3 rôzne typy chladičov pre notebook

tablet

V dobách tepla, aké k nám prichádza každé leto, je veľmi dôležité nájsť správny chladič, ktorý dokáže ochladiť notebook a vy na ňom tak pokojne môžete pracovať aj naďalej.

V závislosti od veľkosti, financií a výkonu je typ chladiča rôzny. Niektoré chladiče sú lacnejšie, no sú takisto menšie a ľahšie sa čistia. Naopak, niektoré sú omnoho väčšie, ťažšie sa čistia, no sú vhodné aj pre väčšie notebooky. V dnešnom článku si povieme o troch rôznych typoch chladičov, ktoré na trhu nájdete a medzi ktorými sa budete musieť rozhodnúť.

tablet a notebook

1. Chladič, ktorý funguje nezávisle od počítača

Chladiče či ventilátory tohto typu sú vyrobené z plastu (ventilátor sa skladá z obežného kolesa a odsávača vzduchu). Okolo ventilátora sú umiestnené dva alebo tri montážne otvory. Ventilátor a hlavná doska sú spojené skrutkami a vzduchový kryt ventilátora je upevnený. Výstup vzduchu je priamo vyrovnaný s rebrinami, ktoré odvádzajú teplo.

Vo väčšine prípadov takýto chladič nájdete už zmontovaný a stačí ho len vytiahnuť z krabice. Ak sa však stane, že by ste ho museli montovať sami, jednoducho postupujte podľa návodu.

2. Koleso ventilátora je pripojené k počítaču

Na trhu sa môžete stretnúť aj s takýmto typom ventilátora. Najväčšou výhodou tohto typu je jeho kompaktná konštrukcia. Veľmi krátka chladiaca trubica je pevne ovinutá okolo ventilátora, aby sa ušetrilo miesto. Ventilátor je dobre upevnený čo vás len uisťuje, že tento typ vydrží naozaj mnoho.

3. Železný kus a plast

Na základe požiadaviek vnútorného dizajnu sú chladiace rebrá niektorých modelov a krycia doska zvarené na vrchu vzduchového krytu chladiča a spodná polovica ventilátora a odsávač vzduchu sú namontované ako celok pod krycou doskou. Spôsob montáže môže byť trochu zvláštny, no je jednoduchý.

káva a notebook

Ako ventilátor čistiť?

Veľmi dôležitým úkonom je pravidelné čistenie ventilátoru. Skôr ako vôbec začnete niečo robiť, je potrebné pripraviť si nástroje na čistenie ako sú napríklad kefy, handričky alebo aj skrutkovače.

Z počítača si vyberte ventilátor. Odpojte chladič od základnej dosky. Najskôr odstráňte hliníkovú fóliu pripojenú k spoju medzi ventilátorom a rebrami. Potom odstráňte aj montážne skrutky okolo krytu ventilátora a vyberte ventilátor z chladiča. V tomto bode môžete vidieť veľa prachu, ktorý je potrebné dať preč.

Odstráňte kryt ventilátora. Takisto odstráňte tri malé skrutky na hornom kryte ventilátora. V tomto bode môžete vidieť vnútro ventilátora a aj jeho koleso.

Vyčistite prach. Použite na to kefku, jemnú handričku alebo aj vatové tyčinky. Ak narazíte na nejakú väčšiu nečistotu, ktorá nejde dať dole, môžete si jemne handričku navlhčiť. S vodou to však nepreháňajte.

Vyčistite rebrá chladiča. Použite na to napríklad kefu. Následne všetko namontujte späť. Pri montáži nezabudnite na žiaden krok a ani na žiaden kúsok, ktorý ste odstránili.

Často kladené otázky

Aké sú základné typy chladičov pre notebooky?

Existujú tri základné typy chladičov pre notebooky: 1. Chladič, ktorý funguje nezávisle od počítača, kde chladič a doska sú spojené skrutkami; 2. Ventilátor s kolesom, ktorý je pripojený k počítaču, a má kompaktnú konštrukciu s chladiacou trubicou ovinutou okolo ventilátora; 3. Chladič, ktorý kombinuje železný kus a plast, kde chladiace rebrá a krycia doska sú zvarené na vrchu vzduchového krytu a spodná polovica ventilátora je namontovaná ako celok pod krycou doskou.

Ako správne čistiť ventilátor na chladiči pre notebooky?

Na čistenie ventilátora použite nástroje, ako sú kefy, handričky a skrutkovače. Vyberte ventilátor z počítača a odpojte chladič od základnej dosky. Odstráňte hliníkovú fóliu a montážne skrutky, potom vyberte ventilátor z chladiča. Potom odstráňte kryt ventilátora a skrutky na hornom kryte. Vyčistite prach z vnútra ventilátora a jeho kolesa pomocou kefky, handričky alebo vatových tyčiniek. Vyčistite aj rebrá chladiča a následne všetko namontujte späť.

Pre ktoré notebooky sú vhodné väčšie chladiče?

Väčšie chladiče sú vhodné pre notebooky, ktoré majú vyšší výkon a teda aj väčšiu potrebu chladenia. Hoci sú ťažšie a náročnejšie na údržbu, poskytujú lepšie chladiace schopnosti a sú preto lepšie pre väčšie a výkonnejšie notebooky.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

počítač

Okay elektronika: Aké výrobky má obľúbený e-shop v ponuke?

Internetový obchod Okay je známy svojou širokou ponukou spotrebnej elektroniky od mnohých, známych aj menej známych značiek. Z jeho ponuky si...

elektronika

Okay zaujímavosti: Informácie, o ktorých ste možno nevedeli

Nakupovanie spotrebnej elektroniky je dnes jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. K dispozícii je veľké množstvo internetových obchodov, v ktorých si...

prehliadanie webu

Anonymné prehliadanie: Čo to je a ako naozaj funguje?

Anonymné prehliadanie, niekedy označované aj ako inkognito režim, dnes využíva veľké množstvo používateľov s cieľom získať vyššiu úroveň anonymity...

Macbook

Najlepšie notebooky roka 2023

Rok 2023 je tu a s ním aj novinky vo svete spotrebnej elektroniky. Mnohé značky stihli v posledných mesiacoch vydať nové modely mobilných telefónov...