4 bežné chyby, ktoré pravdepodobne robíte pri nabíjaní mobilu aj vy!

iphone

Používanie smartfónov a ich nabíjanie je úplne bežnou vecou v dnešnej dobe. A aj napriek tomu, že to robíme úplne každý deň, sa pritrafia chyby, ktoré batériu oslabujú a ničia. Toto sú 4 najčastejšie chyby, ktoré pri nabíjaní mobilných telefónov robíte pravdepodobne aj vy.

nabíjanie mobilu

Nepoužívate originálnu nabíjačku

Pri nabíjaní najčastejšie používame nabíjačku, ktorú sme dostali k mobilnému telefónu. Ide o originálny kus, ktorý je pre náš mobilný telefón vhodný. Ak sa však stane, že sa vám vaša originálna nabíjačka pokazila a máte doma inú alebo ste si kúpili nabíjačku od inej značky, nabíjanie môže byť veľmi pomalé alebo naopak, veľmi rýchle. Nikdy nebude také, aké má byť. A to je práve ten problém. Na zdravie a životnosť batérie má niečo takéto veľký vplyv.

Používate telefón, pokým sa nabíja

Druhou chybou, ktorej sa pravdepodobne dopúšťate je, že mobil používate, keď na nabíja. To spôsobuje, že zadná časť mobilných telefónov je horúca. Teplota batérie mobilného telefónu sa tým zvyšuje, čo vedie k riziku výbuchu batérie alebo zníženia jej výkonu. Li-ionové batérie, ktoré sa v mobiloch nachádzajú, sú veľmi náchylné na teplo a jednoducho sa vedia zničiť.

Nabíjate telefón, keď je v obale

Tento detail sa spája s predchádzajúcim. Li-ionové batérie sú náchylné na teplo. Pri nabíjaní sa zahrievajú a ak sa nachádzajú v obale, zahrejú sa rýchlejšie a jednoduchšie. Preto by ste pred nabíjaním mali mobil vytiahnuť. Teplo má väčší rozptyl a mobil sa nezahreje tak rýchlo.

powerbanka

Nabíjanie mobilu cez noc

Malým detailom je aj nabíjanie mobilu cez noc. Mnohí ľudia radi nabíjajú mobily cez noc, pretože cez deň ich používajú. Má to však jednu nevýhodu. Batéria sa neustále nabíja a to nie je dobré pre jej výkon. Okrem toho hrozí riziko výbuchu.

Často kladené otázky

Aké sú najčastejšie chyby pri nabíjaní smartfónov?

Medzi najčastejšie chyby patria používanie neoriginálnej nabíjačky, používanie telefónu počas nabíjania, nabíjanie telefónu vo svojom obale a nabíjanie mobilu cez noc.

Prečo by sme nemali používať neoriginálne nabíjačky?

Používanie neoriginálnych nabíjačiek môže mať negatívny vplyv na zdravie a životnosť batérie, pretože nabíjanie môže byť príliš pomalé alebo naopak príliš rýchle, čo nie je ideálne pre batériu telefónu.

Prečo by sme nemali nabíjať telefón v obale?

Batéria Li-ionových telefónov je náchylná na teplo. Pri nabíjaní sa zahrievajú a ak sa nachádzajú v obale, zahrejú sa rýchlejšie a jednoduchšie. Preto by ste pred nabíjaním mali mobil vytiahnuť, aby sa teplo lepšie rozptýlilo a mobil sa nezahrieval tak rýchlo.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

počítač

Okay elektronika: Aké výrobky má obľúbený e-shop v ponuke?

Internetový obchod Okay je známy svojou širokou ponukou spotrebnej elektroniky od mnohých, známych aj menej známych značiek. Z jeho ponuky si...

elektronika

Okay zaujímavosti: Informácie, o ktorých ste možno nevedeli

Nakupovanie spotrebnej elektroniky je dnes jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. K dispozícii je veľké množstvo internetových obchodov, v ktorých si...

prehliadanie webu

Anonymné prehliadanie: Čo to je a ako naozaj funguje?

Anonymné prehliadanie, niekedy označované aj ako inkognito režim, dnes využíva veľké množstvo používateľov s cieľom získať vyššiu úroveň anonymity...

Macbook

Najlepšie notebooky roka 2023

Rok 2023 je tu a s ním aj novinky vo svete spotrebnej elektroniky. Mnohé značky stihli v posledných mesiacoch vydať nové modely mobilných telefónov...