4 typy mobilných telefónov. Ktorý je ten najlepší pre vás?

tablet

Mobilné telefóny sú našimi každodennými pomocníkmi v bežnom živote. Len málokto z nás si vie predstaviť život bez nich. Pri kúpe nového mobilu často skloňujeme slovo smartfón. Nie je to však jediný typ mobilného telefónu, ktorý na trhu existuje. Typy sú rovno štyri.

mobil v ruke

Phalbet

Phalbet je termí, ktorý sa často používa na označenie niektorých smartfónov a tabletov. Phalbet je trieda inteligentných telefónov s veľkosťou obrazovky od 5 do 7 palcov a je navrhnutá tak, aby obsahovala alebo dopĺňala funkcie inteligentných telefónov.

Hoci je Phalbet väčší ako smartfón, má tendenciu byť menší ako bežných tablet. Tento fakt uľahčuje prenášanie z miesta na miesto. V sérií Galaxy Note má phalbet špeciálny softvér, ktorý umožňuje dotykovému peru písať náčrty a poznámky.

V roku 2012 sa tento typ mobilu stal obľúbenejším a to najmä vtedy, keď sa začala znižovať energetická náročnosť na veľké displeje. Na phalbety sa najčastejšie zameriavajú značky Lenovo, LG, HTC, Huawei, Micromax a Sony.

Dumb Phone

Oldschoolový retro telefón s názvom Dumb Phone si našiel uplatnenie aj dnes. Toto zariadenie, ktoré sa používalo pred niekoľkými desiatkami rokov, dokáže prijímať a posielať SMS, prijímať hovory a telefonovať, a niektoré dokonca aj vytvoriť fotografiu. Nemá však možnosť žiadnej aplikácie alebo sociálnych sietí.

Na rozdiel od moderných telefónov, tento typ sa predáva ako mobil nižšej kategórie. Jeho batéria vydrží veľmi dlho, v obľube ho majú skôr starší ľudia a stojí omnoho menej. V zahraničí ho obľubujú ľudia ako formu firemného telefónu, pretože je malý a nezavadzia.

mobil

Smartfón

Samozrejme, nesmieme zabudnúť ani na smartfón. Ten je v dnešnej dobe snáď najpredávanejší. Je to trieda mobilných telefónov, ktorá je asi najrozšírenejšia a poskytuje funkcie podobné počítaču. Tieto zariadenia majú vyspelý mobilný operačný systém a možnosť používania aplikácií.

V súčasnosti sa používajú dve hlavné platformy a to Android (od spoločnosti Google) a iOS (od spoločnosti Apple). Aplikácie fungujú zväčšia na oboch platformách.

Smartfóny majú väčšie displeje a rýchlejšie procesory. Dokážu prijať aj vytvoriť telefonický hovor, SMS. Dá sa na nich prehľadávať web, prezerať si rôzne médiá či hrať videohry. Smartfóny majú väčšinou veľkosť do vrecka.

smart hodinky

Smartwatch

Poslednou možnosťou sú smartwatch, inteligentné hodinky s funkciami. Hodinky vám poskytujú komfort najmä v tom, že môžete mať svoj mobil ďaleko od seba, no aj tak máte prehľad o všetkých správach a iných veciach. Väčšina inteligentných hodiniek vám ponúka aplikácie rovnaké ako máte na mobile, prehrávače médií, Bluetooth technológiu či dokonca fotografovanie.

Často kladené otázky

Aké sú základné typy mobilných telefónov na trhu?

Na trhu existujú štyri základné typy mobilných telefónov: Phalbet, Dumb Phone (retro telefón), Smartfón a Smartwatch (inteligentné hodinky).

Čo je Phalbet a aké sú jeho hlavné vlastnosti?

Phalbet je termín používaný na označenie triedy inteligentných telefónov s veľkosťou obrazovky od 5 do 7 palcov, ktoré sú väčšie ako smartfóny, ale menšie ako bežné tablety. Sú navrhnuté tak, aby obsahovali alebo dopĺňali funkcie smartfónov a sú pohodlnejšie prenášať z miesta na miesto. Na phalbety sa najčastejšie zameriavajú značky ako Lenovo, LG, HTC, Huawei, Micromax a Sony.

Aké sú hlavné rozdiely medzi Dumb Phone (retro telefónom) a Smartfónom?

Dumb Phone, alebo retro telefóny, sú staršie typy mobilov, ktoré dokážu prijímať a posielať SMS, prijímať hovory a telefonovať, niekedy aj vytvoriť fotografiu, ale nemajú možnosť používať aplikácie alebo sociálne siete. Na rozdiel od smartfónov, ktoré poskytujú rozšírené funkcie podobné počítaču, majú dumb phone mobilné telefóny jednoduchší operačný systém, dlhšiu výdrž batérie, menšie displeje a sú cenovo dostupnejšie.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

počítač

Okay elektronika: Aké výrobky má obľúbený e-shop v ponuke?

Internetový obchod Okay je známy svojou širokou ponukou spotrebnej elektroniky od mnohých, známych aj menej známych značiek. Z jeho ponuky si...

elektronika

Okay zaujímavosti: Informácie, o ktorých ste možno nevedeli

Nakupovanie spotrebnej elektroniky je dnes jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. K dispozícii je veľké množstvo internetových obchodov, v ktorých si...

prehliadanie webu

Anonymné prehliadanie: Čo to je a ako naozaj funguje?

Anonymné prehliadanie, niekedy označované aj ako inkognito režim, dnes využíva veľké množstvo používateľov s cieľom získať vyššiu úroveň anonymity...

Macbook

Najlepšie notebooky roka 2023

Rok 2023 je tu a s ním aj novinky vo svete spotrebnej elektroniky. Mnohé značky stihli v posledných mesiacoch vydať nové modely mobilných telefónov...