17 praktických nástrojov pre stanovenie cieľov

papieriky na zrkadle

Je zrejmé, že ak chcete dosiahnuť svoje ciele, musíte si ich stanoviť. Zvyčajne však zabúdame používať špecifické nástroje na zjednodušenie celého procesu. Existuje niekoľko druhov pomocníkov, ktoré môžete použiť, a keď to urobíte správne, môžu byť veľmi účinné, čo sa odrazí nielen na rýchlejšom a ľahšom dosahovaní vášho cieľa, ale tiež na tom, ako sa pri tom budete cítiť.

Nižšie uvedené nástroje sú doslova lepidlom, ktoré drží systém stanovovania cieľov pohromade. Čím viac ich máte a čím viac ich udržiava váš systém neporušený, tým rýchlejšie sa viete dostať k požadovaným výsledkom. Nepoznáte žiaden nástroj na plánovanie a získavanie menších a väčších cieľov? Máme pre vás niekoľko tipov a spôsobov, ktoré si rozhodne obľúbite.

Prečo je stanovenie cieľov dôležité?

Skôr ako sa začneme venovať konkrétnym nástrojom na stanovenie cieľov, sa oplatí vedieť, prečo by ste si vôbec mali stanoviť ciele. Aká je ich úloha v našom živote?

Najväčším dôvodom, prečo uvažovať o sledovaní a stanovovaní určitých míľnikov, je skutočnosť, že naše sny sa menia s pribúdajúcim vekom. Každým rokom si vytvárame nové priority to, čo sme si stanovili v dvadsiatke nás už v štyridsiatke zaujímať nebude. V takomto veku budeme túžiť po niečom úplne inom.

To, že sa vaše ciele budú meniť, znamená, že bude užitočné mať nejaký spôsob ich sledovania a stanovovania. Ďalší spôsob, ako sa na to dá pozerať, je, že stanovenie cieľov vám dáva smer, ktorým sa máte v živote uberať. Podobne ako kompas vás dovedú až ku koncu. Sledovanie cieľov je ako mapa, a ak viete, kam idete, uistíte sa, že idete stále správnym smerom a že vaše tempo je dostatočné.

plánovanie

15 najlepších nástrojov na stanovenie cieľov

1. Basecamp

Basecamp je platforma vytvorená spoločnosťou Google na riadenie projektov. Hoci je určená pre skupiny na pomoc pri organizovaní tímov, existujú funkcie, ktoré pomáhajú jednotlivcovi pri stanovovaní cieľov.

Prostredníctvom tohto nástroja si budete môcť vytvoriť viacero zoznamov úloh, ktoré pokrývajú rôzne časti vášho života. Ešte lepšie je, že si dokážete nastaviť termíny a priradiť do týchto sekcií niekoľko cieľov. Týmto spôsobom si efektívne zadáte míľniky, ktoré musíte splniť. Najlepšie zo všetkého je, že za nič nemusíte platiť. Stačí mať účet Gmail.

2. Goal Buddy

Ďalšou bezplatnou platformou, ktorú môžete využiť, je Goal Buddy. Ide o praktický systém na stanovovanie cieľov, ktorý vám ich pomôže aj vymyslieť. Tak, aby boli praktické, motivovali vás a dokázali ste ich dosiahnuť. Tú istú platformu potom môžete používať na sledovanie svojho pokroku.

3. Lifetick

Pre tých, ktorí zvažujú jeden z prepracovanejších a profesionálnejších nástrojov na stanovenie cieľov, je Lifetick vhodnou voľbou. Táto aplikácia je skvelá hlavne pre osoby, ktoré nepoznajú svoje základné hodnoty alebo sa cítia zaseknutí a nevedia, čo majú robiť.

Aplikácia sa ponorí do identifikácie vašich základných hodnôt a potom vám ponúkne miesto na stanovenie cieľov a začatie ich sledovania.

4. Milestone Planner

Milestone Planner je platforma na stanovovanie cieľov, ktorá uľahčuje ich stanovovanie a sledovanie. Poskytuje vám možnosť brainstormingu, vizualizácie a sledovania v jednom.

