3 signály nedostatku vitamínov u žien

hnedé dlhé vlasy

Nedostatok vitamínov sa u každého prejavuje iným spôsobom. Niektorí sa cítia zle, iní sú zas unavení a niektorí si to možno ani dlhý čas neuvedomia. Nedostatok vitamínov však môže viesť k omnoho väčším problémom ako si môžete myslieť.

Vyvážená strava je veľmi rozhodujúca pre zdravie ľudí a jedlo, ktoré budete jesť rozhoduje, či vám poskytne všetky živiny alebo nie. Mnoho ľudí však nedáva pozor na to, či je dostatok vitamínov, ktoré potrebuje, a preto má mnohokrát telo nedostatok živín.

žena s modrými očami

1. Problémy s ústnou dutinou

Problémy s ústnou dutinou sú hneď prvou známkou toho, že vám niečo chýba. Ak sa vám stane, že vám ďasná alebo zuby často krvácajú, môže to znamenať najmä to, že vám chýba vitamín B, presnejšie vitamín B2 alebo riboflavín. Príznaky nedostatku tohto vitamínu sa môžu prejavovať aj suchosťou pokožky alebo pier.

Krvácanie ďasien môže znamenať nedostatku vitamínu C. Keďže telo tento vitamín nevytvára prirodzene, musí byť konzumovaný pravidelne v jedle. Vitamín C zvyšuje pozitívnu schopnosť tela liečiť sa a chrániť sa pred chorobami. Nedostatočný príjem vitamín C môže viesť k bolestivým až krvácavým ďasnám.

Berte na vedomie, že nevhodné umývanie zubov môže takisto spôsobiť vznik krvácania ďasien. Krvácanie môžu spôsobiť aj nejaké ostré potraviny ako napríklad orechy. Ak sa u vás vyskytne krvácanie zubov, vyskúšajte sa porozprávať so svojím zubným lekárom. Ak chcete proti týmto príznakom bojovať, mali by ste konzumovať tieto potraviny:

  • orechy
  • mäso
  • ryby
  • strukoviny
  • hydinu
  • zelenú zeleninu
  • obilniny
  • vajcia

2. Problémy s nohami

Problémy s nohami alebo takisto aj syndróm nepokojných nôh je stav nervov, ktorý nie je práve najpríjemnejší. V podstate sa vyznačuje nepohodlím, ku ktorému dochádza najmä počas noci. Nohy dostávajú kŕče a neustále s tak pohybujú. Ide o správanie, ktoré je kompulzívne a nemožno ho ovládať.

Tento problém trápi veľké množstvo žien po celom svete a najčastejšie ich trápi počas noci, keď sa snažíte zaspať.

Bohužiaľ, tento syndróm nie je komplexne chápaná choroba, takže lekári stále neodhalili presne to, čo ju spôsobuje. Boli však zistené nejaké informácie, ktoré naznačujú, ako proti tomu bojovať. Zvýšená konzumácia vitamínu C však môže byť nápomocná a môže pomôcť chronickému nedostatku rôznych vitamínov. Ak budete jesť dostatok železa a vitamínu C, tohto problému sa môžete aspoň na čas zbaviť.

Potraviny, ktoré obsahujú veľký obsah železa:

  • orechy
  • mäso
  • ryby
  • hydinu
  • čerstvé ovocie
  • čerstvá zelenina
modré oči

3. Zdravie očí

Nikto nechce mť problémy so zrakom, to je isté. Ak ste si však všimli, že vaše zdravie očí sa zhoršuje, mohol by to byť príznak nedostatku nejakého vitamínu, ktorý nekonzumujete pravidelne.

Jednou z najbežnejších príčin problémov so zrakom je nedostatok vitamínu A. okrem toho, najbežnejším problémom, ktorý môžete mať, je nočná slepota. Ako naznačuje názov, znamená to, že pri nedostatočnom osvetlení môžete mať problémy so správnym videním.

Prečo sa to deje? Vitamín A je kľúčovým komponentom pri výrobe pigmentu nazývaného rhodopsín. Rhodopsín sa nachádza v sietniciach a pomáha nočnému videniu. Ak neprodukuje vaše oko dostatok tohto pigmentu a vy nevyvíjate žiadne úsilie na jeho liečbu, nielen že nebudete schopní dobre vidieť, ale oči sa vám môžu zhoršiť.

Jedlá, ktoré vitamín A obsahujú sú:

  • mliečne výrobky
  • ryby
  • oranžové ovocie
  • organické mäso
  • vajcia
  • tmavá zelenina

Ak vitamín A nedostanete do svojho tela v dostatočnom množstve, okrem problémov s očami môžete mať aj iné problémy, ako napríklad bolesti hlavy, suchá pokožka či bolesť kostí.

Takisto však nesmiete zabúdať ani na to, že veľký obsah vitamínu A je pre naše telo toxický a nemali by ste to s ním preháňať. Rovnako by ste to nemali preháňať so žiadnymi vitamínmi a takisto ani látkami, ktoré sú síce zdravé, no vo veľkom množstve môžu byť toxické.

Často kladené otázky

Aké príznaky naznačujú nedostatok vitamínov v našom tele?

Nedostatok vitamínov môže spôsobiť rôzne príznaky, ako sú problémy s ústnou dutinou (krvácanie ďasien, suchosť pokožky alebo pier), problémy s nohami (syndróm nepokojných nôh, kŕče) alebo zhoršenie zdravia očí (nočná slepota, problémy so zrakom).

Ako môžem dodávať svojmu telu potrebné vitamíny?

Dôležité je zabezpečiť si vyváženú stravu a konzumovať potraviny bohaté na vitamíny. Medzi takéto potraviny patria orechy, mäso, ryby, strukoviny, hydina, zelená zelenina, obilniny, vajcia, čerstvé ovocie a zelenina.

Prečo je dôležitý príjem vitamínu A pre zdravie očí a ako ho môžem prijímať prirodzenou formou?

Vitamín A je kľúčový pre produkciu pigmentu nazývaného rhodopsín, ktorý sa nachádza v sietniciach a pomáha nočnému videniu. Jeho nedostatok môže spôsobiť nočnú slepotu a zhoršenie zraku. Potraviny obsahujúce vitamín A zahŕňajú mliečne výrobky, ryby, oranžové ovocie, organické mäso, vajcia a tmavá zelenina.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

úzkosť

Ako zabojovať proti úzkosti? 8 tipov z prírody, ktoré určite pomôžu

Chronická úzkosť je problémom, s ktorým bojuje množstvo ľudí po celom svete. Podľa American Psychiatric Association ňou trpí približne 30 %...

macbook air

Ako dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom?

Nájsť správnu rovnováhu medzi pracovným a osobným životom je mnohokrát náročné. Fakt, že posledné mesiace pracujeme hlavne z domu, k tomu príliš...

apple watch

Apple Watch vs. Fitbit: Ktoré inteligentné hodinky sú pre vás lepšie?

Ak uvažujete o kúpe nových inteligentných hodiniek alebo fitness trackerov, Fitbit a Apple sú dve najväčšie značky, ktoré by ste mali brať do úvahy...

cvičenie

Eliptický trenažér alebo bežecký pás: Ktorá možnosť je lepšia?

Rozhodli ste sa, že sa začnete stravovať zdravo, budete sa starať o svoje zdravie, schudnete prebytočné kilogramy a zaradíte viac pohybu? V tom...