10 najlepších zdravotných benefitov Ginko Biloba

ginko biloba

Gingko Biloba sa tiež nazýva „strom babhair“, ktorý je pôvodom z Číny. Gingko Biloba je posledným zvyšným druhom z čeľade Ginkgophyte. Tento strom dosahuje do výšky 36 metrov a dožíva sa 1000 rokov.

Ginko Biloba poskytuje veľké množstvo zdravotných výhod. Ide teda o jeden z najpredávanejších rastlinných doplnkov v USA a Európe.

Starovekí čínski lekári používali listy a semená stromu ginkgo tisíce rokov. V moderných výskumných štúdiách sa okrem toho používa predovšetkým extrakt z Ginkgo biloba (GBE) zo sušených listov stromu. GBE je vysoko koncentrovaná, a preto je lepšie vybavená na liečbu potenciálnych zdravotných problémov. Aké sú hlavné benefity Ginko Biloby?

ginko biloba

Zlepšuje cirkuláciu

V tradičnej čínskej medicíne lekári podávali svojim pacientom semená ginko. Umožnili tak neobmedzený prechod energie do rôznych orgánov. Ako sa ukazuje, títo lekári mali v niečom pravdu.

Ginko Biloba naozaj zvyšuje krvný obeh. V štúdií z roku 2008 uverejnenej v časopise Phytotherapy Research, testovali čínski vedci účinnosť tejto látky pri liečbe pacientov s ischemickou chorobou srdca.

Vo výskume dostalo 80 pacientov buď ginko bilobu alebo placebo. Vedci potom merali krvný obeh pacienta pomocou ultrazvuku. U pacientov, ktorí sa podrobili liečbe s ginko sa preukázalo výrazní zlepšenie prietoku krvi do ľavej zostupnej tepny, čo sa podieľa na znížení rizika vysokého krvného tlaku.

Redukuje riziko demencie

Niektoré dôkazy však naznačujú, že v niektorých prípadoch dokáže ginko biloba pomôcť. Táto látka pomáha zmierniť špecifické psychiatrické príznaky a úzkosť.

V metaanalýze uverejnenej v časopise Current Topics in Medicinal Chemistry vedci „skúmajú účinnosť a bezpečnosť Gingko Biloby pri liečbe mierneho kognitívneho poškodenia a Alzheimerovej choroby“. Vedci dospeli k záveru, že v porovnaní so samotnou kovenčnou medicínou ginko podstatne zlepšuje stav pacientov s Alzheimerovou chorobou pri klinickom teste kognitívnej funkcie.

Redukuje symptómy úzkosti

Ginko Biloba minimalizuje príznaky úzkosti. V jednej štúdií uverejnenej v časopise Journal of Psychiatric Research, v ktorej bolo 107 ľudí s úzkostnou poruchou alebo úzkostnou náladou. Tým bolo podávaných 240 miligramov ginko biloby počas štyroch týždňov. Po tejto dobe vedci zistili, že účastníci mali znížené pocity úzkosti, napätia a agresie.

stres

Bojuje proti zápalu

Keď už hovoríme o protizápalových účinkoch, ukázalo sa, že ginkgo je účinným prostriedkom na potlačenie nebezpečných dlhodobých účinkov chronického zápalu. V skutočnosti sú vlastnosti Gingko Biloba v boji proti zápalom najväčším dôvodom, prečo má bylina také široké využitie v zdravotníctve.

Pomáha pri migrénach

Medzi typické príznaky migrény patrí pulzujúca bolesť hlavy, únava, závraty, strata chuti do jedla, nevoľnosť a vracanie, citlivosť na svetlo a zvuk a svetlá pokožka.

Aj keď existuje pomerne málo štúdií, ktoré sa zameriavajú na gingko ako na liečbu migrény, existuje dôkaz, že môže byť prospešný. V jednej malej štúdii 50 talianskych žien trpiacich migrénou užívalo gingko doplnky počas štyroch mesiacov. Ku koncu štúdie doľlo k zníženiu počtu záchvatov migrény.

Často kladené otázky

Aké sú hlavné benefity Ginko Biloby?

Ginko Biloba ponúka množstvo zdravotných výhod, medzi ktoré patrí zlepšenie cirkulácie, redukcia rizika demencie, zmiernenie symptómov úzkosti, boj proti zápalu a pomoc pri migrénach.

Ako Ginko Biloba zlepšuje cirkuláciu?

Ginko Biloba zvyšuje krvný obeh. V štúdií z roku 2008 uverejnenej v časopise Phytotherapy Research sa pozorovalo výrazné zlepšenie prietoku krvi do ľavej zostupnej tepny u pacientov, ktorí sa podrobili liečbe s ginko. To sa podieľa na znížení rizika vysokého krvného tlaku.

Ako môže Ginko Biloba pomôcť pri liečbe Alzheimerovej choroby?

V metaanalýze uverejnenej v časopise Current Topics in Medicinal Chemistry sa dospelo k záveru, že ginko Biloba podstatne zlepšuje stav pacientov s Alzheimerovou chorobou pri klinickom teste kognitívnej funkcie, a to v porovnaní so samotnou konvenčnou medicínou.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

úzkosť

Ako zabojovať proti úzkosti? 8 tipov z prírody, ktoré určite pomôžu

Chronická úzkosť je problémom, s ktorým bojuje množstvo ľudí po celom svete. Podľa American Psychiatric Association ňou trpí približne 30 %...

macbook air

Ako dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom?

Nájsť správnu rovnováhu medzi pracovným a osobným životom je mnohokrát náročné. Fakt, že posledné mesiace pracujeme hlavne z domu, k tomu príliš...

apple watch

Apple Watch vs. Fitbit: Ktoré inteligentné hodinky sú pre vás lepšie?

Ak uvažujete o kúpe nových inteligentných hodiniek alebo fitness trackerov, Fitbit a Apple sú dve najväčšie značky, ktoré by ste mali brať do úvahy...

cvičenie

Eliptický trenažér alebo bežecký pás: Ktorá možnosť je lepšia?

Rozhodli ste sa, že sa začnete stravovať zdravo, budete sa starať o svoje zdravie, schudnete prebytočné kilogramy a zaradíte viac pohybu? V tom...