5. Todoist

Zoznamy úloh, tzv. To Do listy, sú veľmi praktické, pretože predstavujú mini ciele, ktoré vedú k vašim väčším cieľom. Todoist je aplikáciou, ktorá vám tieto zoznamy poskytuje, no pritom umožňuje stanoviť aj významnejšie ciele. Takto máte možnosť sledovať, k čomu vedú vaše malé ciele, a to bez toho, aby ste ich museli odkladať alebo ich pozerali v iných aplikáciách.

písanie poznámok

6. Single Step

Ďalšou praktickou aplikáciou, ktorej stiahnutie rozhodne treba zvážiť, je Single Step. Dôvodom je hlavne to, že táto platforma identifikuje oblasti vo vašom živote, ktoré sú pre vás významné, a o ktoré sa oplatí usilovať. Aplikácia vám tiež poskytuje grafy, tabuľky a iné vizuálne pomôcky, ktoré vám pomôžu sledovať a monitorovať pokrok.

7. Move Mountains

Move Mountain je jednou z najsilnejších aplikácií v zozname. Ide o bezplatnú platformu, ktorá ponúka rôzne kurzy. Tie vám pomôžu udržať si motiváciu pri plnení vašich cieľov. Je ideálna pre ľudí, ktorí potrebujú trénera, aby ich udržiaval na správnej ceste.

8. Habit List

Niektorí veria, že ciele sú ako zvyky. A na to, aby ste ich mohli dosiahnuť, musíte na nich pracovať. Spočiatku pôjdu tažšie, no neskôr sa z nich stane rutina a úplne prirodzená vec. Ak napríklad chcete schudnúť, vytvoríte si návyk viac cvičiť alebo, v prípade potreby, zmeníte svoje stravovacie návyky. A aplikácia Habit List sa zameriava práve na aspekt návykov.

Je k dispozícii len v telefónoch iPhone, a ide o intuitívny nástroj na stanovenie cieľov, ktorý stojí za to. Ak teda máte Apple mobil, rozhodne ju stiahnite.

9. StikK

StikK je platforma, ktorej hlavnou úlohou je naučiť vás trochu zodpovednosti. Používajte ju sami alebo v skupine. Ak sa rozhodnete pre skupinu, môžete sa tešiť na motiváciu nielen od samotnej aplikácie, ale aj od priateľov, rodiny a známych.

Na prvý pohľad sa môže zdať, že ide o veľmi jednoduchú aplikáciu, ktorú nastavíte a začnete používať. V skutočnosti je však omnoho praktickejšia, zložitejšia a náročnejšia, ako sa zdá. StikK vám uľahčuje nastavenie cieľov takým spôsobom, že ak ho nesplníte včas, musíte zaplatiť. Peniaze sú následne darované napríklad charite.

Ide o podobnú myšlienku, ako keď dáte peniaze priateľovi a požiadate ho o ich vrátenie po tom, čo svoj cieľ v určitom čase splníte. Ak sa vám to však nepodarí, dostane ich on. Celkovo to pridáva ďalšiu motiváciu, pretože nikto nechce dávať peniaze len tak niekomu inému. A to hlavne vtedy, keď sa tomu dá vyhnúť.

10. Goalscape

Podobne ako Lifetick, aj Goalscape ponúka prepracovanejšie a podrobnejšie rozhranie. Zohľadňuje všetky aspekty vášho života a umožňuje vám určiť priority. Celkovo poskytuje skvelé informácie, ktoré vám pomôžu vizualizovať, čo je potrebné vo vašom živote urobiť.

plánovanie

Tradičné spôsoby dosahovania cieľov

Niektorí ľudia dávajú prednosť vizuálnej podobe alebo miestu, kde si môžu zapisovať svoje ciele. Ak do tejto skupiny patríte aj vy, začleňte tieto materiály do svojho života, aby ste sa uistili, že si svoje ciele stanovujete správne.

11. Papierové poznámky

Hoci používanie online platforiem, ako sú tie, ktoré sme uviedli vyššie, má mnoho výhod, niekedy sa treba vrátiť k tradičným metódam. V dnešnej dobe sme si zvykli vypisovať veci na stroji alebo používať rôzne online nástroje na zlepšenie nášho života. A síce je to skvelé, návrat k tradičnému peru a papieru na zapisovanie cieľov alebo zoznamov úloh, môže byť rovnako účinný. Ak nie účinnejší.

Vzhľadom na to, že nepíšeme tak často, je štatisticky vyššia pravdepodobnosť, že uspejeme, keď si definujeme ciele a zapíšeme si ich. Jedným zo spôsobov, ako si všetko uľahčiť, je mať k dispozícii niekoľko poznámkových lístkov s možnosťou nalepenia. Sú malé a kompaktné, takže nezaberú veľa miesta. Pritom vás však budú stále motivovať.

