4 jednoduché tipy pre prípravu perfektných vajíčok

vajce

Vajíčka sú veľmi obľúbené pre mnohých ľudí vďaka ich jednoduchej príprave a príjemnej chuti. Najčastejšie po nich ľudia siahnu na raňajky, no takisto aj počas dňa napríklad na obed alebo večeru.

Vzhľadom na ich jednoduchú prípravu sú veľmi populárnym a chutným jedlom, ktoré sa pripravuje v každej časti zeme. Ak ste nováčik v kuchyni, máte šťastie, že dnes už nájdete naozaj obrovské množstvo pomôcok pre prípravu jedla. Ako napríklad aj na prípravu vajíčok.

My vám v dnešnom článku poradíme, ako si pripraviť tie najchutnejšie a najlepšie vajíčka.

vajce

Vyberte si správnu panvicu

Nerezová panvica alebo dobrá liatinová panvica sú ideálne najmä vďaka tomu, že sa na nich nič neprilepí. Ak však používate panvicu z nehrdzavejúcej ocele, budete potrebovať použiť nejaký olej alebo maslo.

Pokiaľ ide o veľkosť, mali by ste staviť na väčšiu panvicu aj keď robíte len jedno či dve vajíčka. Lepšie sa vám budú pripravovať.

Chcete mať jedlo o niečo zaujímavejšie? Potom by ste mali staviť na jedinečné panvice, ktoré majú tvar emotikony, kvetu, srdca alebo nejakého motívu. Jedlo tak bude vyzerať lepšie a bude sa páčiť viac aj vašim deťom.

Správna teplota

Vďaka správnej teplote sa vám vajíčka pripravia naozaj dobre. Ak je totižto panvica príliš horúca, vajíčko sa vám zo spodnej časti pripáli a zvrchu nebude ešte hotové. Žĺtok bude tekutý a nedorobený.
Ak však bude panvica v chlade, vajíčka sa budú príliš dlho robiť. Práve to je dôvod, prečo by ste mali panvicu zahriať na stredne vysokú teplotu a pripravovať vajíčka priemerne.

uvarené vajce

Uvarte celé vajíčko až povrch

Žĺtky sú skvelé, no ak sa vám roztekajú, vajíčko ešte nie je hotové. Práve preto by ste mali vždy pripraviť vajíčko tak, aby bolo celé hotové. Ak sa vám nechce urobiť, skúste panvicu niečím zakryť a počkať. Vajíčku sa uvarí aj horná časť a pekne sa pripraví.

Ako dlho by ste mali vyjíčka pripravovať?

Všetko to záleží na osobných preferenciách. Vajíčka sa robia len niekoľko minút, najmä v prípade, ak zakryjete jednu panvicu druhou.

Často kladené otázky

Akú panvicu by som mal použiť na prípravu vajíčok?

Ideálne sú nerezová alebo liatinová panvica, pretože sa na nich nič neprilepí. Pri použití panvice z nehrdzavejúcej ocele je potrebné použiť olej alebo maslo. Pre zaujímavejší vzhľad jedla môžete použiť panvice s tvarom emotikony, kvetu, srdca alebo iného motívu.

Akú teplotu by som mal nastaviť na panvici pri príprave vajíčok?

Panvicu by ste mali zahriať na stredne vysokú teplotu, aby sa vajíčka nepripálili zo spodnej časti a zároveň boli správne urobené aj na vrchu. Príliš vysoká teplota spôsobí, že žĺtok bude tekutý a vajíčko nebude hotové, zatiaľ čo príliš nízka teplota spôsobí, že vajíčka sa budú príliš dlho robiť.

Ako dlho by som mal vajíčka pripravovať?

Vajíčka by ste mali pripravovať len niekoľko minút, čas závisí na vašej preferencii. Ak chcete aby sa horná časť vajíčka lepšie urobila, môžete panvicu zakryť druhou panvicou alebo vekom, čím sa vajíčka rýchlejšie a rovnomernejšie pripravia.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

úzkosť

Ako zabojovať proti úzkosti? 8 tipov z prírody, ktoré určite pomôžu

Chronická úzkosť je problémom, s ktorým bojuje množstvo ľudí po celom svete. Podľa American Psychiatric Association ňou trpí približne 30 %...

macbook air

Ako dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom?

Nájsť správnu rovnováhu medzi pracovným a osobným životom je mnohokrát náročné. Fakt, že posledné mesiace pracujeme hlavne z domu, k tomu príliš...

apple watch

Apple Watch vs. Fitbit: Ktoré inteligentné hodinky sú pre vás lepšie?

Ak uvažujete o kúpe nových inteligentných hodiniek alebo fitness trackerov, Fitbit a Apple sú dve najväčšie značky, ktoré by ste mali brať do úvahy...

cvičenie

Eliptický trenažér alebo bežecký pás: Ktorá možnosť je lepšia?

Rozhodli ste sa, že sa začnete stravovať zdravo, budete sa starať o svoje zdravie, schudnete prebytočné kilogramy a zaradíte viac pohybu? V tom...