4 zlozvykov, ktoré robíte pred spaním, no sú zlé pre vašu pokožku

žena

Všetci vieme, aký je spánok pre naše telo veľmi dôležitý. Nie všetci však vždy spíme presne toľko, koľko je odporúčaných hodín alebo tak, ako by sme mali. Napríklad bez používania mobilných telefónov alebo počítaču tesne pred spánkom.

Rovnako ako naše stravovacie či iné návyky, tak aj spánkové návyky sú veľmi dôležité. Ak ste sa niekedy už zobudili a mali ste podráždenú pokožku alebo ste boli dokonca vyhádzaní, mali by ste sa pozrieť na to, čo robíte tesne predtým, ako si idete ľahnúť. Je to totižto veľmi zásadná vec.

žena, ktorá spí

Nemeníte často posteľnú bielizeň

Bez ohľadu na to, aká čistá vyzerá vaša posteľná bielizeň, faktom zostáva, že keď v nich spíte pravidelne, každú jednu noc, spôsobujete tým nečistoty, ktoré sa na nich nahromadia. Každý kus posteľnej bielizne, ktorú máte, môže pomaly zbierať olej, mastnotu a nečistoty z vášho tela, čo môže viesť k vzniku vyrážok alebo pupienkov. Nie je tak vôbec divné, že máte vyhádzanú alebo zlú pleť.

Podľa lekára a dermatológia Desmonda Shippa, používanie rovnakých nočných obliečok bez toho, aby ste ich menili, je nebezpečný spôsob, ako pleť kontaminovať zlými baktériami. Každý kúsok nečistôt, ktoré sa dostali na vašu pokožku, sa nakoniec nalepia na vankúš. No a takisto aj to, čo máte na vlasoch, pretože tam sa zachytáva asi najviac špiny a baktérií.

Len si to predstavte. Priemerný človek strávi približne 8 hodín v postelí. To robí 16 hodinovú časovú medzeru na to, aby ste počas dňa mohli nachytať rôzne baktérie a nečistoty, ktoré neskôr necháte na obliečkach.

Obliečky farebné so zipsom (Paleta farby)Oblieckyprevas.sk
Obliečky fototlač NY Times Square Oblieckyprevas.sk
Obliečky so zipsom Ďžungľa Oblieckyprevas.sk

Nespíte v správnej teplote

Veľmi prekvapivo, teplota, ktorá je v danej miestnosti, je veľmi dôležitá pre zdravý spánok a takisto aj pre vašu pokožku. Ak totižto nemáte správnu teplotu, môžete tým ohroziť svoju pokožku a tým aj celkovú kvalitu svojho spánku.

Ak je vo vašej izbe príliš teplo, môžete sa v noci potiť. Ak máte šťastie, neprebudíte sa kvôli tejto nevhodnej situácií, no naopak, vaša pokožka má naozaj nepríjemný pocit a kontaminuje sa.

Potenie totižto vylučuje baktérie a nečistoty, ktoré ostávajú na povrchu vašej pokožky alebo vo vašich póroch. Pocit príjemnej teploty je skvelý, no nenechávajte radiátor na príliš vysokej teplote, pretože sa nebudete cítiť dobre. Dokonca, aj v chladných miestnostiach môže prísť k takémuto niečomu.

A čo sa stane, ak je miestnosť príliš studená? Je to rovnako zlé, no namiesto toho, že sa vám bude pleť potiť, bude príliš vysušená. Je to z toho dôvodu, že typ takéhoto chladu, hlavne z klimatizácie, v podstate vysáva vlhkosť z vašej pokožky.

A aká je teda správna teplota? Je to priemer, pri ktorom nič nepreháňate. Dávajte si pozor na to, aby ste nemali v izbe príliš vysokú a ani príliš nízku teplotu a vaša pokožka sa vám s istotou odvďačí.

muž, ktorý spí

Večer už nestíhate starostlivosť o pleť

Určite to poznáte aj vy. Prídete unavení z práce domov, pozriete si nejaký dobrý film alebo si prečítate knihu a pri pomyslení, že by ste si mali ísť ešte vyčistiť pleť, vám ostane zle od žalúdka. Úplne vás chápeme, no starostlivosť o pleť by ste nemali preskakovať. Je to omnoho dôležitejšie, ako si možno myslíte.

