5 najnovších knižných titulov, ktoré jednoducho musíte mať

kniha

Knihy tvoria našu osobnosť a náš život. V dnešnom modernom a rýchlom svete si človek len ťažko nájde čas na prečítanie dobrej knihy, čo znamená, že čítanie ako hobby sa pomaly vytráca. Túto obľúbenú voľnočasovú aktivitu nahrádza často sledovanie seriálov či filmov. Nájsť čas na knihu sa však mnohokrát dá. My vám prinášame päť najnovších titulov, na ktoré by ste mali rozhodne staviť.

Nikto sa neskryje - Glenn Greenwald

V máji 2013 sa Glenn Greenwald vydal na cestu do Hongkongu. Mal sa tam stretnúť s anonymným zdrojom, ktorý tvrdil, že má presvedčivé dôkazy o neobmedzenom sledovaní občanov zo strany vlády. Trval na komunikácii len prostredníctvom zložito šifrovaných kanálov. Z anonymného zdroja sa vykľul dvadsaťdeväťročný Edward Snowden, ktorý pracoval pre firmu úzko spolupracujúcu s Národnou bezpečnostnou agentúrou (NSA). Zverejnené informácie o tom, ako agentúra vážne prekračuje hranice svojich právomocí, otriasli celým svetom a stali sa jedným z najzávažnejších zistení v moderných dejinách. Spustila sa horlivá a doposiaľ nevídaná debata o národnej bezpečnosti a ochrane súkromia. Diskusia v spoločnosti aj naďalej živo rezonuje, vláda navrhuje reformy a zdá sa, že plný dosah Snowdenových únikov informácií ešte len uvidíme. 

V tejto knihe Glenn Greenwald po prvýkrát spája všetky kusy skladačky do jednoliateho celku. Podrobne popisuje náročný desaťdňový pobyt v Hongkongu, skúma širšie dôsledky odpočúvania, o ktorom sa detailne zmieňoval v článkoch pre denník Guardian, no zároveň prináša nové informácie o bezprecedentnom zneužívaní moci zo strany NSA. Tvrdenia dokladá čerstvými dokumentmi, ktoré mu zveril sám Snowden. Greenwald však nezostáva len pri kauze okolo NSA. Na mušku si berie aj etablované médiá, ktoré podľa neho neslúžia záujmom ľudí. Zároveň ho zaujímajú možné dôsledky agresívneho zasahovania vládnych inštitúcií do súkromia jednotlivcov a jeho dosah na politické zdravie národa. Nikto sa neskryje prichádza v tej najsprávnejšej chvíli a je nebojácnym, ostrým a nesmierne dôležitým príspevkom k poznaniu fungovania masového sledovania občanov

knihy

Pochovaní zaživa - Dominik Dán

Každý sa túži dožiť šťastnej a dôstojnej staroby. Mnohým sa celoživotné snaženie vydarí a ich život vyústi do vysnívanej pokojnej jesene, iní majú smolu, dožijú sa ignorácie od rodiny a nezriedka im ide o život. Práve o holé životy ide aj starým ľuďom pochovaným zaživa v dome hrôzy. Tu sa začína prípad neuveriteľnej ľudskej krutosti a hyenizmu – prípad, s ktorým sa detektívi z oddelenia vrážd musia popasovať na konci búrlivého leta, počas ktorého ochorel Burger a prišli o Petru, vážne zranenú pri tajnej operácii. 
Richardovi Krauzovi už nemá kto poradiť, musí si vystačiť s tým, čo sa stihol naučiť od najstaršieho z detektívov. Aby toho nebolo dosť, aj spoľahlivý Chosé opúšťa partiu, aby sa na vlastnú päsť vydal po stopách zákerného strelca Gaba.

Smrtiaca biela - J. K. Rowling & Robert Galbraith

„Videl som, ako zabili dieťa!“ S týmito slovami vtrhne dezorientovaný mladý muž do kancelárie súkromného detektíva Cormorana Strikea a núti ho, aby vyšetroval zločin, svedkom ktorého sa stal ako malé dieťa. Billy je evidentne psychicky narušený a Strike netuší, že jeho prípad sa skončí vraždou ministra a odhalením temných rodinných tajomstiev. 

Vyšetrovanie zavedie Strikea a jeho spoločníčku v detektívnej agentúre Robin Ellacottovú z ošumelých ulíc Londýna do zákulisia Parlamentu a privedie ich nielen na stopu závažného zločinu, ale aj nemorálnych skutkov nedotknuteľných, ktoré nikdy nikto netrestal. Zamotáva sa nielen tento prípad, ale aj osobný vzťah Strikea a jeho neoceniteľnej pomocníčky v práci Robin Ellacottovej.

