10 filmov, ktoré síce Oscara nevyhrali, no určite by ste ich nemali odignorovať (2. časť)

človek oproti televízii

Dnes máme pre vás druhé pokračovanie článku o filmoch. Dnes si povieme o druhej polovici filmov, ktoré by ste rozhodne nemali odignorovať a určite si pozrieť aspoň jeden z nich!

Inherent Vice

Vo filme Inherent Vice, ktorý sa odohráva v roku 1970, exceluje Joaquin Phoenix v hlavnej role Larryho "Doca" Sportella. Ten je súkromným detektívom z kalifornského mesta Gordita Beach. Jeho bývalá priateľka Shasta Fay Hepworth presvedčí Doca, aby vyšetril zmiznutie bohatého realitného makléra, kvôli ktorému ho opustila. Doc behom svojho podivného pátrania v marihuanovom prostredí odhalí sieť vzájomne prepojených spiknutí, do ktorých je namočená polícia, neonacisti, gangsteri, drogoví dealeri, zubári, rehabilitačné zariadenie, rockeri, federálna vláda a tradičný novoanglický establishment.

The Grand Budapest Hotel

Pán Gustave (Ralph Fiennes) je legendou medzi hotelovými zamestnancami. V bezčase, medzi dvomi svetovými vojnami, v bohom zabudnutej zemi, kde toho príliš veľa nefunguje, je luxusný Grandhotel Budapešť oázou spoľahlivosti, ktorú zosobňuje práve tento šéf hotelového personálu. Prianie svojich hostí plní pán Gustave, ešte predtým ako sú povedané, a väčšinu z nich naviac robí úplne nezištne. Svojich zákazníkov dokonca miluje, a to aj vo fyzickom slova zmysle. Keď mu jedna takáto vďačná zákazníčka odkáže mimoriadne vzácny obraz a vzápätí naveky zavrie oči, nielenže náhle závratne zbohatne, ale naviac se stane tŕňom v oku naštvaných pozostalých, terčom nájomného vraha a hračkou v rukách miestnej polície. Vo všetkých týchto nevďačných rolách mu pomáha obstáť jeho osobný šarm a mladý pikolík Zero Moustafa (Tony Revolori), z ktorého chce vychovať svojho nástupcu.

The One I Love

Manželia Ethan (Mark Duplass) a Sophie (Elisabeth Moss) práve prechádzajú krízou vo svojom manželstve. Keďže obaja majú veľký záujem a snahu na svojom vzťahu zapracovať, navštevujú spolu terapeuta (Ted Danson). Ten im doporučí jedno veľmi špeciálne miesto uprostred malebnej krajiny hôr, odkiaľ sa každý pár, ktorý tam strávil nejaký čas, vrátil opäť šťastný a akoby ''zresetovaný''. Avšak o takom víkende, ktorý na nich čakal, sa im Ethanovi a Sophie ani len nesnívalo..

Gone Girl

Amy sa stratila v deň piateho výročia svadby s Nickom. Všetko naznačuje, že nezmizla dobrovoľne. Zúfalý manžel organizuje rozsiahlu pátraciu akciu a snaží se urobiť všetko možné pre to, aby se jeho žena našla. Pokiaľ možno živá. Paralelne s tým prebieha policajné vyšetrovanie, ktoré okrem Amy hľadá aj človeka, ktorý má jej zmiznutie na svedomí. Všetky stopy, nájdené dôkazy a svedectvá Amyiných blízkych ale ukazují práve na Nicka. Kto to vlastne je? Trpiaca obeť zločinu, alebo cynické monštrum, ktoré vodí políciu aj verejnosť za nos, aby zo sebe sňala podozrenie? Kto má pravdu? Ako ju možno poznať? A čo sa vlastne stalo s Amy? Na znepokojivé otázky sa vŕši ďalšia otázka. Trpí tým predovšetkým Nick, ktorý sa z miláčika médií premenil vo verejného nepriateľa číslo jedna. Dobre vie, že keď sa Amy alebo strojca jej únosu nenájdu, ponesie si problémy a zlú reputáciu až do konca života, ktorý možno strávi za mrežami. Pokiaľ však nemá Amy skutočne na svedomí.