12. Biela tabuľa

Ďalším užitočným nástrojom je tabuľa. Riadi sa rovnakými princípmi ako papierové poznámky. K dispozícii totižto máte plochu, na ktorú si môžete ľahšie zapisovať poznámky, ciele a nápady a môžete s ňou pracovať kreatívnejšie prostredníctvom farebných fixiek.

Okrem toho, prostredníctvom tabule si môžete zmapovať mesiac alebo týždeň. Zistíte, čo sa vám podarilo a čo všetko ste stihli. Prípadne, čo treba vylepšiť.

13. Diár

Ďalším skvelým nástrojom, ktorý treba zvážiť, je diár. Hoci existujú špecifické diáre, ktoré môžete používať, odporúčame vám vybrať si niektorý z tých, ktoré nemajú formát stanovovania cieľov. Diár vám poskytuje možnosť písať viac podrobností a vytvoriť si časti venované konkrétnym veciam pomocou vášho osobitného štýlu.

Prázdny diár vám umožní zapisovať si nápady. Môžete ho použiť na zaznamenávanie toho, ako sa cítite, alebo toho, čo vás práve motivuje.

Na to, aby ste mohli plánovať, potrebujete kvalitný diár. Vyberajte si zo širokej ponuky MFPpapier.sk:
Diár na rok 2022 ružový MFPpapier.sk
Diár na rok 2022 čierny MFPpapier.sk
Diár na rok 2022 sivý MFPpapier.sk

14. Ostatní ľudia

Aplikácie ako StikK alebo Basecamp fungujú lepšie, keď ste v skupine neznámych ľudí. Avšak aj samostatná skupina priateľov je rovnako účinná. Viacerí blízki ľudia ovplyvňujú váš život priamo aj nepriamo. Výskum ukazuje, že tí, ktorí sú v našom vnútornom a vonkajšom kruhu, skutočne zohrávajú úlohu v našom celkovom sociálnom správaní. Patria sem aj ciele, ktoré si stanovíte, a vaše šance na ich dosiahnutie. Ak sa pohybujete v skupine ľudí, ktorí si ciele nekladú, je pre vás ťažšie ich dosiahnuť.

Na druhej strane, ak máte okolo seba ľudí, ktorým záleží na cieľoch a sami sa snažia uspieť, ľahšie sa na nich spoľahnete, môžete sa nimi inšpirovať a dostanete sa tam, kam chcete.

kalendár

Ďalšie nástroje, ktoré sa vám môžu zísť

Okrem všetkých spomenutých existujú aj ďalšie nástroje, ktoré sa vám môžu zísť. Sú to diáre alebo kalendáre, ktoré majú množstvo praktických vlastnostní a funkcií. Poďme sa na ne pozrieť.

15. Any.do

Any.do je pre nás tým najlepším, čo na trhu aplikácií dnes nájdete. Je k dispozícií ako v mobilnej, tak aj počítačovej a tabletovej verzii. Najlepšie sa však používa práve na smartfónoch. Má príjemné používateľské rozhranie, poskytuje množstvo rôznych nástrojov a nechýbajú ani dodatočné informácie k jednotlivým pripomienkam a úlohám. Je upravená tak, aby bola prehľadná aj na menších obrazovkách. Je to výhoda, pretože mnohé elektronické kalendáre postrádajú v mobilných verziách viacero potrebných funkcií.

Any.do sa jednoducho synchronizuje s inými aplikáciami. Môžete do nej importovať dôležité údaje, ako narodeniny, meniny, výročia alebo návštevy lekárov. Kalendáre si viete oddeliť na pracovné a osobné, prípadne na ešte špecifickejšie delenie ako pracovné, osobné, výročia a sviatky, a podobne. Všetky informácie si môžete filtrovať, vďaka čomu v práci ani osobnom živote nemáte neporiadok a chaos.

Spoločnosť poskytuje bezplatnú aj platenú verziu. Na začiatok vám bude úplne stačiť tá prvá. Aplikáciu si najprv vyskúšajte a následne, ak vám bude vyhovovať, si vyberte jeden z platených balíčkov.

16. Google Calendar

Google Calendar je najlepšou voľbou ľudí, ktorí používajú aj ďalšie služby od Google, ako napríklad Google Drive, Google Documents a iné. Taktiež je tým najlepším pre Android používateľov, ktorí ho majú často v mobiloch aj predinštalovaný.