Dievča, ktoré musí zomrieť - David Lagercrantz

V štokholmskom parku zomrie bezdomovec. Na prvý pohľad to vyzerá ako bežné tragické úmrtie, no patologičke Fredrike Nymanovej sa čosi nepozdáva a osloví Mikaela Blomkvista.
Blomkvist sa tak trochu nechcene začne zaujímať o prípad. Bezdomovca opakovane počuli blúzniť o švédskom ministrovi obrany Johannovi Forsellovi. Šlo o čisté bludy, alebo mal žobrák naozaj niečo spoločné s vládou?
Mikael požiada o pomoc Lisbeth Salanderovú, no tá po pohrebe Holgera Palmgrena vycestovala z krajiny a teraz akoby sa pod ňou zľahla zem.
Nikto netuší, že odišla do Moskvy, aby si raz a navždy vyrovnala účty so sestrou Camillou. Už ju nebaví byť korisťou, túži byť predátorom.

knihy

Clayov most - Markus Zusak

Päť nedospelých bratov Dunbarovcov žije na predmestí austrálskeho mesta bez otca a matky, podľa vlastných pravidiel. Ich domov sa zmieta v chaose. Matka chlapcov, klaviristka, ktorá na otcov podnet emigrovala z komunistického Poľska, sa najprv prebíjala životom v rakúskom tábore, potom v Austrálii robila podradné práce, učila sa po anglicky a napokon sa vydala. Piatich synov vychovávala prísne, ale s láskou. Po jej smrti život bratov poznačí záhadné zmiznutie otca. Dávajú mu prezývku Vrah, lebo sa nazdávajú, že po jeho odchode v srdci každého z nich niečo zomrelo. Keď sa po čase otec z ničoho nič objaví, vyháňajú ho. Len jeden z bratov, Clay, pozná otcovo tajomstvo a aj jeho postihne osobná tragédia. Vyberie sa postaviť most cez dravú rieku, čím zároveň symbolicky stavia most medzi bratmi a otcom, ale aj medzi minulosťou a prítomnosťou.

Často kladené otázky

Aké sú niektoré nové knihy, ktoré by som mohol čítať?

Medzi nové knihy, ktoré by ste mohli vziať do úvahy, patria: "Nikto sa neskryje" od Glenna Greenwalda, "Pochovaní zaživa" od Dominika Dána, a "Smrtiaca biela" od J.K. Rowling a Roberta Galbraitha.

O čom je kniha "Nikto sa neskryje" od Glenna Greenwalda?

"Nikto sa neskryje" je kniha od Glenna Greenwalda, ktorá sa zaoberá zisteniami Edwarda Snowdena o masovom sledovaní občanov zo strany vlády prostredníctvom Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA). Kniha popisuje Greenwaldov desaťdňový pobyt v Hongkongu, širšie dôsledky odpočúvania a prináša nové informácie o zneužívaní moci zo strany NSA. Greenwald takisto adresuje úlohu médií, ktoré podľa neho často neslúžia záujmom ľudí.

O čom je kniha "Smrtiaca biela" od J.K. Rowling a Roberta Galbraitha?

"Smrtiaca biela" je príbeh súkromného detektíva Cormorana Strikea, ktorý je nútený vyšetrovať zločin, ktorý sa stal svedkom dezorientovaný mladý muž s psychickými problémami. Vyšetrovanie ho a jeho spoločníčku Robin Ellacottovú zavedie zo zadných ulíc Londýna až do Parlamentu. Počas prípadu sa odhalia temné rodinné tajomstvá a nemorálne skutky nedotknuteľných, ktoré nikdy nikto netrestal.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

veľká noc

Najlepšie veľkonočné zľavy 2024

Veľká noc sa blíži a s ňou aj ďalšia séria zliav, pomocou ktorých môžete ušetriť. Premýšľate už teraz, čo by ste si vložili do svojho košíka a...

cvičenie

Akciové ponuky a zľavy na podporu zdravia a wellness

Pri nakupovaní tovarov a služieb sa mnohí z nás snažia ušetriť. Robíme tak využívaním rôznych aktuálne prebiehajúcich akcií alebo pomocou...

novoročný výpredaj

Najlepšie zimné výpredaje v roku 2024

Rovnako ako v iné roky, aj v roku 2024 je január a začiatok februára vyhradený hlavne na zaujímavé a výhodné výpredaje. Tie tlačia ceny produktov a...

vianočné darčeky

Vianočné darčeky na poslednú chvíľu: Čo kúpiť?

Vianoce sa nezadržateľne blížia a vy premýšľate, čo kúpiť svojim blízkym? Darček, ktorý si nájdu pod stromčekom, by mal byť osobný a od srdca....