Foxcatcher

Olympíjsky víťaz v zápase Mark Schultz (Channing Tatum) žije v chudobe a zabudnutí vo Wisconsine. Nečakane však dostane pozvanie od bohatého dediča Johna du Ponta (Steve Carell), aby se nasťahoval do jeho okázalého sídla, kde má zostaviť a trénovať zápasnícky tým pre olympiádu v Soule v roku 1988. Schultz, ktorý túži vykročiť z tieňa svojho slávneho staršieho brata Davea (Mark Ruffalo), vyhláseného zápasníckeho trénera a taktiež držiteľa zlatej medaile. Du Pont, ktorý sa snaží získať rešpekt svojich rovesníkov a zapôsobiť na svoju odmietavú matku (Vanessa Redgrave), sa s ohľadom na svoje rozsiahle finančné prostriedky a špičkové technické vybavenie, ktoré má na farme Foxcatcher k dispozícií, stavia do pozície hlavného trénera celého tímu. Ako Mark svojho trénera stále silnejšie začína vnímať akoby otcovskú postavu, mení sa i vzťah medzi nimi. Du Pontova nevypočitateľná povaha a psychologické hrátky ale začínajú veľmi výrazne nahlodávať Markovo už tak neisté sebavedomie a negatívne ovplyvňovať výkony, ktorých je schopný na žinenke podávať. Keď začne du Pont uprednostňovať jeho brata Davea – ktorý má autoritu aj sebavedomie, ktoré Mark aj du Pont nemajú – je celé trio na ceste v ústrety tragédií, kterú nikto nedokázal predvídať.

Často kladené otázky

Ktoré filmy sú uvedené v druhej časti tohto článku?

Inherent Vice, The Grand Budapest Hotel, The One I Love, Gone Girl a Foxcatcher.

O čom je film Inherent Vice a kto v ňom vystupuje?

Inherent Vice sa odohráva v roku 1970 a sleduje príbeh súkromného detektíva Larryho "Doca" Sportella, ktorého hrá Joaquin Phoenix. Doc je požiadaný svojou bývalou priateľkou Shastou Fay Hepworth, aby vyšetril zmiznutie bohatého realitného makléra. V priebehu pátrania odhalí sieť vzájomne prepojených spiknutí, do ktorých sú zapletené rôzne skupiny ľudí.

Aký je príbeh filmu The Grand Budapest Hotel a kto sú hlavné postavy?

Film The Grand Budapest Hotel sleduje príbeh pána Gustavea (hraný Ralphom Fiennes), šéfa hotelového personálu legendárneho Grandhotelu Budapešť. Film sa odohráva v bezčase, medzi dvoma svetovými vojnami, v bohom zabudnutej krajine. Pán Gustave je uznávaný svojou schopnosťou spĺňať každé prianie svojich hostí a má veľmi blízky vzťah so svojimi zákazníkmi, vrátane fyzického. Po nečakanej smrti bohatej zákazníčky a zdedia vzácny obraz sa stáva terčom nájomného vraha, miestnej polície a naštvaných pozostalých. V tomto príbehu mu pomáha jeho mladý pikolík Zero Moustafa (Tony Revolori), ktorého chce vychovať za svojho nástupcu.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

veľká noc

Najlepšie veľkonočné zľavy 2024

Veľká noc sa blíži a s ňou aj ďalšia séria zliav, pomocou ktorých môžete ušetriť. Premýšľate už teraz, čo by ste si vložili do svojho košíka a...

cvičenie

Akciové ponuky a zľavy na podporu zdravia a wellness

Pri nakupovaní tovarov a služieb sa mnohí z nás snažia ušetriť. Robíme tak využívaním rôznych aktuálne prebiehajúcich akcií alebo pomocou...

novoročný výpredaj

Najlepšie zimné výpredaje v roku 2024

Rovnako ako v iné roky, aj v roku 2024 je január a začiatok februára vyhradený hlavne na zaujímavé a výhodné výpredaje. Tie tlačia ceny produktov a...

vianočné darčeky

Vianočné darčeky na poslednú chvíľu: Čo kúpiť?

Vianoce sa nezadržateľne blížia a vy premýšľate, čo kúpiť svojim blízkym? Darček, ktorý si nájdu pod stromčekom, by mal byť osobný a od srdca....