4 fakty, ktoré vám váš tréner v posilňovni nepovie

cvičenie jogy

Väčšina ľudí začína cvičiť z jedného jednoduchého a prostého dôvodu. Potrebujú schudnúť. Snaha a túžba vyzerať dobre a lepšie ako predtým ich ženie vpred a nezastavia ich ani väčšie prekážky. Mnohí ľudia využívajú aj služby rôznych fitness trénerov, ktorí ich naučia ako správne cvičiť, ako správne robiť jednotlivé cviky, čo jesť a ako si pripravovať jedlá. Tréneri vás jednoducho naučia všetko, čo potrebujete.

Zastavme sa však trochu pri tom, čo vás tréneri naučia. Samozrejme, niektorí sa o maličkostiach, o ktorých budeme dnes hovoriť, zmieňujú, no niektorí ich veľmi radi vynechávajú, pretože by tým mohli znížiť chuť do cvičenia a celkovo aj túžbu schudnúť daného človeka. Dnes si povieme o niekoľkých faktoch, o ktorých tréneri často nehovoria.

jablká

Viditeľné výsledky sa dostavia až po dlhšej dobe

Či už chudnete alebo naberáte svalovú hmotu, je to beh na dlhú trať. Výsledky sa neobjavia po jednom dni či dvoch týždňoch. Niekedy sa môžu objaviť aj po viac ako mesiaci. Tí ľudia, ktorí začnú v januári cvičiť, aby sa v lete v plavkách cítili lepšie, majú síce čas na to, aby čo to schudli a vyzerali lepšie, no obrovské zázraky si od toho sľubovať nemôžu. V každom prípade, prvé výsledky z tréningov sa objavia po približne dvoch až troch mesiacoch. Všetko závisí na tom, akí odhodlaní ste, čo pre váš cieľ ste ochotní obetovať a ako intenzívne cvičíte.

Nie vždy môžete dosiahnuť ciele, po ktorých túžite

A toto je jeden z najdôležitejších bodov. Mnohí ľudia majú pred sebou obrázky a fotografie známych celebrít alebo ľudí na sociálnych sieťach. Predstavujú si, ako vyzerajú a v hlave si utvárajú obraz o svojom vlastnom tele. Len veľmi málo trénerov vás hneď pri prvom tréningu schladí studenou vodou a povie, že to nie je možné alebo len málo pravdepodobné, že budete vyzerať rovnako.
To, ako budete vyzerať a hlavne, ako vyzeráte, sa odvíja od toho, akú stavbu tela máte. Niektorí sú vyšší, iní nižší. Niekto je zas mohutnejší a niekto útlejší. To, že nebudete vyzerať ako vaša obľúbená speváčka či herečka ešte neznamená, že nemôžete vyzerať dobre alebo dokonca ešte lepšie ako samotný tento človek.

Cviky je potrebné striedať

Povedzme si to otvorene a tak, ako to je. Pre trénerov je výhodné ak si udržia klienta čo najdlhšie, a preto často ignorujú základné cviky, ktoré ponúkajú množstvo svalového rastu alebo chudnutia. Vyberajú len pár cvikov, ktoré raz za čas obmieňajú, no nesústredia sa na také cviky ako drepy, deadlifty alebo výpady. Toto sú totižto cviky, ktoré nám pomáhajú vytvoriť si dobrú svalovú hmotu a jednoduchšie schudnúť.

Nie každý potrebuje suplementy

A suplementami myslíme proteíny a podobné potraviny, ktoré si nie každý môže dovoliť. Doplnky výživy sú pre mnohých ľudí veľmi dôležité, pretože im pomáhajú budovať svalovú hmotu alebo chudnúť, no pravdou je, že budovať svalovú hmotu alebo chudnúť môžete aj vtedy, ak stavíte na úplne bežné a zdravé potraviny, ktoré nájdete v supermarketoch. Ovocie, zelenina, mliečne výrobky či zdravé druhy múky je to najlepšie, čo môžete svojmu telu dať a posunúť ho tak vpred aj v cvičení.
Mnohí ľudia, ktorí len s cvičením začínajú, majú od trénerov doporučenie k tomu, aby si kúpili rôzne suplementy. Pravdou však je, že tréneri majú často províziu z toho, ak predajú nejaké produkty, ktoré sa vo fitness centre predávajú, a preto je to pre nich len výhoda. Ľudia, ktorí s cvičením začínajú a neplánujú ho robiť profesionálne, často žiadne takéto doplnky stravy nepotrebujú.

Často kladené otázky

Kedy sa objavia prvý viditeľné výsledky po začatí cvičenia?

Výsledky cvičenia sa neobjavia po jednom dni či dvoch týždňoch. Niekedy sa môžu objaviť aj po viac ako mesiaci. Prvé výsledky z tréningov sa zvyčajne objavia po približne dvoch až troch mesiacoch. Všetko závisí na tom, akí odhodlaní ste, čo pre váš cieľ ste ochotní obetovať a ako intenzívne cvičíte.

Je možné dosiahnuť všetky ciele, po ktorých túžim v oblasti fitness?

Nie vždy môžete dosiahnuť ciele, po ktorých túžite. Mnohí ľudia majú pred sebou obrázky a fotografie známych celebrít alebo ľudí na sociálnych sieťach a chcú vyzerať rovnako. Väčšina trénerov však neupozorňuje na to, že výsledný vzhľad závisí od stavby tela, ktorá sa môže líšiť od osoby na obrázku. Dôležité je vedieť, že aj keď nebudete vyzerať ako vaša obľúbená speváčka či herečka, môžete vyzerať dobre alebo dokonca ešte lepšie.

Potrebuje každý cvičiaci suplementy?

Nie, nie každý potrebuje suplementy, ako sú proteíny a podobné potraviny. Budovať svalovú hmotu alebo chudnúť môžete aj vtedy, ak stavíte na bežné a zdravé potraviny, ktoré nájdete v supermarketoch. Ovocie, zelenina, mliečne výrobky či zdravé druhy múky sú to najlepšie, čo môžete svojmu telu dať a posunúť ho tak vpred aj v cvičení. Mnohí tréneri však odporúčajú rôzne suplementy aj preto, že často získavajú províziu z predaja produktov vo fitness centrách.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

úzkosť

Ako zabojovať proti úzkosti? 8 tipov z prírody, ktoré určite pomôžu

Chronická úzkosť je problémom, s ktorým bojuje množstvo ľudí po celom svete. Podľa American Psychiatric Association ňou trpí približne 30 %...

macbook air

Ako dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom?

Nájsť správnu rovnováhu medzi pracovným a osobným životom je mnohokrát náročné. Fakt, že posledné mesiace pracujeme hlavne z domu, k tomu príliš...

apple watch

Apple Watch vs. Fitbit: Ktoré inteligentné hodinky sú pre vás lepšie?

Ak uvažujete o kúpe nových inteligentných hodiniek alebo fitness trackerov, Fitbit a Apple sú dve najväčšie značky, ktoré by ste mali brať do úvahy...

cvičenie

Eliptický trenažér alebo bežecký pás: Ktorá možnosť je lepšia?

Rozhodli ste sa, že sa začnete stravovať zdravo, budete sa starať o svoje zdravie, schudnete prebytočné kilogramy a zaradíte viac pohybu? V tom...