohyb je tiež nevyhnutným faktorom pre zvýšenie schopnosti učiť sa nové veci a sústrediť sa, pretože ovplyvňuje produkciu špecifického proteínu, neurotrofického faktora odvodeného od mozgu, ktorý je zodpovedný za optimalizáciu neuroplasticity, učenia a pamäte.

Štúdie dokonca potvrdili zlepšenie produktivity na pracovisku a zvýšenie celkového výkonu. Pravidelným pohybom si môžete zlepšiť ako profesijný, tak aj osobný život.

3. Správna strava

Thomas Edison predbehol svoju dobu, keď už v roku 1903 povedal: "Lekári v budúcnosti nebudú podávať žiadne lieky. Budú sa zaujímať o svojich pacientov, o ich starostlivosť o organizmus, o stravu a hlavne, o príčinu ich problémov."

Výživa je základom zdravia každého človeka. Správne potraviny poskytujú všetky minerálne látky a vitamíny, ktoré organizmus potrebuje. Pravidelné konzumovanie kvalitných a zdravých jedál pomáha udržiavať váš mozog aj telo aktívnymi. Nehovoriac o tom, že ich ochraňuje pred veľkým množstvom stresu, s ktorým sa stretávame každý jeden deň.

Spôsob stravovania môže významne zmeniť to, ako sa cítime a to, aký výkon dokážeme v práci podať. Jedlo živí nielen naše telo, ale taktiež dobíja baktérie, ktoré sú v jeho vnútri. Tieto prospešné baktérie vytvárajú symbiotický vzťah. Spolupráca medzi telom a baktériami je kľúčová. Len vtedy sa budete cítiť dobre a sviežo.

Prospešné baktérie hrajú dôležitú úlohu pri regulácii rôznych zápalových procesov. Taktiež sú veľmi dôležité pri predchádzaní chorôb ako Alzheimerova alebo Parkinsonova choroba. Okrem iného sa baktérie podieľajú aj na regulácii nášho imunitného systému.

žena, ktorá pracuje z domu

Na jedlo by ste preto nemali prihliadať ako na niečo, čo chutí a zlepší vám deň. Mali by ste sa naň pozerať ako na zdroj energie, ktorý vám umožňuje zvyšovať produktivitu v práci, prípadne pri rôznych iných aktivitách, ktoré budete počas dňa robiť.

Skutoční vodcovia a úspešní ľudia poznajú hodnotu jedla. Vedia, že nezdravé potraviny síce dobre chutia, no rozhodne neposkytnú to, čo tie zdravé. Výhodou dnešnej doby je však to, že v obchodoch nájdete desiatky zdravých jedál a potravín, ktoré chutia omnoho lepšie ako sladké čokolády či slané snacky.

4. Zlepšite techniku plánovania

Plánovanie je pri práci z domu kľúčové. Vďaka diárom alebo aplikáciám vieme, čo všetko a dokedy musíme urobiť. Bohužiaľ, väčšina ľudí nevie, ako správne plánovať. Doma má niekoľko plánovačov, diárov alebo aplikácií, ktoré však často čas berú, ako ho vytvárajú.

Jednou z veľmi obľúbených techník, ktoré mnohí ľudia využívajú, je technika s názvom Pomodoro. Pomenoval ju tak podnikateľ a autor James Cirill, ktorý ju vytvoril v 90. rokoch minulého storočia s cieľom maximalizovať produktivitu využitím časových blokov. Cirillo využil túto techniku na to, aby rozdelil veľké projekty a časovo náročné úlohy na 25-minútové sekvencie.

Pre niekoho sa môže zdať 25 minút na prácu málo, prípadne, že celá technika je veľmi jednoduchá. Pravdou však je, že počas týchto 25 minút sa musíte na prácu sústrediť na 100 % bez toho, aby ste do ruky chytili telefón a odpísali na správu alebo zodvihli hovor.

diár na stole vedľa notebooku

Štatistiky ukazujú jasne. Ľudia, ktorí využívajú home office sú vyrušovaní každé 3 minúty. Tento interval sa dokonca znižuje v prípade, že používate nejakú elektroniku. V takomto prípade ste vyrušovaní každé 2 minúty a 11 sekúnd. To znamená, že Pomodoro technika je prelomová a dokáže vám pomôcť v mnohých sférach.

Ešte predtým, ako sa presunieme na posledný bod, je dôležité podotknúť to, že rozptýlenia (a je úplne jedno, či vás rozptyľuje dieťa, práčka, SMS alebo prichádzajúci hovor) nie sú len stratou času. Plytvajú taktiež vašou energiou a celkovo drahocenným časom. Mozog totižto využíva takmer 20 % energetických rezerv tela na produkciu elektrických správ medzi neurónmi a na udržanie integrity rôznych nervových štruktúr. Časté "prepínanie" medzi úlohami vyčerpáva zdroje mozgu, čo spôsobuje vyššiu mieru vyhorenia a únavy. Plus, znižuje sebakontrolu.