Kalendár Google je nabitý funkciami a všetku prácu robí excelentne. Najlepšie spolupracuje s Gmailom a ďalšími aplikáciami Google, vrátane Google Workspace. Všetky pripomienky s upozorneniami nielenže zasvietia na vašom mobile, ale taktiež sú odosielané na váš e-mail. Nie je tak možné, že by ste na ne zabudli.

Pre tých, ktorí majú mobil s väčšou obrazovkou, prípadne využívajú kalendár na počítači, bude používanie jednoduchšie. Aplikácia je však určená aj pre menšie mobilné telefóny, a preto sa netreba báť, že by sa objavil nejaký problém. Rovnako ako Any.do, aj Google poskytuje možnosť rozdelenia kalendárov podľa vašich špecifických požiadaviek. Je len na vás, koľko typov budete mať.

17. Klasický diár

Ak nie ste milovníkmi elektronických kalendárov, mali by ste staviť na kvalitný a dobrý papierový diár. Jeho formát je na vás. Keď píšete viac, vyberajte si skôr väčšie modely, ktoré poskytujú veľa miesta na poznámky a to do listy. Na druhej strane, keď je diár skôr menším pomocníkom a potrebujete ho len na sledovanie dní a občasné písanie, nemusíte doň investovať desiatky eur. Práve naopak.

Menší diár je praktickejší, pretože ho môžete mať neustále pri sebe. To zjednodušuje celý proces. Jednotlivé informácie máte neustále pri sebe a kedykoľvek si doň môžete zapísať potrebné informácie.

Zhrnutie

Technológie nám otvorili bránu k mnohým spôsobom stanovovania a sledovania cieľov. Nikdy však nie je na škodu vrátiť sa k základom a používať tradičné metódy. Bez ohľadu na to, aké nástroje chcete používať, digitálne aj nedigitálne sú praktické a funkčné. Dôležité je len to, aby ste si vybrali tú najlepšiu alternatívu.

zdroj: lifehack.org

Často kladené otázky

Prečo je stanovenie cieľov dôležité?

Stanovenie cieľov je dôležité, pretože nám poskytuje smer, ktorým sa chceme uberať v živote. Naše sny a priority sa menia s pribúdajúcim vekom, a preto je užitočné mať spôsob, ako ich sledovať a stanoviť. Sledovanie a stanovenie cieľov nám pomôže uistiť sa, že ideme správnym smerom a naše tempo je dostatočné.

Aké sú niektoré nástroje, ktoré môžem použiť na stanovenie svojich cieľov?

Medzi nástroje, ktoré vám môžu pomôcť pri stanovení a sledovaní vašich cieľov, patrí napríklad Basecamp, Goal Buddy, Lifetick, Milestone Planner, Todoist, Single Step a Move Mountains. Tieto platformy sú určené nielen na sledovanie pokroku, ale aj na identifikáciu vašich základných hodnôt, stanovenie praktických cieľov a ich sledovanie.

Ako mi môže napríklad Basecamp pomôcť pri stanovení a sledovaní mojich cieľov?

Basecamp je platforma vytvorená spoločnosťou Google na riadenie projektov, ktorá môže byť použitá aj na stanovenie a sledovanie osobných cieľov. Prostredníctvom tejto platformy si môžete vytvoriť viacero zoznamov úloh, ktoré pokrývajú rôzne časti vášho života, nastaviť termíny a priradiť do týchto sekcií niekoľko cieľov. Takto si efektívne zadáte míľniky, ktoré musíte splniť a sledovať ich pokrok. Stačí mať účet Gmail, pretože nástroj je bezplatný.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

veľká noc

Najlepšie veľkonočné zľavy 2024

Veľká noc sa blíži a s ňou aj ďalšia séria zliav, pomocou ktorých môžete ušetriť. Premýšľate už teraz, čo by ste si vložili do svojho košíka a...

cvičenie

Akciové ponuky a zľavy na podporu zdravia a wellness

Pri nakupovaní tovarov a služieb sa mnohí z nás snažia ušetriť. Robíme tak využívaním rôznych aktuálne prebiehajúcich akcií alebo pomocou...

novoročný výpredaj

Najlepšie zimné výpredaje v roku 2024

Rovnako ako v iné roky, aj v roku 2024 je január a začiatok februára vyhradený hlavne na zaujímavé a výhodné výpredaje. Tie tlačia ceny produktov a...

vianočné darčeky

Vianočné darčeky na poslednú chvíľu: Čo kúpiť?

Vianoce sa nezadržateľne blížia a vy premýšľate, čo kúpiť svojim blízkym? Darček, ktorý si nájdu pod stromčekom, by mal byť osobný a od srdca....