10 festivalov, ktoré musíte aspoň raz za život navštíviť

koncert

Leto pomaly prichádza a s ním aj festivalové obdobie, ktoré mnohí milujú. Festivaly sa zdajú byť tým najlepším spôsobom, ako si oddýchnuť a zároveň vypnúť od normálneho a rýchleho bežného života. Poznáte aj vy nejaké iné miesta, kde by ste sa mohli stretnúť s veľkým množstvo ľudí, ktorí majú radi podobné veci ako vy. Tieto príležitosti priťahujú milióny ľudí a v skoro všetkých prípadoch prídete s krásnymi spomienkami, na ktoré nikdy nezabudnete.

Toto je niekoľko festivalov, ktoré by ste mali aspoň raz za život navštíviť a zažiť túto atmosféru.

Holi, India

Holi označuje príchod jari. Tento festival je festivalom farieb, pretože ľudia tu po sebe hádžu farebné prášky. Každý farba má však aj svoj vlastný význam. Červená predstavuje čistotu, zelená vitalitu, modrá pokoj a žltá pocity.

Boryeong Mud Festival, Južná Kórea

Tento festival sa konal prvýkrát už v roku 1998. Pôvodne to bola marketignová kampaň pre kozmetiku s použitím bahna z Boryeongu. Podľa niektorých štúdií totižto má toto bahno naozaj veľa liečivých vlastností, ako napríklad blato z Mŕtveho mora v Izraeli. Sedemnásty ročník prilákal až 329 miliónov turistov.

La Tomatina, Španielsko

Približne 120 ton paradajok sa rozdrví počas najväčšieho potravinového boja na svete. Nakoľko majú paradajky "kyslý dezinfekčný" účinok, ulice Bunolu (mesto, kde sa festival koná) sú považované za najčistejšie v Španielsku.

Na festival je potrebné správne sa obliecť, a preto sme si pre vás pripravili aj základnú výbavu:
Čierne Converse tenisky ZOOT.sk

Chinchilla Melon Festival, Austrália

Milujete melóny? V tom prípade by ste mali navštíviť Austráliu, kde sa počas tohto festivalu môžete zúčastniť mnohých rôznych aktivít (ako napríklad melón ródeo alebo lyžovanie na melóne). V súťaži sa nachádza aj melónová váha, kde môžete priniesť svoj najväčší melón, ktorý ste dokázali vypestovať. Aktuálny rekord je 99,79 kilogramov.

Cascamorras, Španielsko

Ďalším festivalom, ktorý sa odohráva v Španielsku, je festival Cascamorras. Počas tohto festivalu bojujú dve mestá o získanie posvätného obrazu. Kým občania z jedného mesta si pripravujú ako náboje čierny olej a snažia sa dostať k Panne Márií, iní pripravujú olivový olej, vajcia a múku na boj. Legenda hovorí, že ak je človek schopný zostať čistý, môže s vziať posvätný obraz z mesta, v ktorom aj ostane.

Cooper’s Hill Cheese Rolling and Wake, Anglicko

Možno ste už počuli, možno nie, no veľmi obľúbenou akciou v Anglicku je beh dolu z kopca za kotúľajúcim sa syrom. Nazýva sa to aj najnebezpečnejšia trasa, pretože mnohí ľudia sa zvyčajne zrania a padajú. Nie je to však žiadnym prekvapením, keďže syr je schopný dosiahnuť rýchlosť až 75 km/h.

Battle of the Oranges, Taliansko

Tento festival je veľmi podobný festivalu s názvom La Tomatina v Španielsku. Paradajky sú však v tomto prípade nahradené pomarančmi. Ľudia zničia počas boja asi 250 ton tohto ovocia. Ak si neviete predstaviť, koľko to môže byť, je do dvakrát ťažšie ako modrá veľryba, najväčšia veľryba na svete.

Battle of Wine, Španielsko

A zas tu máme Španielsko. Tentokrát ide o festival vína. Cieľom tohto festivalu je doslova bitka s vínom, kedy na nikom nemôže ostať ani kúsok oblečenia, ktoré by nebolo pokryté vínom. Počas bitky sa používa obrovské množstvo (okolo 500 litrov) červeného vína.

International Pillow Fight Day, Európa/USA

Nezvyčajnou vecou na tejto udalosti, pri ktorej sa ohadzujete vankúšmi a bijete sa nimi, je to, že je v ten istý deň na celom svete. Informácie o dátume sa šíria pomocou digitálnych zdrojov, ako sú sociálne médiá, e-maily a chatovacie miestnosti, čo vedie k zdanlivo spontánnemu zhromažďovaniu ľudí, ktorí sú pripravení dostať sa do boja s vankúšmi.

Golder Retriever Festival, Škótsko

Ak ste fanúšikom zlatých retrieverov, možno budete chcieť zapredať aj svoju dušu, aby ste mali možnosť navštíviť tento festival. Minulý rok prišlo na túto "párty" až 361 psov.

Často kladené otázky

Aké sú niektoré zaujímavé festivaly, ktoré by som mal navštíviť?

Medzi zaujímavé festivaly patria napríklad Holi v Indii, kde ľudia slávia príchod jari hádzaním farebných práškov; Boryeong Mud Festival v Južnej Kórei, ktorý oslavuje liečivé vlastnosti bahna; La Tomatina v Španielsku, kde sa koná najväčší potravinový boj na svete pomocou paradajok; alebo Chinchilla Melon Festival v Austrálii, kde sa oslavujú milovníci melónov.

Čo sú za významy farieb použitých na festivale Holi v Indii?

Na festivale Holi v Indii má každá farba svoj vlastný význam. Červená symbolizuje čistotu, zelená znamená vitalitu, modrá predstavuje pokoj a žltá reprezentuje pocity.

Čo je špeciálne na festivale Cooper's Hill Cheese Rolling and Wake v Anglicku?

Tento festival je známy tým, že účastníci bežia dolu z kopca za kotúľajúcim sa syrom. Podujatie sa nazýva "najnebezpečnejšia trasa", pretože mnoho ľudí sa zraní alebo padá počas pretekov. Kotúľajúci sa syr môže dosiahnuť rýchlosť až 75 km/h.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

cestovanie

Tipy a triky na Booking: Ako si vybrať ubytovanie za výhodné ceny?

Mnoho turistov potvrdí, že Booking.com patrí medzi najobľúbenejšie webové stránky, ktoré sú určené na cestovanie a vybavovanie hotelov či iného...

luxusný hotel

Najluxusnejšie hotely na Booking: Užívajte si vysoký komfort počas každej dovolenky

Platforma Booking.com poskytuje ubytovanie v rôznych hoteloch a moteloch. Niektoré sú luxusné viac, iné zas menej. To, ktorý si zvolíte, sa odvíja...

čln na vode

Booking zaujímavosti: Fakty, o ktorých ste nevedeli

Booking sa radí medzi najpopulárnejšie portály na vybavovanie ubytovania. Počas jednotlivých rokov rozšíril svoju ponuku služieb aj o kúpu leteniek...

mapa a cestovanie

Cestovný checklist: Veci, ktoré vám nesmú pri cestovaní chýbať

Plánovanie dovolenky či výletu je vo väčšine prípadov radostné a plné vzrušenia. Predsa len, pri cestách do zahraničia môžete vidieť novú kultúru a...