5. Vytvorte si rozvrh

Ako často si plánujete podstrihávanie vlasov? Alebo výmenu oleja v aute? Možno sa vám zdá, že ide o triviálne otázky, no všetky smerujú k jednému relevantnému bodu: Plánovanie je konzistentný spôsob, ako zabezpečiť, aby ste veci urobili a dokončili.

Práca z domu poskytuje vysoké pohodlie a množstvo "luxusu", ktorý v kancelárii nenájdete. Harmonogram si môžete upraviť podľa seba. Pracovať tentokrát nemusíte od 8 do 16, ale napríklad od 10 do 18. Okrem pracovných hodín je však dôležité nastaviť si určitý harmonogram a jeho štruktúru. Ide totižto o jeden z najdôležitejších bodov zlepšujúcich vašu produktivitu po celý deň.

A prečo je tomu tak? Odpoveď vás neprekvapí. Je viac ako jednoduché chytiť sa do pasce a pracovať celý deň, od rána do večera bez toho, aby ste dosiahli také výsledky, ako pri bežnom časovom harmonograme. Áno, prestávku si môžete dať kedykoľvek, no je potrebné premyslieť si, či ju naozaj potrebujete. Či nejde len o prestávku na odpísanie správ alebo scrollovanie po sociálnych sieťach.

žena a notebook

Stanovenie harmonogramu, kedy s prácou začnete a skončíte, je zásadné nielen z dôvodu predchádzania syndrómu vyhorenia, ale taktiež preto, aby ste nepracovali celé dni. Stretávanie sa s priateľmi, čítanie knihy alebo pozretie dobrého filmu sú rovnako dôležité.

Vytvorenie štruktúry poskytuje aj vašim zamestnancom a členom tímu príklad, ktorým sa majú riadiť. Tým sa zlepší pracovný výkon a rýchlosť dosahovania výsledkov. Ako hovorí Benjamin Franklin: "Tí, ktorí neplánujú, plánujú zlyhať."

Zhrnutie

Práca z domu poskytuje luxus vo forme pohodlia a straty času cestovaním. Na druhej strane však so sebou prináša veľké množstvo nástrah, ktoré znižujú vašu produktivitu. Poraďte si našimi piatimi tipmi a uvidíte, že vaše pracovné nasadenie sa zlepší už za pár dní.

zdroj: lifehack.org

Často kladené otázky

Ako môže práca z domu znižovať produktivitu?

V domácom prostredí vás môžu rozptyľovať aj tie najmenšie veci, čo vedie k zníženiu sústredenia a produktivity. Veľké množstvo práce, neustále odbehovanie od počítača a nedostatok motivácie môžu viesť k únave a vyhoreniu.

Aké sú výhody práce z domu?

Práca z domu prináša výhody, ako možnosť pracovať v pohodlí domova bez nutnosti chodiť niekam, ako aj úspora financií pre zamestnanca aj spoločnosť, ktorá nemusí platiť napríklad za prenájom miestností a kancelárií.

Aké sú spôsoby, ako zlepšiť výkonnosť pri práci z domu?

Päť spôsobov na zlepšenie výkonnosti pri práci z domu zahŕňa: 1. Dostatok spánku, ktorý je nevyhnutný pre správne fungovanie organizmu. 2. Cvičenie, ktoré zlepšuje fyzickú aj psychickú kondíciu. 3. Pravidelná práca v rovnakom čase. 4. Oddych a relaxácia. 5. Komunikácia s kolegami a zamestnávateľom.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

veľká noc

Najlepšie veľkonočné zľavy 2024

Veľká noc sa blíži a s ňou aj ďalšia séria zliav, pomocou ktorých môžete ušetriť. Premýšľate už teraz, čo by ste si vložili do svojho košíka a...

cvičenie

Akciové ponuky a zľavy na podporu zdravia a wellness

Pri nakupovaní tovarov a služieb sa mnohí z nás snažia ušetriť. Robíme tak využívaním rôznych aktuálne prebiehajúcich akcií alebo pomocou...

novoročný výpredaj

Najlepšie zimné výpredaje v roku 2024

Rovnako ako v iné roky, aj v roku 2024 je január a začiatok februára vyhradený hlavne na zaujímavé a výhodné výpredaje. Tie tlačia ceny produktov a...

vianočné darčeky

Vianočné darčeky na poslednú chvíľu: Čo kúpiť?

Vianoce sa nezadržateľne blížia a vy premýšľate, čo kúpiť svojim blízkym? Darček, ktorý si nájdu pod stromčekom, by mal byť osobný a od srdca....