Najprv sa zameriame na ľudí, ktorá nosia mejkap. Ak sa rozhodnete spať v mejkape bez toho, aby ste si nejako odlíčili pleť, robíte veľmi zlú vec. Na ďalší deň sa totižto môžete zobudiť s veľmi nepeknými pupáčikmi na pleti.

Nočné umývanie tváre a celková starostlivosť o ňu je jednou z najdôležitejších vecí, ktoré musíte pre svoju pokožku urobiť. Aj keď nemáte mejkap a myslíte si, že vyčistenie pokožky nepotrebujete, opak je pravdou. Počas dňa vám totižto na pleť nasadne obrovské množstvo špiny, baktérií a všetkého, čo sa dnes vo vzduchu nachádza. Pleť potrebuje byť vyčistená, a preto na čistenie určite nezabúdajte.

Príliš vysoké a tvrdé vankúše

S tým, aký je váš vankúš vysoký sa spája skôr chrbtica. Čím vyšší bude, tým horšie to bude pre ňu. S tým, aký je tvrdý sa spája najmä pokožka. Pri výbere vankúša by ste sa mali zamerať na mäkšie druhy, ktoré majú aj príjemnú textúru a nie sú nepríjemné voči vašej pokožke. Tá by totižto mohla byť podráždená a ráno začervenaná.

Často kladené otázky

Ako často by sme mali meniť posteľnú bielizeň a prečo?

Bez ohľadu na to, aká čistá vyzerá vaša posteľná bielizeň, keď v nej spíte pravidelne, každú noc, spôsobujete tým nečistoty, ktoré sa na nej nahromadia. Každý kus posteľnej bielizne, ktorý máte, môže pomaly zbierať olej, mastnotu a nečistoty z vášho tela, čo môže viesť k vzniku vyrážok alebo pupienkov. Podľa lekára a dermatológia Desmonda Shippa, používanie rovnakých nočných obliečok bez toho, aby ste ich menili, je nebezpečný spôsob, ako pleť kontaminovať zlými baktériami.

Aká je dôležitosť správnej teploty v spálni pre našu pokožku a spánok?

Teplota v miestnosti je veľmi dôležitá pre zdravý spánok a pre vašu pokožku. Ak nemáte správnu teplotu, môžete tým ohroziť svoju pokožku a celkovú kvalitu spánku. Ak je vo vašej izbe príliš teplo, môžete sa v noci potiť, čo vylučuje baktérie a nečistoty na povrch pokožky alebo vo vašich póroch. Miestnosť príliš studená môže vysušovať vašu pokožku, pretože chlad z klimatizácie vysáva vlhkosť z nej. Najlepšia teplota je priemer, pri ktorom nič nepreháňate.

Prečo je dôležité nezanedbávať večernú starostlivosť o pleť?

Starostlivosť o pleť by ste nemali preskakovať, pretože je to omnoho dôležitejšie, ako si možno myslíte. Nočné umývanie tváre a celková starostlivosť o ňu je jednou z najdôležitejších vecí, ktoré musíte pre svoju pokožku urobiť. Aj keď nemáte mejkap a myslíte si, že vyčistenie pokožky nepotrebujete, opak je pravdou. Počas dňa sa na vašej pleti nahromadia špina, baktérie a ďalšie nečistoty, ktoré sa dnes vo vzduchu nachádzajú. Pleť potrebuje byť vyčistená, preto nezabúdajte na čistenie.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

úzkosť

Ako zabojovať proti úzkosti? 8 tipov z prírody, ktoré určite pomôžu

Chronická úzkosť je problémom, s ktorým bojuje množstvo ľudí po celom svete. Podľa American Psychiatric Association ňou trpí približne 30 %...

macbook air

Ako dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom?

Nájsť správnu rovnováhu medzi pracovným a osobným životom je mnohokrát náročné. Fakt, že posledné mesiace pracujeme hlavne z domu, k tomu príliš...

apple watch

Apple Watch vs. Fitbit: Ktoré inteligentné hodinky sú pre vás lepšie?

Ak uvažujete o kúpe nových inteligentných hodiniek alebo fitness trackerov, Fitbit a Apple sú dve najväčšie značky, ktoré by ste mali brať do úvahy...

cvičenie

Eliptický trenažér alebo bežecký pás: Ktorá možnosť je lepšia?

Rozhodli ste sa, že sa začnete stravovať zdravo, budete sa starať o svoje zdravie, schudnete prebytočné kilogramy a zaradíte viac pohybu? V tom...