4 diétne potraviny, ktoré vám len spôsobia zvýšenie váhy

miska s cereáliami

Zdravé a dobré potraviny sú pre naše telo naozaj perfektné. Môžete však medzi nimi nájsť diétne potraviny, ktoré vám pomôžu schudnúť a naopak tie, ktoré majú presne opačný účinok.

Ak je vašou stratégiou schudnúť, určite by ste mali zdravé potraviny, z ktorých sa dá jednoducho pribrať, vyradiť zo svojho jedálnička. Mnohé zo zdravých potravín, ktoré sa takto prezentujú, ani zdravé nie sú, a preto je dôležité čítať obaly a zloženia daných potravín. Mnohé, takzvané diétne potraviny, totižto diétnymi a zdravými vôbec nie sú. Jediný cieľ tohto druhu je iba zarobiť peniaze na nálepke "zdravé".

Inými slovami, pri výbere jedál je veľmi dôležité vyberať si pomocou klasického zdravého rozumu a čítať si zloženie. My si v tomto článku dnes povieme o štyroch potravinách, ktoré v skutočnosti nie sú zdravé aj keď majú na svojom obale napísaný opak

losos

Nízkotučné jogurty

Do tejto kategórie sa dostali aj nízkotučné jogurty, ktoré síce vyzerajú, že by boli zdravé, no opak je pravdou. Prečo je teda nízkotučný jogurt nezdravý? Na vine sú najmä tony pridaného cukru, ktoré do výrobkov idú . Napríklad, jedna šálka nízkotučného vanilkového jogurtu obsahuje približne 30 gramov cukru.

V rozsiahlej, až jedenásťročnej štúdií, ktorá sa týkala 18 000 zdravých žien, a ktorá bola publikovaná v The American Journal of Clinical Nutrition, vedci zistili, že konzumácia mliečnych výrobkov s vysokým obsahom tuku súvisí s prevenciou nárastu hmotnosti alebo chudnutím u žien v strednom veku a vyššie. Avšak ženy, ktoré jedli viac nízkotučných mliečnych výrobkov mali vyššie riziko obezity.

Skúste namiesto nízkotučného jogurtu staviť na grécky jogurt s čerstvým ovocím. Určite vám toto jedlo bude chutiť viac.

Chia semienka BIO RAW BioCare.sk

Zero a diétne nápoje

Hoci to nie je jedlo, diétne nápoje sú tým najväčším zdravotným omylom. Výskum je totižto celkom jasný. Ľudia, ktorí pijú diétne a zero nápoje sú omnoho menej zdraví ako tí, ktorí pijú klasické verzie.

V roku 2017 vedci prišli až s tridsiatimi nezávislými štúdiami a siedmimi kontrolnými štúdiami publikovanými v časopise Canadian Medical Association. Výskumníci prišli k nasledujúcim záverom. Dôkazy z nápojov nepodporujú prínosy pre telo. Častá konzumácia umelých sladidiel je spojená s vyšším BMI indexom a väčším obvodom pásu. A takisto rutinné používanie sladidiel je spojené s vyšším rizikom kardiometabolického ochorenia.

mandle

Nízkotučné zmrazené jedlá

Až na niekoľko výnimiek patria mrazené jedlá k najhorším veciam, ktoré človek môže vložiť do svojho tela. Sú naložené obsahom sodíka, nasýtených tukov a kalórií. Chýba im veľa minerálov a vitamínov. Mrazené jedlá sú taktiež silne spracované a zbavené výživy zvýšením trvanlivosti.

Ale čo s nízkym obsahom tuku? V prípade, že má výrobok vysoký obsah sodíka, rafinovaných sacharidov a aditív alebo konzervačných látok, nezistíte, že by ste konzumovali nízky obsah tuku. To sa stáva v prípade prevažnej väčšiny mrazených jedál.

Obsah množstva látok, ktoré sa nachádzajú v týchto jedál, tak znižuje výhodu nízkeho obsahu tuku.

voda

Proteínové alebo energetické tyčinky

Energetické alebo proteínové tyčinky sú bežnou náhradou jedla pre ľudí, ktorí sa nestíhajú najesť. Zatiaľ čo niektoré z týchto tyčiniek sú naozaj zdravé, niektoré nie a preto je dôležité čítať zloženie. Niektoré z týchto produktov sú naložené extra cukrom a kalóriami.

Veľkou chybou je to, že niektorí ľudia robia to, že proteínové tyčinky berú ako zdravú alternatívu niečoho sladkého. Mnohí výrobcovia takisto navrhujú, aby si ich ľudia dali na zahnanie sladkých chutí. Ich zloženie je však veľmi podobné ako čokoládová tyčinka, niekedy aj horšie.

Často kladené otázky

Prečo sú niektoré diétne potraviny nezdravé?

Diétne potraviny sú často označované ako zdravé, ale nie vždy to tak naozaj je. Dôvodom môžu byť pridané cukry, sodík, konzervačné látky a rafinované sacharidy. Preto je dôležité čítať si zloženie potravín a vyberať si na základe zdravého rozumu.

Prečo je nízkotučný jogurt považovaný za nezdravý?

Nízkotučný jogurt obsahuje veľké množstvo pridaného cukru - až 30 gramov na jednu šálku vanilkového jogurtu. Štúdia ukázala, že ženy, ktoré konzumovali mliečne výrobky s vysokým obsahom tuku zaznamenali chudnutie alebo žiadny nárast hmotnosti, zatiaľ čo tie, ktoré konzumovali nízkotučné mliečne výrobky, mali vyššie riziko obezity.

Prečo sú nízkotučne mrazené jedlá zväčša nezdravé?

Tieto jedlá obsahujú vysoké množstvo sodíka, nasýtených tukov a kalórií. Zároveň sú chudobné na vitamíny a minerály. Nízkotučné mrazené jedlá sú zvyčajne silne spracované a zbavené výživy zvýšením trvanlivosti. Obsah nezdravých látok ako napr. aditív či konzervačných látok znižuje výhodu nízkotučného zloženia.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

úzkosť

Ako zabojovať proti úzkosti? 8 tipov z prírody, ktoré určite pomôžu

Chronická úzkosť je problémom, s ktorým bojuje množstvo ľudí po celom svete. Podľa American Psychiatric Association ňou trpí približne 30 %...

macbook air

Ako dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom?

Nájsť správnu rovnováhu medzi pracovným a osobným životom je mnohokrát náročné. Fakt, že posledné mesiace pracujeme hlavne z domu, k tomu príliš...

apple watch

Apple Watch vs. Fitbit: Ktoré inteligentné hodinky sú pre vás lepšie?

Ak uvažujete o kúpe nových inteligentných hodiniek alebo fitness trackerov, Fitbit a Apple sú dve najväčšie značky, ktoré by ste mali brať do úvahy...

cvičenie

Eliptický trenažér alebo bežecký pás: Ktorá možnosť je lepšia?

Rozhodli ste sa, že sa začnete stravovať zdravo, budete sa starať o svoje zdravie, schudnete prebytočné kilogramy a zaradíte viac pohybu? V tom...